Oulun taajamilla tasaista, Kempeleessä ja Iissä kasvusuunta

Nykyisin Ouluun kuuluvat entiset kuntakeskukset, Haukipudas, Kiiminki ja Oulunsalo, pärjäävät melko hyvin entiseen malliin, mutta niitä kaikkia on heikentänyt pitkittynyt yleinen taantuma.

Kempele ja Ii kaavoittavat kasvua keskustoihinsa.

Antti Ervasti teksti//Joel Karppanen kuvat

Haukipudas

Piristystä

Haukiputaalla kunnantalon hiljeneminen on hiljentänyt entisen kuntakeskuksen vilkkautta, sillä lähtihän talosta kymmeniä työntekijöitä töihin Ouluun.

– Se, että Haukiputaan kuntaa ei enää ole, vaan se on osa Oulua, ei varmaankaan ole voinut vaikuttaa Haukiputaan taajaman elinvoimaisuuteen ja yritysten määrään, arvioi Business Oulun yrityspalveluiden asiantuntija Esa Riippa.

Palvelut eivät ole parantuneet Haukiputaan taajamassa mutta eivät kovin heikentyneetkään, vaikka pitkään kestänyt yleinen taantuma on pannut joka paikassa lappuja luukulle. Iso Rautakauppa lopetti, mikä on näkyvin menetys.

Toisaalta Halpa-Hallin aloittaminen on ollut selvä piristysruiske, sillä se sijaitsee sopivan lähellä säteilläkseen keskustan tuntumaankin.

Ritaharjussa aloittanut Ideapark-kauppakeskus on vienyt jonkin verran asiakkaita Haukiputaalta.

Ii

Lisää asuntoja

Välittömästi Iin keskustan tuntumaan on tulossa merkittävä määrä uusia asukkaita. Valtuusto hyväksyi keskustaajaman osayleiskaavan, joka käsittää suuren määrän uusia rakentamispaikkoja muun muassa Iijoen rannoille.

– Rakennuspaikkoja on lähes 50, etupäässä omakotitaloja, kertoo Iin tekninen johtaja Markku Vitikka.

Ydinkeskustassa aletaan saattaa asemakaavaa ajan tasalle. Kylällä on käyttämätöntä rakennusoikeutta paljon, ja asemakaavan päivittäminen tulee mahdollistamaan myös kerrostalojen rakentamista.

– Kysyntää on ollut, ja muutamia hankkeita jo odottaa vain kaavan valmistumista, minkä jälkeen rakentaminen voi alkaa. Muutamien viime vuosien aikana on tullutkin aika hyvin uusia kerrostaloja, Vitikka sanoo.

Asemakaavaan tullaan sisällyttämään todennäköisesti muun muassa lisätilaa päivittäistavarakaupalle. Kempele

Uutta kasvua

Kempeleen keskusta on suhteellisen pieni siihen nähden, että kunnassa on 17 000 asukasta ja määrä kasvaa koko ajan. Se johtuu tietysti siitä, että jonkin matkan päässä Nelostien molemmin puolin on paljon liiketoimintaa käsittävä Zeppelinin-Zatelliitin alue.

– Kokonaisuutena kaupalliset palvelut ovat Kempeleessä erinomaiset. Myös asukkaat ovat bränditutkimuksen mukaan niihin tyytyväisiä, sanoo Kempeleen kehitysjohtaja Eija Puotiniemi.

Varsinainen liikerakentaminen on keskustassa ollut pidempään pysähtynyt, mutta siihen tulee muutos.

– Oulunsalontien toiselle puolelle entiselle PKC:n alueelle tulee uusia liiketiloja. Se muuttaa kuntakeskusta suuremmaksi ja eheämmäksi.

Alueella on alkanut arkkitehtisuunnittelukilpailu, joten hanke on hyvässä vauhdissa. Sinne tulee myös asuntorakentamista satojen asuntojen verran. Kiiminki

Kaksi puolta

Kiimingin taajaman suuria muutoksia on ollut kunnanviraston lakkauttaminen Oulun seudun monikuntaliitoksen yhteydessä. Se saattoi vähentää kylällä asioivien määrää siitä huolimatta, että paikka on monipuolinen keskus ruokakauppoineen, ravintoloineen ja monine muine liikkeineen.

Toisaalta kunnantalolle avattu Oulu10:n yhteispalvelupiste palautti tilanteen. Siellä voi toimittaa Oulun kaupungin, Kelan, Poliisin lupahallinnon, Verohallinnon, työ- ja elinkeinotoimiston ja maistraatin asioita. Asukkaalla saattaa tulla pisteeseen useammin asiaa kuin aikoinaan kunnanvirastolle.

Keskusta jakaantui vuosikymmenen vaihteessa kahtia, kun Kuusamontien pohjoispuolelle avattiin ABC-huoltoasema, jonne muuttivat toiselta puolelta S-market Arina ja Alko. Myöhemmin vieressä aloittivat Halpa-Halli ja paikallinen grilli sekä R-kioski muutti alueelle. Oulunsalo

Nousun merkit

Oulunsalossa merkittävä piirre on kauppakeskus Kapteenin vähittäinen hiipuminen. Kymmenen vuotta sitten varsinaisen keskustan ja lentoaseman väliin noussut erikoinen pytinki aloitti vauhdikkaasti, mutta viime vuosina se on tyhjentynyt. Symbolisesti iso kolaus Oulunsalolle oli Alkon päätös lakkauttaa myymälänsä Oulunsalosta.

– Sehän on lentokentälle päin kuntakeskuksesta, ja oulunsalolaisten työmatkaliikenne suuntautuu Ouluun päin, ja ostoksia hoidetaan paljon samalta suunnalta. Siksi Kapteenin virkeänä pitäminen on varmasti haasteellista, Esa Riippa sanoo.

Kapteeni olisi ollut parempi rakentaa Kirkonkylän tuntumaan tai siitä vähän Ouluun päin. Toisaalta sijainti lienee osaltaan hiljentänyt hieman kirkonkylässä asiointia.

Sadoissa yrityksissä vieraillut Riippa kuitenkin tähdentää, että Oulunsalossakin yritykset voivat erittäin hyvin. Nousun merkkejä on ilmassa. – Minulle Oulunsalon keskusta tarjoaa kaikki ne palvelut, joita tässä elämäntilanteessa
tarvitsen. Hiljentynythän tämä kylä kovasti on, ja liikkeitä on lähtenyt pois. Kuten näkyy, sanoo keskustan tuntumassa Kyläpuolella asuva Paavo Pietiläinen.
Sami Miettunen ja Tiina Ranta eivät kaipaa Kempeleen keskustaan
mitään. Kaupat ja kaikki mahdolliset peruspalvelut ovat lähellä, ja kilometrin päässä asuva pariskunta asioi kylällä päivittäin.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 13.03.2016.