Seminaari- alueen kolmas tuleminen

Raahen opettajaseminaarin vanhat rakennukset ovat jälleen täyttymässä. Toiminta alueella on monipuolisempaa kuin koskaan aikaisemmin.

– Tämä on metkan retro kokonaisuus, Hannele Meskus sanoo.

Timo Myllykoski
Juulia Korkiakangas, kuvat

Raahe

Tuskin aavisti arkkitehti Werner Polón, kun 1800-luvun lopulla yleisten rakennusten ylihallituksessa suunnitteli opettajaseminaarin rakennuksia Raahen Pitkäkariin, että noin 120 vuotta myöhemmin hänen suunnittelemissaan tiloissa toimii muun muassa Mediasauna. Näin pääsi kuitenkin käymään.

Opetus ja sivistys ovat edelleen vahvasti läsnä Polónin suunnittelemalla seminaarialueella, jota on sittemmin alettu kutsua Raahen kampukseksi. Nykypäivän toimintamuodot ja historiallinen miljöö ovat muodostamassa mielenkiintoisen kokonaisuuden, jota voi luonnehtia seminaarialueen kolmanneksi elämänvaiheeksi.

Mediasauna entisen opettajaseminaarin harjoituskoulun toisessa kerroksessa on median eri aloihin keskittynyt työpaja. Kun kansakoulunopettajiksi opiskelevat seminaarilaiset harjoittelivat aikoinaan rakennuksessa opettamista, niin työelämän taitojen harjoittelemisesta on kyse tälläkin kertaa.

– Pajassa työskentelee työttömiä työnhakijoita, työkokeilussa ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevia sekä työssäoppimisjaksolla olevia opiskelijoita, Mediasaunan ohjaaja Anni Mattila kertoo.

Työpaja tuottaa materiaalia muun muassa kaupungin eri yksiköille sekä koko kampusaluetta hallinnoivan Raahen kaupungin hanketoiminta ja kehittäminen -yksikön järjestämiin tapahtumiin.

Vastaavanlaisia työpajoja kampuksella on kaikkiaan lähes kymmenen, aina ompelimosta tapahtumatuotantoon.

Ammattikorkeakoulun vetäydyttyä kampusalueelta ja koko kaupungista Raahessa palloteltiin monenmoisia ajatuksia historiallisten seminaarirakennusten käytöstä. Koska alueen rakennuskannan ei haluttu jäävän tyhjilleen, mietittiin yhtenä vaihtoehtona jopa rakennusten myymistä.

Kaikki seminaarirakennusten tilat eivät ole edelleenkään käytössä, mutta hanketoiminta ja kehittäminen -yksikön johtajan Hannele Meskuksen mukaan kovaa vauhtia täyttymässä.

Lähiaikoina kampukselle on tulossa lisää kulttuurien kirjoa, kun maahanmuuttajille vapaa-ajan toimintaa tarjoava Hyvä alku Raahessa -hanke pääsee vauhtiin. Suomalaisille työnhakijoille on puolestaan alkamassa valmennus kansainväliseen liiketoimintakulttuuriin.

Yksi myöhemmässä vaiheessa rakennetuista seminaarirakennuksista on pyhitetty yhdistystoiminnalle. Meskus kertoo järjestötaloksi kutsutussa rakennuksessa toimivan jo muun muassa muistiyhdistyksen, diabetesyhdistyksen, kameraseuran ja punaisen ristin.

Seminaarirakennuksista ovat omat tilansa löytäneet myös tanssiseura Funky Hallin tanssisali sekä Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n käsityökeskus kangaspuineen.

– Remontoimme talo talolta tiloja kuntoon, ja pyrimme saamaan alueelle myös yrittäjyyttä. Jos joku haluaisi kampukselle sijoittua, niin kannattaa tulla nopeasti, kun tiloista on vielä valinnanvaraa, toteaa Hannele Meskus.

Kiinnostavan lisän kampusalueen toimintoihin tuo opettajaseminaarin vanha saunarakennus. Kaupunki on aloittanut juhlavan kokoisen saunarakennuksen remontin, jonka valmistuttua sauna vuokrataan yrittäjälle.

– Saunarakennuksen toiseen kerrokseen on olemassa valmiit suunnitelmat ravintolatilaa varten. Sitäkin tilaa on käynyt katsomassa muutamakin kiinnostunut yrittäjä, Meskus kertoo.

Mediasauna-työpajan ohjaaja Anni Mattila sanoo elämän seminaarialueella olevan varsin vilkasta. Yksin työpajoissa työskentelee jo yli 60 henkilöä. Raahen opettajaseminaarin harjoituskoulu valmistui 117 vuotta sitten.
Rakennuksessa nykyään toimiviin työpajoihin tullaan erilaisilla
työvoimapoliittisilla statuksilla.
Seminaarin entisessä pesutupa-, sauna- ja leipomorakennuksessa on alkanut remontti. Remontin valmistuttua kaupungin näyttävin saunarakennus vuokrataan yrittäjälle.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 25.03.2016.