Tuplalevy kahdessa osassa

Nykymeno heijastuu Tapio Wiikin
luotsaaman TWIIKin sanoituksissa.

Anssi Juntto

Peräti 497 päivää. Niin kauan oli ehtinyt vierähtää siitä, kun iiläis-oululainen soulin ja funkin sulatusuuni TWIIK oli edellisen kerran soittanut yhdessä. Treenikämpille ryhmä kokoontui vihdoin muutama viikko sitten.

Yhteissoitossa pitkää taukoa ei edes huomannut, tatsi ei ollut kadonnut minnekään.

Se edellinen kerta oli äänittäessä huomenna torstaina julkaistavan The Music I -albumin pohjia syksyllä 2015. Väliaika oli vierähtänyt levyä viimeistellessä.

– Alkujaan ajatuksena oli tuplalevy, koska biisejä oli niin paljon, laulaja-kosketinsoittaja Tapio Wiik kertoo.

– Talousviisaat kuitenkin neuvoivat, että se ei ole järkevää, sillä tuplalevyn tekeminen vinyylinä on aikamoinen kustannuskysymys. Päätimme sitten julkaista kaksi erillistä levyä puolen vuoden välein.

TWIIKin esikoisalbumi Chicken Movements piti sisällään biisejä, joita Wiik oli työstänyt aiemmille bändeilleen, hidastempoista ja tyylikästä smooth soulia soittaneelle Sidemovementsille ja groovaavasta New Orleans -funkista ammentaneelle Chicken Grassille.

The Music I:n ja The Music II:n materiaali puolestaan on nimenomaan TWIIKiä silmällä pitäen sävellettyä, olkoonkin, että parinkymmenen kappaleen joukossa on myös kolme vanhempaa luomusta.

– Meidän usein sanotaan olevan kallellaan niin funkiin kuin souliinkin ja vähän svengimusaan, mutta sekään ei anna kokonaiskuvaa meistä, Wiik toteaa.

– Ekalla levylläkin jokainen biisi on aivan erilainen kuin muut. On pantu ajatusta siihen, että jokainen kappale on oman näköisensä. Minusta tällä tokalla levyllä mennään vieläkin laajemmalla skaalalla.

Musiikki ja soundi ovat silti tunnistettavaa TWIIKiä.

Wiik on TWIIKin biisintekijä ja primus motor, mutta hän luonnehtii kokoonpanoa demokratiaksi, jossa kaikilla on oma sanansa sanottavana. Jokaisella on oma taiteellinen vapaus ja mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen.

Aiemmin TWIIK on vältellyt ottamasta kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, ja sen sanoitukset ovat käsitelleet lähinnä kahden ihmisen välistä suhdetta.

Tällä kertaa sanoituksissa on kuitenkin kuultavissa jopa poliittista sanomaa.

– Se liittyy tähän ajankuvaan. Donald Trump on rakentamassa aitoja, ja tavallisten ihmisten välille luodaan vastakkainasettelua. Ihmiset ottavat herkästi puolia. Ollaan suvakkeja tai ei olla suvakkeja. En usko, että mikään on loppujen lopuksi niin mustavalkoista, Wiik sanoo.

Alkujaan TWIIK oli nelihenkinen, mutta syksyn 2015 studiosessioiden jälkeen multi-instrumentalisti Matti Manninen jättäytyi kokoonpanosta pois muihin kiireisiin vedoten.

Koska samanlaista monilahjakkuutta ei ollut näköpiirissä, pestattiin bändin kanssa aiemminkin soitellut Olli Estola perkussioihin ja Jesse Heikkinen kitaristiksi.

Taustalaulajasisarukset Anna ja Leena Kurttila tulivat mukaan jo aiemmin.

Levyllä kuullaan myös nimekkäitä vierailijoita, kun Olli Haavisto on piipahtanut soittamassa pedal steel -kitaraa ja Jaakko Kuusisto on tehnyt jousisovitukset sekä soittanut kokoamaansa kvartetin kanssa.

TWIIK levynjulkaisukeikalla 45 Specialissa huomenna torstaina 2.3.

FAKTA

TWIIK

Alternative soul & funk -musiikkia soittava yhtye Iistä ja Oulusta.

Perustettu vuonna 2013.

Kokoonpano: Tapio Wiik (laulu, kosketinsoittimet), Veli-Matti Yli-Hukka (basso), Panu Koskela (rummut), Jesse Heikkinen (kitara), Olli Estola (perkussiot), Anna Kurttila (taustalaulu) ja Leena Kurttila (taustalaulu).

Albumit: Chicken Movements (2013), The Music I (2017).

Seuraava pitkäsoitto The Music II julkaistaan ensi syksynä.

Tapio Wiik vakuuttaa, ettei hän ole TWIIKissä mikään despootti. – Kuuntelen koko ajan, mitä bändi haluaa tehdä. Olemme kaikki saman mission takana.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 01.03.2017.