Riutta ei turhia hötkyile

Yhtye työstää kolmatta albumia kaikessa rauhassa, uuden videon teossa pantiin sentään töpinäksi.

Anssi Juntto

Oulusta käsin operoiva Riutta-yhtye julkaisi tuoreen Takaisin pimeään -musiikkivideon melkein vuosi Sinun täytyy elää vielä kerran -albumin ilmestymisen jälkeen.

Ajatus videosta oli pyörinyt sen kuvanneen ja ohjanneen, yhtyeen laulaja-kitaristin Henri Turusen mielessä pitemmän aikaa. Syksyllä Belgradissa ja alkutalvesta Oulussa kuvatun videon viimeistelyllä ei pitänyt olla kiirettä, kunnes se tuli ajankohtaiseksi helmi–maaliskuulle ilmaantuneiden keikkojen myötä.

Video tavallaan jatkaa albumin elinkaarta uutta materiaalia odotellessa.

Riutan esikoisalbumi Kaikki on hyvin vuodelta 2013 niputti yhtyeen siihenastisen kymmenvuotisen taipaleen.

Sinun täytyy elää vielä kerran -levyä päästiin tekemään puhtaalta pöydältä, ja sanoituksia myöten yhtenäinen kokonaisuus sai kriitikoilta positiivisia arvioita ja aukoi monia ovia.

– Suomen mittakaavassa olemme ottaneet sellaisen askeleen, että meidän ei tarvitse enää keikkailla pizzerioiden nurkissa, vaan pääsemme soittelemaan hyville rokkiklubeille, Turunen kertoo.

Vaikka Riutan laulukieli on suomi, yhtye tähyää myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Sen tyylisessä popista ja progesta ammentavassa tummanpuhuvassa rockissa kieli ei ole niin ehdoton asia. Levyä onkin myyty jonkin verran Saksaan ja muualle Eurooppaan.

– Erityisesti Baltia kiinnostaisi. Siellähän suomalaiset bändit nykyään aika paljon kiertävät, Turunen sanoo.

Ulkomaille menemisen suhteen ei kuitenkaan hötkyillä – niin kuin ei Riutan tekemisessä muutenkaan.

– Hitaastihan tämä meidän projektimme etenee. Itselläni tahtoo aina olla tuli perseen alla. Nytkin olisin halunnut, että kolmas levy olisi tullut heti tähän perään, kitaristi-kosketinsoittaja Mikko Vuorela tunnustaa.

– Toisaalta se ei välttämättä ole paras mahdollinen tapa. Meidän musamme kypsyy vähitellen. Treenaamme aika harvoin suhteessa moneen muuhun bändiin. Uudet biisit saavat aina uutta näkökulmaa, kun palaamme niihin yhä uudestaan, ja sovitukset kehittyvät koko ajan.

Riutan kolmannen levyn biiseistä puolet alkaa olla kasassa, mutta kokonaisuus ei ole vielä täysin selkiytynyt. Se on kuitenkin selvää, että toista samanlaista levyä ei ole tulossa.

– Olemme sellaisella tietyllä vedenjakajalla, että menisikö tämä nyt energisempään suuntaan vai mihin, Turunen valottaa.

– Sitä energisyyttä olemme ainakin yrittäneet hakea. Työn alla on rokimpaa matskua ja riffejä, ja ainakin omalta kohdaltani on tulossa huomattavasti teknisempää kamaa. Saan haastaa itseni kitaristina, Vuorela jatkaa.

Riutassa kaikki soittajat osallistuvat biisien tekoon. Vaikka toisinaan saatetaan lähteä liikkeelle suht valmiista ideasta, aikaansaannoksen lopullinen muoto löytyy treenikämpällä yhdessä puurtaessa.

Laulumelodiat ja lyriikat jäävät Turusen harteille.

Tulevan levyn tunnelmaa määrittää parhaiten biisi, jonka työnimi on Toyota. Se nimittäin kuulostaa ihan hulppeisiin vuoristomaisemiin sijoittuvalta automainokselta.

– Siinä on aika paljon uudemman ajan King Crimsonia. Ainakin The Power to Believe -levyllä on sen tyylistä kitarointia. Itse tykkään biisistä kovasti, Vuorela toteaa.

FAKTA

Riutta

Popista ja progesta tummasävyiseen rockiinsa vaikutteita napsiva yhtye.

Perustettu Oulaisissa vuonna 2004.

Laulaja-kitaristi Henri Turunen, kitaristi-kosketinsoittaja Mikko Vuorela ja basisti Antti Takalo asuvat nykyään Oulussa, ja rumpali Jarkko Kangas Tampereella.

Albumit: Kaikki on hyvin (KHY Suomen Musiikki 2013), Sinun täytyy elää vielä kerran (Luova Records 2016).

Riutta ja tamperelainen PH keikkailevat 45 Specialissa Oulussa lauantaina.

Mikko Vuorela, Henri Turunen, Antti Takalo ja Jarkko Kangas
pyrkivät kokeilemaan Riutan uusia biisejä keikoilla. Yleisön reaktioista
voi päätellä, jos joku kappale tai sen osa vaatii vielä hiomista.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.03.2017.