Siiviksi muuttuvat kädet, joutseniksi prinssit!

Ohjaaja Mikko Korsulainen lisää teatterin taikaa Jaakko Kuusiston satuoopperaan Prinsessa ja villijoutsenet.

Suuri satutuotanto Oulun lapsille syntyy 14 solistin, 16 tanssijan, kuoron ja
Oulu Festivon voimin Oulun ammattikorkeakoulussa.

Eeva Kauppinen, teksti
Pekka Peura, kuva

H.C. Andersenin riipaiseva satu Villijoutsenet saa uusia nyansseja Oulun ammattikorkeakoulun tuotantona. Suurin muutos on se, että yhdentoista veljen sijasta Eliisalla on vain neljä veljeä ja jokaisella veljeksellä tanssija-alter ego.

– Näin saadaan kunnon lintuparvi, ohjaaja Mikko Korsulainen sanoo.

Jaakko Kuusisto sävelsi koko perheen satuoopperan Prinsessa ja villijoutsenet espoolaisen Musikinstitutet Kungsvägenin tilauksesta. Ruotsinkielisen kantaesityksen (2003) jälkeen suomenkielinen versio näki päivänvalon Lahden ammattikorkeakoulussa 2014.

Oopperan alkuperäisen libreton on H.C. Andersenia mukaellen kirjoittanut Liselott Forsman ja suomentanut Pentti Saares.

Andersenin satu De vilde svaner julkaistiin ensimmäisen kerran 2.10.1838 Tanskassa satukokoelmassa Andersenin satuja lapsille.

Villijoutsenet-sadussa on jännittäviä ja liikuttavia aiheita. Jälleen kerran yksi ilkeä äitipuoli paljastuu noidaksi. Taiallaan hän muuttaa Eliisan veljet joutseniksi. Vain öisin he saavat takaisin ihmisen muodon.

Sadusta löytyy useita eri versioita. Se vaihtelee, montako veljeä Eliisalla on ja ehtiikö prinsessa kutoa heille kaikille nokkospaidan.

Alkuperäisessä versiossa nuorimman veljen toinen käsi jää siiveksi, koska noidan kätyriksi arveltu ja roviolle kuljetettava Eliisa ei ehdi saada hänen paitaansa valmiiksi.

– Tämä asia on jätetty Liselott Forsmanin librettoon vain viitteellisesti. Hänen dramatisointinsa oikoo asioita, Korsulainen paljastaa.

– Alkuperäisessä sadussa paha äitipuoli lähettää Eliisan maalaistaloon ja sieltä hän pääsee takaisin vasta 15-vuotiaana. Tässä asiat tapahtuvat saman tien. Kun veljekset lähtevät taivaalle, niin seuraavana on kylpykohtaus. Satuoopperaversio ottaa paljon vapauksia.

Korsulainen ei muista kuulleensa satua lapsena.

– Tutkin libreton ja hankin satukirjat luettaviksi. Niitä ei ollut ihan helppo löytää. Kaikki olivat kirjaston varastossa. Ilmeisesti ne eivät ole niin suosittuja enää.

Satuoopperassa tanssii Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutuksen koko toinen vuosikurssi. Opiskelijat ovat tehneet koreografiat itse.

Ohjaaja Mikko Korsulaisella on hyppysissään kaikkiaan 16 koreografia.

– Koko tanssijaryhmä on jakautunut pareiksi. Heidän koreografinen vastuunsa on yksi tanssinumero per kohtaus. Joillakin pareilla on vastuulla parikin kohtausta.

– En ole ennen ohjannut oopperaa enkä työskennellyt näin ison tanssiryhmän kanssa. Se on logistinen haaste. Vaatii ohjaajalta lehmän hermoja pitää tämä iso pyörä pyörimässä, Korsulainen myhäilee.

Hänellä siis on lehmän hermot.

Satuun on haettu visuaalista vaikuttavuutta. Valokuvista, videoista ja virtuaalilavasteista vastaavat visuaalisen suuntautumisvaihtoehdon opiskelijat Oamkista.

Laulajat tulevat Oamkin Kulttuurialan yksikön musiikin koulutusohjelmasta.

Tavoitteena on ollut tanssin ja liikkeen saaminen tasaveroiseksi elementiksi laulun rinnalle ja esityksen estetiikan tuominen tähän päivään.

– Jaakko Kuusiston musiikki on melodista ja kaunista, hyvin tunnepitoista, Korsulainen sanoo.

– Tanssijoiden avulla ja videoprojisoinneilla tuomme esitykseen lisää teatterin taikaa. Aina kun prinssit muuttuvat joutseniksi, tulee lumimyrsky. Äitipuolen taian voima on niin mahtava.

Oulun musiikkijuhlat: Prinsessa ja villijoutsenet, Oamkin konserttisali (Kotkantie 1) 25.3. kello 13 ja 18 (ensi-ilta), 27.3. kello 10 ja 18 sekä 29.3. kello 10 ja 18. Suositusikäraja 4 vuotta.

FAKTA

Prinsessa ja villijoutsenet

Satuoopperan on säveltänyt Jaakko Kuusisto alunperin Musikinstitutet Kungsvägenin tilauksesta 2003.

Libretto: Liselott Forsman H.C. Andersenia mukaellen. Suomennos Pentti Saares.

Ohjaus: Mikko Korsulainen.

Koreografia: Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutuksen toisen vuosikurssin opiskelijat.

Kapellimestari: Esa Heikkilä.

Orkesteri : Oulu Festivo.

Valosuunnittelu: Jari Haavikko

Äänisuunnittelu: Mikko Bergström

Rooleissa: Elisa: Saara Puolitaival/ Emma Mustaniemi. Kuningatar: Jenni Hietala. Kuningas: Tuomas Heikkilä/ Jaakko Yrjänä. Eukko/ haltija: Anna Saaritsa/ Asta Tikkanen. Nuori kuningas: Aki Saarela. Piispa: Rami Mattila. Axel: Emma Hirvilammi. Jan: Elsa Voima. Leo: Sanna Korpi. Teo: Aundrea Beishline. Anu: Aurora Nousiainen.

Ensemble: Aili Heikkilä, Fanny Hellström, Iida Lehtonen, Satu Lotvonen, Tilda Santapakka, Helena Savolainen, Marjukka Tolppanen, Wenhao Zhang.

Tanssijat: Miia Ahonen, Essi Honkanen, Henna Julin, Elina Kuutti, Anni Lantto, Katja Leinonen, Noora Mommo, Roosa Ouvinen, Sini Parkkinen, Iina Piskonen, Soile Puumalainen, Anna Sergeeva, Ville Sievänen, Jenni Säkkinen, Venla Virta, Aurora Ylinen.

Valokuvat, videot ja virtuaalilavasteet: Annariina Hietanen, Sonja Jaako, Kristina Kangas, Ljubov Alekseeva, Matleena Muotkavaara, Risto Määttä, Lotta Pekkala, Antti Uusikylä, Anssi Vieruaho.

Pukusuunnittelu: Outi Räsänen.

Pukujen valmistus: Oulun seudun ammattiopisto Myllytullin-Pikisaaren yksikkö, vaatetusartesaaniopiskelijat sekä Ompeluateljee Tikintaika.

Visuaalinen suunnittelu: Matleena Muotkavaara.

Visuaalinen toteutus: Visuaalisen suuntautumisvaihtoehdon opiskelijat Nina Patrikan johdolla.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.03.2017.