Nightwishkin taipuu rautalangaksi

Jos oululaisen El Supernautin Amaranth-versiosta tulisi hitti, rahat menisivät Tuomas Holopaiselle.

Anssi Juntto

Oululainen El Supernaut jatkaa kolmannella pitkäsoitollaan Gorilla Fighterilla amerikkalaistyylisen rock- ja surfrautalangan parissa.

– Olisihan tuossa rautalankamusiikissa myyvempääkin osastoa, mutta muutoksiin ei ole ollut mitään tarvetta, yhtyeen soolokitaristi ja primus motor Sami Paananen toteaa.

Yleisö on ollut keikoilla tyytyväistä, eikä kukaan enää tule kyselemään Paanasen aikaisemman bändin The Lunaticsin perään,

– Ja kyllä minä tietyn tunnistettavuuden siihen rautalankaraamiin haluan pitää.

El Supernautin ensimmäisen levyn kappaleista yli puolet oli lainabiisejä, mutta Gorilla Fighterilla suhde on keikahtanut toisin päin. Uutuuslevyn coverit ovat esikoisen tapaan heavyn ja hard rockin saralta. Tällä kertaa kuullaan versiot muiden muassa Nightwishin Amaranthista, Black Sabbathin Heaven and Hellistä ja Metallican Master of Puppetsista.

Kolmen vuoden takainen kakkoslevy Plays Half Dead sen sijaan keskittyi lähinnä Dead Kennedysin tuotantoon.

Humoristisia humppaversioita tunnetuista pop- ja rockkappaleista tekevä Eläkeläiset-yhtye laskeskeli taannoin, että sillä oli jäänyt toistasataa kappaletta levyttämättä, koska tekijöiltä ei irronnut niihin lupaa.

El Supernautilla lupaongelmia ei ole ollut. Ensinnäkin yhtye soittaa instrumentaalimusiikkia eikä kajoa sanoituksiin, ja toiseksi se ei ota sovituksia omiin nimiinsä, vaikka kappaleet alkuperäisestä muuttuvatkin.

– Jos laitan, että Nightwishin kappaleen on säveltänyt Tuomas Holopainen ja sovittanut Tuomas Holopainen, silloin riittää, että siitä ilmoitetaan viralliselle taholle Nordic Copyright Bureaulle ja maksetaan tallennuskorvaus, Paananen selvittää.

– Eli jos versiostamme tulisi iso hitti, suurin osa tekijänoikeusmaksusta menisi tekijälle.

El Supernautin aiempia levyjä on kulkeutunut ihan mukavasti myös maailmalle, erityisesti Yhdysvaltoihin, jossa ne ovat instrumentaali- ja surfmusiikkiin erikoistuneen jakelijan valikoimissa.

Myös Gorilla Fighteria kohtaan tuntuu olevan kysyntää. Viime viikolla eräs fani tiedusteli, mitä cd:n lähettäminen Mexico Cityyn maksaisi. Ylipäätään kiinnostusta on enemmän nimenomaan Atlantin takana kuin Euroopassa.

Yhtyettä on kyselty esiintymään erinäisiin surfmusiikkiin keskittyviin tapahtumiin Yhdysvaltoihin, mutta ainakaan toistaiseksi keikkamatkaa rapakon taakse ei ole kovin vakavasti harkittu. Se kun vaatisi melkoisen taloudellisen satsauksen.

Paananen kertoo, että amerikkalaisen The Space Cossacks -yhtyeen kitaristi Ivan Pongracic, on El Supernautin suuri fani. Mies on kirjoittanut johdantotekstin uuden levyn kansipapereihin. Hänellä olisi kontakteja ja halua puskea bändiä eteenpäin.

– Siellä olisi kenttää, jos vain jaksaisi lähteä. Me olemme kuitenkin jo niin vanhoja ukkoja, että emme elättele mitään haavekuvia. Kyllä tässä realiteetit menevät edelle, Paananen sanoo.

– Mutta onhan tämä pirun mukava harrastus.

Fakta

El Supernaut

Amerikkalaistyylistä rock- ja surfrautalankaa soittava yhtye Oulusta.

Perustettu vuonna 2008.

Kokoonpano: Soolokitaristi
Sami Paananen, kitaristi
Pasi Ruotsalainen, basisti
Teppo Luosujärvi ja rumpali
Mika Kallio.

Julkaisut: Viva! (2011), Plays Half Dead (2013). Gorilla Fighter (2017).

Levynjulkaisukeikka Rauhalassa Oulussa lauantaina 25.3. Lavalla myös The Bullet Biters.

”Taidokasta soittoa voi
olla keikoilla jonkin verran, mutta jos hyvin erikoisten juttujen tekeminen alkaa olla itsetarkoitus, kuulijakunta äänestää jaloillaan aika äkkiä.”

Sami Paananen



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 25.03.2017.