Atlantiksen keisari tulee Oulun musiikkijuhlille

Oulun musiikkijuhlat avaa huomenna lauantaina sellorockyhtye Apocalyptica, jonka jäsenet ovat juhlien taiteellisen johtajan
Jaakko Kuusiston tuttuja Sibelius-Akatemian ajoilta.

Kaupunkifestivaalin pitää Kuusiston mukaan tarjota
laaja-alaisesti korkeatasoisia tilaisuuksia

Esko Aho

Vuodesta 2013 asti Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toiminut viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto solmi hiljattain oululaisten kanssa jatkosopimuksen. Hän vetää festivaalia 2020 saakka.

Kuusiston aikana Oulun musiikkijuhlista on kehittynyt korostuneen moniarvoinen tapahtuma, jossa on aineksia monilta musiikinaloilta; klassista, kevyttä, yllättäviä esittävän säveltaiteen yhteenliittymiä kansanmusiikista pienoisoopperoihin.

– Peruslinja on tämänkertaisilla juhlilla sama, jota olen vetänyt neljä vuotta, eli erilaisia yhteistyökuvioita sekä mahdollisimman hyvä tasapaino eri musiikinlajien välille. Kaupunkifestivaalin pitää tarjota laaja-alaisesti korkeatasoisia tilaisuuksia.

Taiteellinen johtaja on nyt onnistunut houkuttelemaan mukaan muusikkoja, joiden kanssa hän on vuosien varrella esiintynyt, mutta joiden kalentereihin Oulu ei ole aikaisemmin sopinut, kuten viulisti Mihaela Martinin ja sellisti Frans Helmersonin. He molemmat opettavat myös Oulun musiikkijuhlien mestarikursseilla.

Vuoden taiteilijanimiin kuuluvat lisäksi pianisti Paavali Jumppanen, alttoviulisti Anna Kreetta Gribajcevic, laulaja Elena Mindru, pianisti, säveltäjä ja sovittaja Tuomas J. Turunen, harmonikansoittaja Johanna Juhola, saksofonisti Jukka Perko, kitaristit Teemu Viinikainen ja Jarmo Saari, laulaja Katarina Henryson ja sellisti Svante Henryson, sopraano Pia Freund ja tanssija-koreografi Minna Tervamäki, pianisti Outi Rahko, näyttelijä Hannu-Pekka Björkman sekä sirkustaiteilijat Luis Sartori do Vale ja Pedro Sartori do Vale.

Yhtyeitä, tanssiryhmiä ja orkestereita edustavat Oulu Sinfonia, Oulu All Star Big Band, Oulu Festivo, tanssiteatteri Tsuumi ja jazzyhtye Jukka Perko Avara.

Kuusisto nostaa festivaaliohjelmasta esille turkulaisen Saaristo-oopperan vierailuesityksen Viktor Ullmannin yksinäytöksisestä oopperasta Atlantiksen keisari, Der Kaiser von Atlantis, joka nähdään Madetojan salissa 23. ja 24.3.

– Kyseessä on harvoin esitetty, fantastinen teos. Vain noin tunnin mittaisena Atlantiksen keisari ei kuulu oopperatalojen perusohjelmistoihin. Musiikki liikkuu tyylillisesti vakavan taideilmaisun ja kabareemeiningin välimaastossa.

Ullmann sävelsi oopperansa 1943 Peter Kienin librettoon Theresienstadtin keskitysleirillä, missä molemmat olivat vankeina.

Teosta ehdittiin jo harjoitella, mutta sen esittäminen kiellettiin, koska viranomaiset näkivät keisarin roolihahmon viittaavan Hitleriin. Myöhemmin tekijät teloitettiin Auschwitzissa.

Esitysmateriaali säilyi jälkipolville, koska Ullmann oli ennen Auschwitziin lähtöä luovuttanut sen Theresienstadtin kirjastonhoitajalle, joka selviytyi leiriltä. Ooppera sai kantaesityksensä Hollannissa 1975.

Saaristo-oopperan tulkinnan on ohjannut Pertti Sveholm. Orkesteriosuudet soittaa Oulu Sinfonia Jaakko Kuusiston johdolla. Solisteina laulavat Joonas Asikainen, Anu Hostikka, Juha Hostikka, Jussi Salonen, Päivi Nisula ja Jussi Merikanto.

Kuusisto on itsekin noin tunnin mittaisten oopperoiden säveltäjä, ja hänen H. C. Andersenin satuun Villijoutsenet perustuva satuoopperansa Prinsessa ja villijoutsenet nähdään Oulun ammattikorkeakoulun konserttisalissa Oamkin omana tuotantona 25.–29.3.

– Konserttisalien ravintolayrittäjät taitavat olla ainoita, jotka eivät pidä väliajattomista lyhyistä oopperoista. Tunti on jämäkkä mitta ja usein myös tunnusmerkki teoksesta, jossa ei jaaritella tyhjänpäiväisiä, Kuusisto sanoo.

Tähän mennessä Kuusisto on säveltänyt vasta yhden koko illan oopperan. Se kertoo Oskar Merikannosta ja kantaesitys tapahtui Ilmajoen musiikkijuhlilla kaksi vuotta sitten.

– Olen jo sopinut säveltäväni toisenkin pitkän oopperan parin vuoden kuluttua, mutta hanketta ei ole vielä julkistettu.

Madetojan salissa nähdään 16.3. ja 17.3. harvinainen, Kuusiston musiikillisesti entisöimä ja johtama esitys ruotsalaisesta elokuvasta Laulu tulipunaisesta kukasta (Sången om den eldröda blomman, 1919). Orkesteriosuudet elokuvakonsertissa soittaa Oulu Sinfonia.

Laulu tulipunaisesta kukasta on suomalaislähtöisen ohjaajan Mauritz Stillerin mustavalkoinen mykkäelokuva, jonka musiikin on säveltänyt Ruotsissa pitkään työskennellyt Armas Järnefelt.

Kyseessä ei siis ole Teuvo Tulion ohjaama tunnettu kotimainen elokuva vuodelta 1938, jonka Onko se totta, Kyllikki? -repliikki on jäänyt Suomen kulttuurihistoriaan.

Huomenna lauantaina Oulun musiikkijuhlat avaa kello 19 Madetojan salissa maailmankuulu suomalainen sellorockyhtye Apocalyptica, jonka ensimmäisen studioalbumin Plays Metallica By Four Cellos -julkaisusta 1996 on kulunut 21 vuotta.

Äänite uudisti käsityksiä metallimusiikin ulottuvuuksista ja toi klassisena instrumenttina tunnetun sellon mukaan metalli- ja rockmusiikkiin. Konsertissa soivat Apocalyptican debyyttialbumin kappaleet sekä muita yhtyeen levyttämiä Metallica-versioita.

Jaakko Kuusisto sai Apocalyptican Ouluun vanhan tuttavuuden pohjalta. Hän tutustui yhtyeen sellisteihin opiskellessaan heidän kanssaan yhtä aikaa Sibelius-Akatemiassa.

Oulun musiikkijuhlat 11.–29. maaliskuuta. Koko ohjelma netissä: www.omj.fi.

fakta

Atlantiksen keisari lyhyesti

Tarinan hahmot ovat Keisari, Rumpali, Kovaääninen, Sotilas ja Bubikopf sekä Kuolema.

Harlekiini kuvailee kurjaa elämäänsä josta puuttuvat niin nauru kuin rakkauskin. Yhdessä Kuoleman kanssa he valittavat ajan kulumisen hitautta synkässä elinympäristössään. Rumpali saapuu ilmoittamaan Keisarin uudesta käskystä: jokainen kansalainen, niin lapset, morsiamet, äidit kuin miehetkin, taistelee viimeiseen asti.

Kuolema suuttuu koska vain hän voi määrätä kuka kuolee, ei keisari. Kuolema päättää mennä lakkoon. Palatsissaan keisari Overall antaa ohjeita sotajoukoille.Hän soittaa keisarilliseen kaartiin, oikeusministeriöön ja lääkärille. Hänelle kerrotaan miehestä joka ei kuole vaikka hänet on hirtetty ja ammuttu. Myöskään sotilaat rintamalla eivät kuole. Keisari pelkää valtansa luhistuvan ja ilmoittaa että hän on kuolemattomuuden takana; se on palkinto urheille sotilaille.

Sotilas ja Bubikopf kohtaavat rintamalla. Kykenemättöminä tappamaan toisiansa heidän ajatuksensa kääntyvät rakkautta kohti, he uneksivat kauniista laaksoista ja kukkivista niityistä. Rumpali yrittää houkutella sotilasta takaisin sotaan, Bubikopf tajuaa että koska Kuolemaa ei enää ole, ei kenenkään tarvitse taistella.

Keisari yrittää pitää kapinoivia joukkojaan hallinnassaan, sotilaat eivät halua elää elämän ja kuoleman välissä, vaan kapinoivat. Harlekiini ilmestyy muistuttamaan Keisaria hänen lapsuudestaan, Rumpali taas haluaa keisarin jatkavan sotaa.

Kaaoksen keskelle saapuu Kuolema joka suree kaikkea tuskaa joka hänen lakostaan aiheutui. Keisari pyytää Kuolemaa palamaan takaisin työhönsä. Kuolema suostuu jos Keisari on ensimmäinen joka kokee ”uuden” kuoleman.

Atlantiksen keisari, Der Kaiser von Atlantis, Madetojan salissa 24.3. ja 24.3.

Lähde: Saaristo-ooppera ry.

”Konserttisalien ravintola-yrittäjät taitavat olla ainoita, jotka eivät pidä väliajattomista lyhyistä oopperoista.”

Jaakko Kuusisto

Oulun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Viulisti, kapellimestari ja säveltäjä

Jaakko Kuusisto on lupautunut

jatkamaan Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2020 asti.

Hän kertoo olleensa tyytyväinen järjestelyihin ja rahoitukseen.

Oulussa Kuusisto viihtyy nykyään myös siksi, että hän seurustelee musiikkijuhlien toiminnanjohtajan Maija Perolan kanssa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 10.03.2017.