Tarinoiden lumoama matkamies

Kempeleeseen kotiutunut Mika Nuojua pitää mahdollisena, että hän päätyy jälleen teatterinjohtajaksi.

50 vuotta

REETA PAAKKINEN

STT

Kempeleessä asuvan näyttelijän Mika Nuojuan kalenteri vie miestä eri puolille Suomea. Kiireisenä näyttelijää pitävät esitykset niin Oulussa kuin Helsingissä.

Oulun kaupunginteatterissa Nuojua esittää Pekka Huotarin romaanista tehtyä monologia Pöljänpojan vakuutus. Hän näyttelee myös juuri ensi-iltansa saaneessa komediassa Pieleen meni. Helsingissä Nuojua esiintyy Kiviä taskussa -näytelmässä.

Matkatyö ei näytä tuntuvan liian raskaalta, sillä mies painottaa olevansa unelma-ammatissaan.

– Koen olevani etuoikeutettu, että saan tehdä työtä, joka on intohimoni. Se ei ole itsestäänselvää, Nuojua sanoo.

Nuojua valmistui Teatterikorkeakoulusta 1990 ja on sen jälkeen esiintynyt lukuisissa näytelmissä, elokuvissa, televisiosarjoissa, radiossa sekä piirretyissä ääninäyttelijänä. Hän on myös ohjannut teatterissa toistakymmentä teosta.

Nuojuan ollessa Mikkelin teatterin johtajana vuosina 2011–2014 teatterin kävijämäärä nousi ensimmäistä kertaa liki 60 000:een. Hänellä on siis varaa sanoa sanottavansa suomalaisen kulttuurielämän kehityksestä.

– Tv-viihde sisältää nykyään paljon kertakäyttökulttuuria, Nuojua toteaa.

Hänen mielestään Suomeen tarvitaan television puolelle väkevämpää kerrontaa ja syvällisempiä tarinoita. Aiheena voisi olla Suomen historia.

– Meillä on menneisyydessä mahtavia tarinoita kauempaakin kuin sata vuotta sitten. Ne kiinnostaisivat aivan varmasti. Pitäisi vain antaa niiden ihmisten tehdä näitä ohjelmia, jotka siihen pystyvät, toteaa Nuojua.

Nuojua toivoo itsekin tulevaisuudessa keskittyvänsä johonkin suureen suomalaiseen historialliseen teokseen.

– Olen rakastanut tarinoita lapsesta asti. Mukavinta on kun vaikkapa oma isä alkaa kertoa tarinoita entisistä ajoista.

Nuojua työskentelee nykyään tiiviisti puolisonsa, näyttelijä Tuija Nuojuan kanssa. Pariskunta esittää yhdessä kiertävää farssikomediaa Avioliitto on ikuista. Puolison kanssa työskenteleminen on Nuojuan mukaan helppoa, sillä aikaa ei kulu tutustumiseen ja työhön voi heittäytyä heti täysillä.

Lapsia Nuojualla on kuusi.

– Minulla on arkunkantoporukka omasta takaa, Nuojua vitsailee.

– Haaveilen, että kun arkkuni joskus hamassa tulevaisuudessa lasketaan multiin, niin se nostetaan ylös seitsemän kahdeksan kertaa, koska aplodeista ei meinaa tulla loppua. Harmillista, etten pääse näkemään sitä itse, hän lisää.

Keikkatyö on Nuojuan näyttelijäparille tapa viettää laatuaikaa kahden kesken.

– Onhan se eri asia nauttia hotelliaamiainen sen sijaan, että kattaisimme pöydän kirkuvalle lapsilaumalle, Nuojua nauraa.

Toisaalta tulevaisuudessa Nuojua pitää mahdollisena, että hän päätyy jälleen teatterinjohtajaksi, työhön, josta hän todella piti. Sen aika ei kuitenkaan ole vielä.

– Nyt tehdään näyttelijän ja ohjaajan töitä, Nuojua lisää.

Ikääntymisestä näyttelijällä on myös selkeä näkemys.

– Juuri minun ikäisiäni ostoskeskuksia puretaan. Pitää siis pitää itsestään huolta, vaikka kuntoilla ja yrittää nähdä asioissa valoisia puolia.

FAKTA

Mika Nuojua

Syntynyt Oulussa 19.3.1967.

Perhe: kuusi lasta ja puoliso näyttelijä Tuija Nuojua.

Asuinpaikka Kempele.

Valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1990.

Mikkelin teatterin johtaja 2011–2014. Rooleja muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa, Oulun kaupunginteatterissa ja Teatteri Riossa.

Harrastukset: työn- ja lasten teko. Potkupallo.

Juhlii merkkipäiväänsä kotona perhepiirissä kiikkustuolissa.

Facebook: /nuojuanteatteripaja.

Mika Nuojua juhlii 50-vuotis-
syntymäpäiväänsä kiikkustuolissa
suurperheensä seurassa
Kempeleessä.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.03.2017.