Tervetuloa kirjojen taloon

Ensimmäisenä kirjailijana työskentelyn Kirjallisuuden talossa aloittaa tällä viikolla
Taru Hallikainen.

Eleonoora Riihinen

Vuonna 2009 Tuomo Heikkinen alkoi pyöritellä ideaa Ouluun perustettavasta kirjallisuuden tiedotuskeskuksesta.

Nyt seitsemän vuotta myöhemmin tuo idea on jalostunut ja mikä parasta – konkretisoitunut. Mannerheimin puiston kupeessa, Ruotsalaisen koulun vieressä on Oulun Kirjallisuuden talo, ja Heikkisestä on tehty sen osa-aikainen toiminnanjohtaja.

Klassinen kysymys lienee paikallaan, kun seisomme uusissa tiloissa Sepänkadulla. Miltä nyt tuntuu?

– On tässä ollut tosi mahtavat fiilikset, Heikkinen sanoo.

Heikkisen uusi pesti Oulun kirjailijaseuran alaisuudessa alkoi maaliskuun alusta. Talon avajaisjuhlia vietetään huhtikuun ensimmäisenä päivänä.

Entinen kirjallisuuden läänintaiteilija on hyvillään siitä, että pystyy omalla tavalla jatkamaan entisiä hommiaan.

– Se, mitä tein kuusi vuotta läänintaiteilijana, ei kaikki loppunut kuin seinään. Tietenkin on eri asia olla töissä valtiolla kuin toiminnanjohtajana yhdistyksessä. Mutta paljon samaakin on. Teen jatkossakin erilaisia projekteja sen eteen, että saadaan tämän seudun kirjallisuudelle näkyvyyttä, Heikkinen sanoo.

Mitä Kirjallisuuden talossa sitten tapahtuu? Tarkemmat yksityiskohdat ovat vasta muotoutumassa, mutta pääpiirteet ovat jo selvillä. Tavoitteena on järjestää tiloissa kuukausittaisia kirjallisuustapahtumia. Tiloihin tulee käsikirjasto sekä vuokranantajan Svenska Kulturens Vänner rf:n (SKV) ylläpitämä kahvila. Kirjoja tulee mahdollisesti myös myyntiin.

Tavoitteena on myös jatkaa hyväksi havaittua ateljeekritiikkiä, jossa kirjailijakollegat arvioivat toistensa käsikirjoituksia. Myös kirjoitusharrastajille suunnattu arviointipalvelu on harkinnassa.

Kahvilatilan ja pienen keittiön lisäksi talossa on kolme toimistohuonetta, joista tarpeen mukaan tehdään kirjailijoiden työtiloja. Ja tarvetta on. Ensimmäinen kirjailija, Taru Hallikainen, aloittaa kirjansa viimeistelyn Kirjallisuuden talossa jo tällä viikolla.

Kirjailijat saavat vuokrata työhuonetta markkinahintoja edullisemmin. Tilan saa käyttöön korkeintaan vuodeksi kerrallaan.

Yksi päätavoitteista on kuitenkin kansainvälinen residenssitoiminta. Näiden suunnitelmien suhteen Weckmanin talo on ihanteellinen, koska SKV on valmis tarjoamaan toimintaa varten lisää tiloja seinän takaa.

– Residenssiohjelma ei käynnisty ihan vielä, mutta tavoitteena on saada tänne kirjailijavieraita ulkomailta, jotka voivat viipyä vaikka kuukaudenkin kerrallaan. Tarkoitus on, että he osallistuvat täällä ollessaan kirjallisuustapahtumiin, Heikkinen kertoo.

Iso osa tulevasta toiminnasta on kuitenkin kiinni rahoituksesta. Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston myöntämä 20 000 euroa käytetään vuosina 2016 ja 2017.

Heikkinen toivoo, että saa tehdä monipuolista yhteistyötä esimerkiksi kirjaston, yliopiston ja kustantamoiden kanssa. Yksi kiinnostava yhteistyökumppani olisi myös Hailuodon Turvasatama-hanke.

Talo ja sen tapahtumat tuovat oululaisen kirjallisuuden konkreettisesti esiin. Lopulta näkyvyyden takaavat kuitenkin kirjailijat itse. Vaikka etelässä on helpompaa saada mediahuomiota, tärkeintä on tehdä hyviä kirjoja, Heikkinen sanoo.

– Täällä julkaistaan paljon hyviä kirjoja. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan saa tarpeeksi ansaitsemaansa huomiota.

– Sisustaminen on vielä hieman vaiheessa, Kirjallisuuden talon tuore toiminnanjohtaja Tuomo Heikkinen kertoo.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 15.03.2016.