Taidetta monessa valossa

Mediataiteilija Leevi Lehtisen teokset ottavat omalla tavallaan kantaa ja niissä on monta juonta.

Riitta Taulavuori tekstit // Joel Karppanen kuvat

Mitä ihmettä Paavo Väyrynen tekee Nuorgamissa?

Sitä saakin miettiä.

Mediataiteilija Leevi Lehtinen (s. 1978) ei totta puhuen ole vielä edes päättänyt, tarvitaanko Keminmaan ikiliikkujan puhuvaa päätä ensinkään valmiissa mediataideteoksessa, joka on yksi Oulun taidemuseossa kesäkuussa avautuvan Hiukkavaaraa-kutsunäyttelyn töistä.

Juuri nyt Lehtinen on työhuoneellaan Hiukkavaarassa tutkimassa testikuvien heijastumista pienoismallirakennelmiin yhdellä videoprojektorilla.

Varsinaisen teoksensa taiteilija kokoaa valkoisista tiiliharkkotorneista, joiden pinnoille on tarkoitus heijastaa videokuvia kolmelta projektorilta.

Nuorgam on Lehtisen mukaan dystopia, synkkä ajatusleikki tulevaisuudesta. Se kertoo pohjoisesta suurkaupungista, jonka lähiöissä pyöritetään Las Vegas -tyyppisesti kasinoita ja väistellään vastaan nulkkaavia poroja.

Lehtinen kertoo teoksensa liittyvän laajempaan projektiin, jossa hän käsittelee ruraalin ja urbaanin, eli maaseutumaisen ja urbaanin – tai vanhan ja uuden – maailman yhteentörmäystä.

Nuorgam ei kuitenkaan kerro suoraan Utsjoen Nuorgamista: siis siitä Suomen pohjoisimmista kylästä, joka houkuttelee pitkäripaisellaan runsain määrin ostosmatkailijoita erityisesti Norjasta.

– En ole itse edes käynyt siellä.

Lehtinen tähdentää, että hänen teoksensa ei kiinnity mihinkään yhteen tiettyyn paikkaan, vaan se kuvaa kaikkia niitä asioita, joita hän on kohdannut liikkuessaan ja asuessaan Euroopan eri kolkissa ja Yhdysvalloissa. Yhtä hyvin siitä voi tunnistaa jotain taiteilijan syntysijoilta Kellon Kiviniemestä kuin vaikkapa tämän residenssijaksolta Norjan Hammerfestista. Tai mistä tahansa muualta.

Lehtisen edellinen työ, muun muassa Oulussa, Ateenassa, Berliinissä ja Gdanskissa kiertänyt ja valtion taideteostoimikunnan kokoelmiin ostettu animaatioinstallaatio Mortal Sin, käsitteli kollektiivista syntiä ja pahetta. Taiteilija sanoo kritisoineensa teoksella tekopyhyyttä.

– Olen humanisti, ja teokseni liittyvät ihmisyyteen ja ovat siten kantaa ottavia. Mutta koska elämä on harvoin mustavalkoista, on omissakin töissäni yhden teoksen sisällä monta juonta ja punaista lankaa. Yleisö voi ja saa lukea niistä yhtä tai useampaa ja tehdä sen perusteella omat tulkinnat kokemastaan.

Lehtinen myöntää innostuvansa tekniikasta ja vempaimista, ja hän myös tekee ”teknisluonteisia tutkielmia” siinä määrin, että hänestä olisi voinut tulla taiteilijan sijaan insinööri.

– Tärkein työkaluni on nykyään varmastikin tietokone, ja sen jälkeen tulee videoprojektori. Työhuoneeni on kuin leikkikenttä: täällä lojuu laitteita, joita voin asennella ja kokeilla.

Alun perin Lehtinen lähti opiskelemaan valokuvausta Keski-Pohjanmaan opistoon Kälviälle ja työskenteli vuosituhannen vaihteessa lehtivalokuvaajana. Sitten hän siirtyi elokuvataiteen pariin ja alkoi opiskella animaatiota ensin Limingan taidekoulussa ja tämän jälkeen yliopistossa Slovakiassa ja Hollannissa.

– Nykyään kuvaan lähinnä harrastuksena. Lisäksi olen ottanut promokuvia teatteri- tai tanssiteatteriprojekteihin, joissa olen ollut mukana animaatio- ja mediataiteilijana.

Tanssiteatteri on Lehtiselle läheistä, koska hänen vaimonsa on tanssitaiteilija ja -koreografi Milla Virtanen. Yhteistyötä he ovat tehneet tanssiteoksissa Poroporo, Volière sekä It’s All Over Now, Baby Blue.

Pariskunta palasi – ja kuulemma ihan mielellään – Ouluun nelisen vuotta sitten asuttuaan kymmenkunta vuotta ulkomailla. Tänne heidät toi Virtasen saama vierailukeikka Oulun kaupunginteatteriin.

fakta

Leevi Lehtinen

Syntynyt Haukiputaalla vuonna 1978. Asuu Oulussa.

Animaatio- ja mediataiteilija, valotaiteen läänintaiteilija 1.3.2016–28.2.2019.

Opiskellut valokuvausta Keski-Pohjanmaan opistossa sekä animaatiota Limingan taidekoulussa. Jatko-opinnot ulkomailla: BA of Animation – The Academy of Performing Arts in Bratislava, Slovakia; Post-Academic Diploma – Netherlands Institute for Animation film, Tilburg, Hollanti; MA of Animation – St.Joost, Breda, Hollanti.

Teoksia ollut esillä näyttelyissä eri puolilla Eurooppaa. Osallistuu Oulun taidemuseon kutsunäyttelyyn Hiukkavaaraa (18.6.2016–15.1.2017), jossa on mukana kahdentoista Hiukkavaaran entisellä kasarmialueella työskentelevän kuvataiteilijan teoksia.

Perheessä vaimo ja puolitoistavuotias lapsi.

Harrastuksenaan pelaa jalkapalloa ja käy katsomassa tanssiteatteriesityksiä. Harrastaa myös hyötyliikuntaa kulkemalla noin kuuden kilometrin työmatkansa polkupyörällä tai juoksemalla.

Animaatio- ja mediataiteilija
Leevi Lehtinen on hyödyntänyt töissään valoa oikeastaan aina.
Varsinaista valotaidetta hän
on tehnyt muutaman viime
vuoden ajan.
Leevi Lehtisen pienoismalli
Nuorgamista, pohjoisesta suurkaupungista.

Valotaide sai läänintaiteilijan

Mediataiteilija Leevi Lehtinen aloitti maaliskuun alussa valotaiteen läänintaiteilijana. Toimikausi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteessä kestää kolme vuotta. Valotaiteen läänintaiteilijana Lehtinen on ensimmäinen laatuaan.

Lehtinen määrittelee valotaiteen osaksi mediataidetta. Pääelementtinä siinä on valo sekä välineinä esimerkiksi neonputket, lasersäteet, diaheittimet, videoprojektorit ja led-lamput. Lopputulemana voi olla valoveistos siinä missä eri taidemuotoja yhdistelevä tilateoskin.

Lehtisen tehtävänä on edistää valotaiteen tunnettuutta ja asemaa taiteena erityisesti pohjoisessa Suomessa. Tavoitteena on valotaiteen saatavuuden ja saavutettavuuden lisääminen. Lehtinen tulee työskentelemään myös Taiken prosenttitaiteen kehittämisohjelmassa.

Taiken mukaan nämä kaikki edistävät osaltaan taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia.

– Valotaide on nouseva ja kiinnostusta herättävä ala, mutta pohjoisessa Suomessa ei ole vielä kovin paljon tämän alan taiteilijoita, Lehtinen arvioi.

– Omalla taiteilijan urallani olen hyödyntänyt valoa 1990-luvun lopusta lähtien. Varsinaista valotaidetta, lähinnä installaatioita olen tehnyt muutaman viime vuoden ajan.

Valotaidetta ja sen tekijöitä ovat tehneet tunnetuksi erilaiset valotapahtumat. Esimerkiksi Valoa Oulu! -valofestivaali on järjestetty tähän mennessä kolmena vuonna. Lehtisen valoteos Resonanssi komisti viime marraskuun tapahtumassa Merikosken lamellipatoa Tuirassa ja Oulun Energian konttorirakennusta Kasarmintiellä.

Tähän mennessä iso osa oululaistapahtuman taiteilijoista on tullut Etelä-Suomesta tai ulkomailta. Lehtinen luottaa, että tulevaisuudessa myös pohjoissuomalaisuus voi näkyä entistä paremmin.

– Potentiaalia varmasti on.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 02.03.2016.