Pariisi, Oulu, New York...

Lahjakas 15-vuotias ballerina Iiris Nikula Oulusta
jatkaa suuren balettikilpailun Youth America Grand Prix’n
finaaliin Yhdysvaltoihin.

Eeva Kauppinen

Nuori, lahjakas balettioppilas Iiris Nikula (s. 2002 Oulussa) menestyi loistavasti Pariisissa marraskuussa järjestetyssä kansainvälisessä balettikilpailussa. Hän ponkaisi yllättäen 12 parhaan tytön joukkoon ja pääsee kisan finaaliin, joka alkaa New Yorkissa reilun viikon kuluttua.

Nikula kutsuttiin Yhdysvaltoihin ainoana suomalaisena.

Huoltajana ja mentorina Pariisissa toimi 20-vuo­tias sisar Lilja Nikula. Iiriksen sisaret Heljä ja Elise opiskelevat Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa, Heljä ammatillisella puolella ja Elise nuorisolinjalla.

– Siskot kannustivat mua osallistumaan Pariisin-kilpailuun. Olin jo aikaisemmat vuodet seurannut kisaa YouTubesta, Iiris Nikula kertoo.

Lupaava tanssija myöntää, ettei uskonut pärjäävänsä näin hyvin.

– Se oli pommi, Iiriksen baletinopettaja Arja Koskela Oulu Dance Academysta toteaa.

– Oli se sitä sillä tavalla, kun tyttö osallistui kisaan ensimmäistä kertaa. Iiriksen pisteet olivat todella hyvät, 92,6.

Loppukisapaikan lisäksi Nikula palkittiin kahdella kurssistipendillä arvostettuihin balettikouluihin Saksassa ja Ranskassa.

Kilpailu, johon Nikula lähtee, on Youth America Grand Prix. New Yorkiin kokoontuu parhaimmisto 21:stä USA:n osakilpailusta ja seitsemästä muusta osakilpailusta, jotka järjestettiin syksyllä Ranskassa, Japanissa, Brasiliassa, Australiassa (kolme eri kilpailua) ja Etelä-Koreassa.

Avoin kilpailu Youth America Grand Prix on suunnattu 9–19-vuotiaille balettioppilaille. Se on maail­man mittavin tanssin kilpailuverkosto. YAGP tavoittaa vuosittain workshopeissa, mestariluokilla ja audition-tilaisuuksissa arviolta 7 000 tanssioppilaista maailmanlaajuisesti.

Aina huhtikuussa kisa huipentuu viikon mittaiseen finaaliin New Yorkissa. Finaaliin valikoituu vuosittain noin 1 200 balettilupausta ja nuorta tähteä. Nikulan sarjassa tanssii 130 junioria.

Nikula osallistuu kisaan variaa­tiolla baletista Harlequinade. Sama soolo on mahdollista nähdä myös Oulussa Arktiset Askeleet -katselmuksessa tänä viikonloppuna.

Arja Koskela on sovittanut Riccardo Drigon musiikin Iiriksen taitoja imartelevaksi. Mukana on vaikeita kolmois- ja neloispiruetteja.

– Tätä Petipa-variaatiota käytetään paljon kilpailuissa. Jokaisen tanssijan omat hyvät puolet pitää tuoda esille, Koskela selittää.

Rooli on ilmeikäs ja veikeä. Siitä löytyy viitteitä commedia dell’arten harlekiini-hahmoon.

– Se on sellainen tyttö, joka yrittää viehättää poikaa. Tanssi kertoo siitä.

– Koreografiassa ovat haasteellisia kaikki taivutukset ja käsien pehmeys. Piruetit ovat tosi vaikeita. Ne vaativat paljon keskivartalon hallintaa. Oikea akseli pitää löytää heti, muuten neloispiruetti ei todennäköisesti onnistu.

Iiris Nikula aloitti baletin 8-vuotiaana Balettikoulu Sinikellossa 2010. Sieltä hän siirtyi baletin erikoiskoulutusluokalle Oamkiin 2011–2016 ja syksyllä 2016 Oulu Dance Academyyn.

Mitä baletti sinulle merkitsee?

– Se auttaa ilmaisemaan itseä. Nautin treeneistä tosi paljon. En oikein osaa sanoa viikkotuntimäärää, kun se vähän vaihtelee, Nikula kertoo.

Balettituntien lisäksi treeniin kuuluvat oheisharjoitteet, venyttelyt ja voimaharjoittelu.

– Teknisesti taitava, tosi motivoitunut ja harjoittelee hurjasti, baletinopettaja Arja Koskela luonnehtii.

– Iiris on sen luonteinen, että jos hän saisi valita, hän olisi vaan salilla ja harjoittelisi.

Balettikilpailut avaavat portteja uralla eteenpäin.

– Minusta on helpompi etsiä kokemusta kilpailujen kautta. Sieltä voi löytää uusia mahdollisuuksia, esimerkiksi erilaisiin balettikouluihin, Nikula sanoo.

Miten valmistaudut New Yorkiin lähtöön?

– Treenaan tosi paljon. Pitää henkisesti valmistautua kohtaamaan kilpailutilanne. Ajattelen omaa suoritustani, enkä keskity muihin.

Kilpailuissa pelkkä tekniikka ei riitä. Esittämisellä sooloon saa sen loisteen.

Arja Koskelan lisäksi Iiris Nikulaa on kisaan valmentanut venäläissyntyinen prima ballerina, koreografi Anna Linnik.

FAKTA

Arktiset Askeleet -tanssikatselmus Oulussa
30.3.–2.4.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden valtakunnallinen tanssikatselmus on tarkoitettu tanssikoulujen ja -yhteisöjen tanssin harrastajille, erikoiskoulutuksessa oleville tanssijoille sekä tanssin ammatillisen koulutuksen opiskelijoille.

Katselmukseen valittiin yhteensä 56 pienoisteosta 35 eri yhteisöstä.

Torstaina Ookko nää Oulusta? -näytös kello 18.30.

Lauantaina Avajaiset kello 13.30. Tanssikatselmuksen osat 1, 2 ja 3 kello 14, 16 ja 18.

Sunnuntaina Tanssikatselmuksen osa 4 kello 10. Loppunäytös kello 13.30.

Tapahtumapaikkana Oulun ammattikorkeakoulun Kaukovainion kampus (Kotkantie 1).

Järjestäjät Oulun läänin Tanssialan Tuki ry ja Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus.

Liisa Ihmemaassa -tanssiteos Pohjankartanossa

Oulu Dance Academyn oppilaat esittävät Liisa Ihmemaassa -tarinaan perustuvan tanssiteoksen 31.3. kello 18.30 ja 1.4. kello 16 Pohjankartanossa.

Esiintymässä ovat kaikki tanssikoulun oppilaat. Teoksessa on ihan uusia koreografioita sekä eri baleteista tarinaan sovellettuja variaatioita.

Koulun oppilas Iiris Nikula tanssii molemmissa näytöksissä variaation baletista Harlequinade, Auroran variaation baletista Prinsessa Ruusunen ja nykytanssikoreografian Do What You Are Doing, jonka hän esittää myös New Yorkin -kilpailussa Harlequinaden lisäksi.

”Kilpailujen kautta voi löytää uusia mahdollisuuksia, esimerkiksi erilaisiin balettikouluihin.”

Iiris Nikula

Ballerina Iiris
kerää matkarahoja

Eeva Kauppinen

Tanssiva Nikulan perhe on virittänyt varainkeruukampanjan, että Iiriksen matka New Yorkiin ja myöhemmin balettikurssille Müncheniin Saksaan voisi toteutua. New Yorkin -kisan matka- ja kilpailukustannusten kokonaisbudjetti on noin 3 000 euroa.

– Tarkalleen 1 350 euroa on saatu kampanjalla ja muiden kana­vien kautta, isä Jarmo Nikula kertoo.

Käytössä ovat joukkorahoitussivusto Indiegogo, Holvi-kauppa ja Facebook-sivusto (www.facebook.com/BallerinaIiris).

– Pienistä summista se kerääntyy, Nikula sanoo.

Sisarukset Iiris, Lilja, Heljä ja Elise ovat kekseliäitä ja yritteliäitä. Joukkorahoituskampanjassa Iiris kerää matkarahoja muun muassa tuotemyynnillä. Tarjolla on Iiriksen ja Liljan itse tekemiä balettiavaimenperiä, käsin tehtyjä nimikoituja balettitossupusseja tai vaikka viikonlopun pituinen balettikurssi, joka järjestetään kesällä Oulussa
10–13-vuotiaille vähintään vuoden balettia harrastaneille.

Lisäksi nelikko pitää blogia nimellä Double Duet Dancers. Tytöillä on myös oma yritys Tutu Studio Borealis, jossa he myyvät valmista­miaan ja koristelemiaan tutuja eli balettihameita.

– Tosi kiva on ollut seurata tyttöjen innostusta, Jarmo Nikula kertoo ylpeänä.

Ballerina Iiris to NYC -Facebook-sivulla voi seurata Iiriksen valmistautumista kisamatkaan ja hänen menestymistään kilpailussa.

Iiriksen kisa-asu on suunniteltu
ja ommeltu Nikulan sisarusten omassa tutustudiossa Tutu Studio Borealisissa. ”Salmiakkikuviot kuuluvat Harlequinade-asuun.”

Tulevaisuus ei ole Laivakankaan koulua käyvälle Nikulalle vielä ihan selkeä, mutta baletin kanssa hän kyllä haluaisi jatkaa.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 30.03.2017.