Teatteritalon viereen rakentuu kesäksi maisteltava tilateos

Anne Helaakoski

Oulun kaupunginteatterin viereen valmistuu kesäkuussa Päivi Raivion tilateos Tunne+Tila.

Teoksessa hyödynnetään syötäviä kasveja, joita voi maistella pitkin kesää ja sadonkorjuujuhlassa elokuussa.

Tunne+Tila-teos käsittelee taiteen ja kaupunkimuotoilun keinoin julkisen tilan käyttöä avaamalla oleskelulle, kohtaamisille ja pienimuotoisille tapahtumille vapaan tilan.

Kestävän kehityksen keskuksen puutarhurit hoitavat kasveja kesän ajan. Mukana ovat Oulun taidemuseon koululaisten kesäleiri, Dodo ry, Kulttuuribingo, Tilaa kulttuurille ry sekä Oulun kaupunki.

Tunne+Tila on osa Koneen Säätiön tukemaa kolmivuotista Maaseudun Sivistysliiton Paikan tuntu -hanketta.

Teos on toteutettu aikaisemmin Raumalle ja Varkauteen.

Päivi Raivio on helsinkiläinen taiteilija-muotoilija, joka keskittyy yhteisö- ja julkisen tilan taiteeseen.

Hän on toteuttanut aiemmin kaupunkipuutarha-ajatukseen nojaavia tilateoksia muun muassa Vuosaaressa.

Raivio kertoo, että teoksen suunnittelu on vielä kesken. Esimerkiksi kasvien valintaa mietitään vielä Kestävän kehityksen keskuksen puutarhurien kanssa.

– Tilasta tulee aika iso ja todennäköisesti yrttipainotteinen. Syötäviä kukkiakin varmaan sinne tulee. Lopullinen muoto hakee inspiraatiota ja ideoita itse paikasta.

Tavoitteena on, että tilateoksesta tulee vapaa alusta oleskelulle, pysähtymiselle ja maistelulle. Teos muodostuu näin ollen siellä olevien ihmisten mukaan.

– Sain esimerkiksi tietää, että nuorisolla on tapana hengailla teatterin rannassa. Saa nähdä, mitä he teoksesta tykkäävä, Raivio pohtii.

Tunne+Tilan rakentaminen alkaa kesäkuun alkupuolella. Kestävän kehityksen keskus kasvattaa taimet ja Oulun taidemuseon kesäleirin lapset pitävät istutustalkoot.

Paikalla pidettäviä tapahtumia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta ainakin Taiteiden yönä järjestetään ohjelmaa, ja loppukesästä sadonkorjuujuhla.

Raiviolla on tekeillä teokselle Facebook-sivu, jonne voi laittaa kommentteja ja jonka kautta viestiä tapahtumista.

– Teos on väliaikainen, mutta on mielenkiintoista nähdä, minkälaista keskustelua, ideoita ja aihioita muualle sen kautta syntyy.Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.03.2016.