Apua kriisikeskukselle

Radioääni Henri Laukka puhuu mielellään myös mielenterveysongelmista.

Anssi Juntto

Oululainen radiotuottaja Henri Laukka sai viime kesänä päähänsä ajaa päänsä kaljuksi ja leukansa sileäksi voidakseen kasvattaa karvoja takaisin vuoden päivät.

Ehdittyään elellä muutaman päivän kaljuna ja parrattomana, Laukka mietti, voisiko hän valjastaa tempauksensa hyväntekeväisyyteen ja kerätä rahaa jollekin tärkeälle kohteelle.

– Minulla ei ollut mitään ideologista tarvetta hyväntekeväisyyteen, mutta minulla oli halu auttaa, Laukka toteaa.

– Olin huomannut työssäni ihmisten kanssa jutustellessani, että monilla oli niin paha olo, oli masennusta ja työttömyyttä. Omassa lähipiirissänikin oli ollut masennusta ja muunlaisia mielenterveys-
ongelmia.

Ensin Laukka kaavaili auttavansa lasten ja nuorten ongelmien ennaltaehkäisevää psykiatrista toimintaa, mutta siltä saralta ei äkkiseltään löytynyt sopivaa keräyskohdetta.

– Sitten joku ystävä kertoi Oulun kriisikeskuksesta ja aloin tutkailla sitä tarkemmin. Kriisikeskukseen voi hakeutua asiakkaaksi, kun on kohdannut odottamattoman, järkyttävän tapahtuman tai haastavan elämäntilanteen, ja kun omat selviytymiskeinot eivät riitä, Laukka selvittää.

Oulun seudun Mielenterveysseura ry:n pyörittämässä Oulun kriisikeskuksessa oltiin aluksi yllättyneitä ja jopa epäileväisiä hyväntekeväisyysehdotuksen suhteen. Mutta kun Laukka kävi johtaja Erja Saarelan luona näyttäytymässä ja keskustelemassa asiasta tarkemmin, epäilykset haihtuivat.

Hyväntekeväisyyskampanja sai nimen Tukistus 2016. Kampanjan Facebook-sivujen kautta yksityishenkilöt voivat lahjoittaa rahaa Suomen Mielenterveysseuran keräystilille, josta ne sitten välittyvät Oulun kriisikeskukselle.

Laukka pyrkii myös järjestämään erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia.

Jukka Takalo, Ossian Marttala, Tuohimaa-orkesteri, Duo Mesikämmenet ja stand up -koomikko Zaani esiintyivät tammikuisissa iltamissa Joku paikallinen pubi -kuppilassa Tuirassa.

750 euron lipputulot menivät kokonaisuudessaan keräykseen. Lisäksi ravintoloitsija pisti omistaan sen verran, että saatiin tonni täyteen.

– Huhti–toukokuussa olisi tarkoitus järkätä joku punk-iltama samalla kaneetilla. Venue on vielä auki.

Yhtä lailla Laukka on jakanut tietoutta mielenterveysongelmista ja Oulun kriisikeskuksesta radioaalloilla.

Kampanjansa tiimoilta hän on haastatellut muiden muassa Jussi Lampea, Timo Rautiaista, Pamela Tolaa ja Kaarle Viikatetta.

– Enhän minäkään ole tiennyt mielenterveysongelmista mitään, mutta tämän kampanjan aikana olen joutunut hakemaan tietoa ja käymään näitä asioita läpi. Olen tajunnut, että näistä asioista pitää voida puhua.

Kannustavaa palautetta Laukka on saanut niin kriisikeskuksen väeltä kuin työkavereiltaankin.

Radiotyönsä ohella tuurausvuoroja ravintola-alalla tekevä Laukka hämmentyi, kun työvuoron aikana St. Michaelissa eräs täysin tuntematon mies tuli kättelemään ja kiittelemään kampanjasta.

– Hänellä itsellään oli ollut aikoinaan asiointia kriisikeskuksessa, ja se oli auttanut hänet nousemaan polviltaan takaisin seisaalleen, Laukka kertoo.

– Tuollainen palaute vaikuttaa suoraan sydämeen. Sen takia tätä jaksaa tehdä.

FAKTA

Henri Laukka

Bauer Median aluetuottaja.

31-vuotias.

Kotoisin Haapavedeltä, asuu Oulussa.

Valmistunut media-assistentiksi Haapaveden Opistolta.

Valittiin vuoden radiotoimittajaksi vuonna 2015.

Vetää Oulun seudun mielenterveyttä edistävää Tukistus 2016 -hyväntekeväisyyskampanjaa.

Tukistus 2016 -hyväntekeväisyyskampanjan ideoineen Henri Laukan parta on kasvanut kohta kahdeksan kuukautta.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 08.03.2017.