Oululainen indiepop kurottaa yhä korkeammalle

Satellite Stories sai neljännen levynsä julkaisijaksi ison yhtiön. Yhtyeen klubikeikkapaikat ovat nekin kasvaneet edellisestä
kiertueesta.

– Teemme edelleen sellaista musiikkia kuin itse haluamme,
yhtyeen kitaristi Marko Heikkinen sanoo.

Riitta Taulavuori tekstit

Voiko indiepopbändi olla enää kovinkaan ”indie” tai riippumaton sen jälkeen, kun se on kiinnitetty kansainväliselle levyjätille?

Vuonna 2008 aloittaneen oululaisen Satellite Storiesin neljännen, 12. toukokuuta ilmestyvän studioalbumin Young Detectivesin nimittäin julkaisee Universal Music.

Universal Music Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen oli ilmeisen innoissaan, kun yhtiö tiedotti tuoreesta kiinnityksestään ja sen tulevasta levystä viime syksynä.

– Satellite Stories on viileintä, kauneinta ja vientipotentiaalisinta musiikkia Suomesta pitkään aikaan. (---) Haluamme laittaa itsemme likoon siinä, että yhtye nousisi sille kuuluisalle next levelille niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, levypomo suitsutti tuolloin.

Indie-kysymys saa oululaisyhtyeen kitaristin Marko Heikkisen ja laulaja–kitaristin Esa Mankisen hymähtämään hyväntuulisesti.

– Teemme edelleen sellaista musiikkia kuin itse haluamme. Ihan hyvin olemme pärjänneet tähänkin asti, ja nyt katsotaan, mitä Universal saa aikaiseksi, Heikkinen tuumaa.

Yhtye alkoi tehdä uutta levyään pian edellisen pitkäsoittonsa, Vagabondsin ilmestyttyä vuonna 2015. Tuon levyn julkaisi Nick Trianin Helsingissä perustama indieyhtiö Soliti, ja sen tuottajana oli muun muassa Arctic Monkeysin kanssa aiemmin yhteistyötä tehnyt englantilainen Simon Barnicott.

Uutukainen on bändin itsensä tuottama ja äänittämä, mutta sitä on tehty ”pitkin matkaa monessa paikassa”. Yhteistyökumppanit eivät ole olleet aivan keitä tahansa.

Miksaus- ja masterointivaiheessa New Yorkissa asialla olivat Grammy-palkitut ammattilaiset Fernando Lodeiro ja Joe LaPorta. Lodeiro on työskennellyt muun muassa Paul McCartneyn, Lady Gagan ja Vampire Weekendin kanssa. LaPorta puolestaan pokkasi vastikään Grammyn David Bowien viimeiseksi jääneen studioalbumin Blackstarin äänisuunnittelusta.

– Edellisestä levystä on menty eteenpäin monin tavoin. Vagabondsilla kappaleet olivat täynnä tavaraa ja yksityiskohtia, kun taas uudella levyllä jokainen elementti merkitsee jotain. Kappaleet ovat nyt ikään kuin selkeämpiä, Mankinen kuvailee.

– Ajatuksena on ollut tehdä mahdollisimman paljon koukuttavia biisejä.

Levyltä on tähän mennessä julkaistu kolme maistiaista, joista kaksi ensimmäistä, Miracle ja Confetti, edustavat Mankisen mukaan nykyaikaista bändimusiikkia, tanssittavaa elektronista poppia. Viime kuussa julkaistu Young Detectives kallistuu enemmän ”indiemmän” ilmaisun puolelle.

Oululaisbändi on keikkaillut viime vuosina uutterasti Euroopassa ja myös kauempana Japania ja Yhdysvaltoja myöten.

Parhaillaan bändi hioo uusia biisejä keikkakuntoon, sillä se on lähdössä kiertueelle Euroopan suurkaupunkeihin.

Jo ennen tätä eli ensi lauantaina yhtye matkaa Yhdysvaltoihin Texasin Austiniin, missä se esiintyy South by Southwest (SXSW) -tapahtumassa. Yhtye oli mukana muun muassa musiikkialan vaikuttajia kokoavassa jättitapahtumassa myös vuosi sitten.

Kevätkiertueensa jälkeen Satellite Stories esiintyy ainakin Helsingissä Sideways- sekä Espanjassa Low- ja Arenal Sound -festivaaleilla. Oulussa yhtyeen pääsee näkemään livenä lavalla todennäköisesti vasta syksyllä.

Kevätkiertueen Euroopan-keikat yhtye soittaa yhdeksässä kaupungissa peräkkäin, ilman välipäiviä.

– Näin saadaan ylläpidettyä koko ajan mahdollisimman hyvä energia, Mankinen sanoo.

Keikkapaikkojen koko on kasvanut kiertue kiertueelta.

– Nyt soitamme pääasiassa noin 700 hengen klubeilla, Heikkinen kertoo.

– Ja me ollaan tosi fiiliksissä siitä soittamisesta! Mukavinta keikoissa on se, kun voi kokea olevansa osa indiemusiikin yhteisöä, näkemään muita artisteja sekä tapaamaan faneja, kaksikko kertoo.

fakta

Satellite Stories

Englanninkielistä tanssittavaa kitarapopmusiikkia DIY (do it yourself, tee se itse) -hengessä esittävä yhtye, perustettu Oulussa 2008.

Kokoonpano: Esa Mankinen (laulu, kitara), Marko Heikkinen (kitara), Jyri Pesonen (bassokitara) ja Olli-Pekka Ervasti (rummut).

Levyttänyt studioalbumit
Phrases to Break the Ice (2012), Pine Trails (2013),
Vagabonds (2015), Young
Detectives (12.5. 2017), lisäksi
EP- ja singlejulkaisuja.

Tehnyt useita kiertueita Euroopassa, esiintynyt myös Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Bändin oman arvion mukaan sen fanit ovat tyypillisesti pari–kolmekymppisiä, mutta konserteissa pyörii tutuiksi tulleita ihailijoita alle kymmenvuotiaista koulutytöistä viisikymppisiin miesporukoihin.

Kevään ja kesän
varmistuneet
esiintymiset

SXSW Austin 17.3., Helsinki 24.3., Zürich 25.3., Hampuri 26.3., Berliini 27.3., Amsterdam 28.3., Lontoo 29.3., Madrid 30.3., Barcelona 31.3., Tukholma 1.4., Sideways Helsinki 10.6., Low Festival Benidorm 30.7. ja Arenal Sound Festival Burriana 5.8.

Marko Heikkinen (vas.), Esa Mankinen, Olli-Pekka Ervasti ja Jyri Pesonen esiintyvät ensi viikolla Yhdysvalloissa. Sen jälkeen he jatkavat kiertueelle Eurooppaan. Michael Mcdonald

Bändit tarvitsevat keikkoja

Niinkin perinteiset tavat kuin radiosoitto ja keikat ovat nykyisellä Spotify-aikakaudella edelleen kelpo keinoja tavoittaa uusiakin kuulijoita, sanovat Satellite Storiesin Marko Heikkinen ja Esa Mankinen.

– Esimerkiksi somekanavista Facebookin ja Instagramin voima on huonontunut niiden algoritmien vuoksi. Aika monet bändit käyttävätkin nyt Snapchatia, kaksikko arvioi.

Radion musiikkikanavilta taas kuuntelijat saattavat kuulla uutta musiikkia helposti ja erikseen etsimättä. Keikoilla yleisö pääsee parhaassa tapauksessa juttusille ja yhteiskuviin illan esiintyjän kanssa, ja lisäksi käden ulottuvilla ovat levyt, paidat tai muut fanituotteet.

Aloitteleville bändeille keikat ovat erityisen tärkeitä. Hankalaksi asian tekee kuitenkin niin sanottujen matalan kynnyksen keikkapaikkojen löytyminen.

– Meillekin oli tärkeää saada sellainen lähtöalusta. Me soitettiin aluksi myös muitten oululaisbändien kanssa samoissa illoissa, Heikkinen muistelee.

– Ja sittenhän meitä alkoi neuvoa eteenpäin musiikkivientihommissa Jarkko Halunen Rockpoliksesta, Mankinen jatkaa.

Rockpolis on Oulussa EU-hankkeena vuonna 2005 aloittanut musiikin tiedotus- ja neuvontakeskus, joka toimii nykyään kaupungin tapahtumatiimin alaisuudessa.

Satellite Stories haluaa avittaa sekin kotikaupunkinsa aloittelevia bändejä eteenpäin. Esimerkiksi yhtyeen viimesyksyisen Oulun-keikan avasi paikallinen vaihtoehtorockin tulokas Superbeat.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 08.03.2017.