Soitinkauppa katoamassa nettiin

Oulussa on jäljellä enää kaksi erikoisliikettä.

Todelliset ammattilaiset eivät ostaisi soitinta kuulematta.

Kari Sankala

Oulu

Internet on vaikuttanut soitinten kauppaan. Viime vuosituhannen puolella Oulussa toimi samaan aikaan useita alan liikkeitä.

Nyt jäljellä on kaksi erikoisliikettä: Musiikki-Kullas ja Kitarapaja.

Kolmas toimija, Oulun Soitin ja Tarvike Oy, lopetti hiljattain toimintansa. Kauppa ei käynyt kannattavasti.

– Ennen varmasti haettiin ja kokeiltiin yksilöitä. Soittimissa on eroja. Nykyään on normaalia tilata kitara suoraan verkosta. Homma on älyttömän kätevää, sanoo oululaisen Vene-yhtyeen 28-vuotias laulaja-kitaristi Lassi Hietala.

– Perusmeininki on, että kitara viedään sitten Häröselle säädettäväksi.

Härösellä Hietala tarkoittaa Pikisaaressa pajaansa pitävää kitarakorjaaja Rauno Häröstä.

Lassi Hietalassa on entisajan meininkiä. Hän ei ole tilannut kalliita soittimia netistä.

– Olen ostanut kavereilta. Kyllä soitin on kuultava itse.

– Sääli, että musiikkikauppa painuu Oulussa marginaaliin. Liikkeessä pääsee itse värkkäämään. Kaupasta on kätevämpi hakea kielet ja rumpukapulat.

Hietala arvioi, että netin kitarat ovat massaa.

– Soittimissa ei ole laadukasta vaihtelua.

Pitkän linjan muusikoilla tulee oululaisista musiikkiliikkeistä ensimmäisenä mieleen Westerlund, mutta muitakin mainitaan – myös Oulun Soitin ja Tarvike.

Westerlundin mainitsevat ensimmäisenä niin Pertti Haipola kuin Esko Granroth.

Nuorempaa polvea oleva Junnu Sippola sanoo Musiikkimiehen. Hän oli liikkeessä töissä. Lyly Rajalalta tulee ensimmäiseksi Westerlund.

– Oulussa on ollut Otsamon pianokauppa ja Pohjoismaisen Sähkö Oy:n musiikkipuoli. 1970-luvulla tuli Musiikkimies, sanoo director musices Haipola.

– 1950-luvulla Suomeen sai soittimia vain Itä-Euroopasta. Maassa ei ollut valuuttaa, joten soittimia hankittiin idästä vaihtokauppana.

– Tsekkiläiset puhaltimet ja DDR-läiset haitarit eivät olleet laadukkaita. Ääni oli epäpuhdas.

– Kouvolan Harmonikka teki aikansa hyviä haitareita, mutta kun kotimaiset markkinat oli kyllästetty, sen toiminta loppui.

– Pianoja tekivät Fazer ja Hellas, ne makeiskonsernit. Kangasalla oli urkutehdas.

– Ihmettelen nettiä. Soitin on melkoinen investointi, enkä löisi rahaa tiskiin ennen kuin olen kokeillut, sanoo 73-vuotias Pertti Haipola.

Elokuva- ja musiikkimies Esko Granroth aloitti GMG-kvartetissa 15-vuotiaana vuonna 1949. Nykyään hän soittaa Swingstettissä jatsia ja swingiä.

GMG-kvartetin muut jäsenet olivat Jouko Moisala ja Aimo Granroth.

– Tietenkin oli Westerlund, Musiikkimies, Oulun Musiikki ja PSO sekä Musiikki-Kullas, listaa 82-vuotias Esko Granroth.

– Piano pitää saada kokeilla ja tietää. Miten se soi? Mikä on tuntuma? Miellyttävä? Kevyt? Piano ei saa lonksutella.

Junnu Sippola ei ostaisi kalliimpaa viulua netistä, mutta oppilasviulun kuulemma uskaltaa ostaa.

– Laatu on luotettava.

Radiopuhelimet-yhtyeen rumpali Jyrki Raatikainen hankkii käytettyjä tuotteita aina silloin tällöin.

– Olen hankkinut esimerkiksi vintage-peltejä, mutta kyllä liikkeeseen on aina mukava mennä kuulemaan ja kokeilemaan ja hankkimaan samalla vakiotavaraa, kuten kalvoja ja kapuloita.

Kirjoittaja on soittanut Oulun lyseossa pahvipianoa syksystä 1966 kevääseen 1968.

Fakta

Oululaisia musiikkiliikkeitä

Musiikki-Kullas Oy on perustettu 1973. Ensimmäinen toimipiste sijaitsi Asemakadulla. 1975 liike muutti Hallituskadulle. 1985 nykyinen Torikadun myymälä avattiin. Muutaman vuoden liike palveli kahdessa toimipisteessä. 1992 toiminta siirtyi kokonaan Torikatu 12:een.

Kitarapaja Oy toimii Helsingissä ja Oulussa. Oulun liike on Koulukatu 28:ssa. 1979 perustettu liike on erikoistunut kitaroihin, bassoihin ja vahvistinlaitteisiin. Oulussa se on ollut muutaman vuoden.

Westerlund

Westerlundin musiikkiliikkeen perustaja oli Robert Emil Westerlund (1859–1922). Westerlund oli oululainen apteekkari, musiikkikauppias ja musiikkikustantaja. Helsingissä Westerlund osti 1800-luvun lopulla pianomakasiinin.

Westerlund perusti Oy R.E. Westerlund AB:n, joka hankki useamman musiikkikustannustalon.

Musiikkiliikkeen sivuliikkeitä syntyi suurimpiin kaupunkeihin.

Liike muutti nimensä 1963 Oy Westerlund & Pukkila Ab:ksi. Musiikkikustantamo myytiin osin Fazerille 1968. Levyjä julkaistiin Westerlundin nimellä vuoteen 1971, jolloin muukin yhtiö siirtyi Musiikki Fazerille.

MUsiikkimies

Oulu Pop Historyn keskustelupalstalla Jukka Siukonen kirjoittaa: Musiikkimies-liikkeen syntyhistoria Oulussa alkoi 1964. Jaakko ja Anna-Liisa Siukonen olivat muutaman vuoden ajan luotsanneet R.E.Westerlundin musiikkiliikettä Jyväskylässä. 1964 heille tarjottiin mahdollisuus yritystoimintaan Oulussa.

Oulun Soitin
ja Tarvike Oy

Oulun soitin ja tarvike Oy aloitti 1995 Hallituskatu 11:ssä. Yritys on ensimmäisiä musiikkiliikkeitä, joka aloitti netissä. Pakkahuoneenkatu 7:ssä liike ehti toimia muutaman vuoden, kunnes se päätti toimintansa lopullisesti viime kuun lopussa nettihuutokauppaan.

Esko Granrothin elämä on ollut yhtä huilakkaa. Päivät hän on toiminut opettajana ja illat muusikkona. ”Ennen soitettiin kaikki Oulun hotellit ja ravintolat. Swingstettin kanssa käydään vielä keikalla.” Pertti Haipola on ottanut Tuiran Caritaksessa musiikin haltuunsa. Palvelutalon monitoimisali on ristitty ”Pertin pirtiksi.” Haipola vetää lauluhetkiä ja soittaa esimerkiksi asukkaiden syntymäpäiväjuhlissa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.03.2016.