Sammakkotalon uusin prinssi

19-vuotias Oskari Taponen lähtee ainoana suomalaisena kansainväliselle leirille Ranskaan. Sen jälkeen hän kamppailee MM-kisoissa – floretti kädessään.

Miekkailu

Kai Nevala

Oulu

Varo päätäsi, Oskari Taponen varoittaa ja astelee rautaisia kierreportaita edeltä ylös.

Taponen tietää, missä kohdassa hänen pitää taivuttaa 188-senttistä varttaan hieman kumaraan – sen verran monta kertaa hän on viimeisten vuosien aikana kiivennyt Sammakkotalon pohjoispäädyn portaita.

Nuori miekkailija on vetänyt alakerran pukuhuoneessa tutun valkoisen asunsa päälle. Pitkät sukat, puku, jonka reisiosassa on sinivalkoinen lippu, henkselit ristiin olkapäiden yli, sähköjohto asekäden kautta asun sisään, osuma-alueen harmaampi sähköliivi ja lopuksi maski päähän.

– Kestää 1 600 Newtonin painon, Taponen naputtaa maskiaan.

Pitää kestääkin, sillä koko kostyymin tarkoitus on suojata oululaista taipuisan miekan pistoilta. Maaliskuussa 19 vuotta täyttänyt Taponen on yksi Oulun Miekkailuseuran lupauksista. Hän on nuorukainen, joka kamppailee huhtikuun 7. päivänä nuorten MM-kisoissa.

Kierreportaat johtavat korkeaan ja valoisaan harjoitussaliin, jota voi kutsua seuran pyhätöksi. Saaristonkadun Sammakkotalo on myynnissä, joten OMS joutuu todennäköisesti lähitulevaisuudessa luopumaan rakkaaksi tulleesta tilastaan, mutta siihen pitää palata joskus toisella kertaa.

Sillä nyt Taponen astelee salin vasemmalle seinustalle, missä lukee hänen nimensä.

Hän ottaa yhden kolmesta miekasta käteensä.

Se on floretti.

Muualla Suomessa miekka olisi todennäköisesti kalpa, mutta Oulu on enemmän floretin valtakuntaa. Oulu on floretin ykköskaupunki koko maassa.

Miesten SM-floretissa Paulus Tokola on hallitseva mestari ja Taponen kärkkyy tämän kannoilla. Alle 20-vuotiaiden sarjassa Taponen on ykkönen, ja Suomen ensimmäinen juniorien arvokisaedustaja floretissa noin vuosikymmeneen.

– Näin alakoulussa ilmoitustaululla seuran esitteen. Aluksi kävin satunnaisesti harrastamassa, mutta kun Javi (Javier Menéndez) tuli päävalmentajaksi, aloin olla tosissaan, Taponen sanoo.

Nyt hän viettää ison osan ajastaan Sammakkotalon metallilattialla. Mutta miksi hänen kädessään on juuri floretti, jossa on löysempi terä ja pienempi väistinosa kuin kalpassa?

– Seuramme on ensimmäisen Suomessa, joka on kunnolla panostanut florettiin. Esimerkiksi seuraan tulevat lapset aloittavat floretilla.

Seura tekee kaltaisekseen.

Maallikon silmin floretti ja kalpa – molemmat olympialajeja – näyttävät hyvin samanlaisilta. Suurin ero on niin sanottu etuoikeus, jonka voi saada hyökkäämällä ensin tai torjumalla vastustajan hyökkäys. Käytännössä kalpa on säännöiltään yksinkertaisempi.

Pitkänhuiskealle Kastellin pojalle on kehittynyt oma tyyli.

– Pitkänä minun ei kannata mennä lähelle vastustajaa. Pyrin käyttämään ulottuvuuttani hyväksi. Ehkä olen tyyliltäni enemmän puolustusvoittoinen: väistö ja vastahyökkäys.

Miekkailu on klassinen urheilulaji. Se on kaksintaistelu, jossa ei pärjää yhdellä ominaisuudella. Miekkailija etenee siirto siirrolta kuin shakin pikapelissä.

Fysiikka, tekninen osaaminen, taktinen valppaus ja henkinen kovuus kulkevat käsi kädessä tiiviisti koko 3x3 minuutin ottelun ajan.

– Pitää olla läsnä koko ajan.

Taponen on hyväkäytöksinen nuori herrasmies, kuten miekkailijan hyveisiin kuuluu. Jouluun mennessä 19-vuotiaan päässä pitäisi olla valkolakki Kastellin lukiosta.

Kevät tuo miellyttävän muutoksen normaaliin elämänrytmiin, sillä Taponen lähtee kiirastorstaina toista viikkoa kestävälle harjoitusleirille Pariisin lähelle. Sieltä hän jatkaa suoraan MM-kisoihin.

Kansainvälinen liitto kustantaa leirin ja se tuntuu oululaisille pieneltä – tai oikeastaan aika suurelta – lottovoitolta. Liitto maksaa yhden suomalaisen leirin ja tänä vuonna valinta kohdistui Taposeen.

– Ainutkertainen tilaisuus. Odotan leiriltä todella paljon, hän innostuu.

Taponen on päässyt tällä kaudella maailmancupin makuun, ja hän on huomannut, kuinka ikäluokan terävimpään kärkeen on vielä matkaa. Se on luonnollista, sillä lajin huippumaissa juniorit pääsevät koko ajan harjoittelemaan kovien vastustajien kanssa.

Mutta jos Oulun Miekkailuseura jatkaa laadukasta työtään floretin parissa, myös Taponen alkaa saada koko ajan enemmän uusia vastustajia.

Saaristonkadun Sammakkotalo on miekkailijoiden valtakuntaa vielä toistaiseksi. Talo on myynnissä, ja Oulun Miekkailuseura joutunee luopumaan tiloistaan. Oskari Taponen on Suomen ensimmäinen juniorien arvokisaedustaja floretissa noin vuosikymmeneen.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 20.03.2016.