Teatteri-paviljonki etsii yhä rahoitusta

Hupisaarille haluttaisiin uusi kesäteatteri arborea-ehdotuksen pohjalta. Investointi siirtyy ja siirtyy Oulun taloustilanteesta johtuen. Kesäteatteriin voi jopa tulla katkos.

Eeva Kauppinen

Oulussa on linjattu kesätapahtumat niin, että suuret tilaisuudet järjestetään Kuusisaaren alueella ja pienemmät Hupisaarilla.

Kuusisaaren kunnostussuunnitelma on hyväksytty yhdyskuntalautakunnassa ja rakentaminen voi alkaa.

Hupisaarten uudelle teatteripaviljongille ei sen sijaan löydy rahaa Oulun kaupungilta.

– Rakentaminen näyttää edelleen siirtyvän. Taloustilanne on niin nopeasti muuttunut huonommaksi, kulttuuritalo Valveen johtaja Arja Huotari sanoo.

– Nyt on lähdetty selvittämään ulkopuolisen rahoituksen mahdollisuuksia. EU:n investointirahasto voi olla tähän hankkeeseen turhan järeä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain avustuksia kulttuuritilojen peruskorjauksiin ja perustamishankkeisiin. Tätä avustusta ei ole vielä haettu.

Hupisaarten kesäteatterin yleinen arkkitehtikisa ratkesi helmikuussa 2014. Ehdotuksia tuli peräti 101, joista 21 arvioitiin A-luokkaan.

Tuomaristo valitsi voittajaksi Jari Mänttärin ja Tommi Terästön Lootan. Toiseksi sijoittui oululaisten Janne Laukan ja Tuomas Niemelän ehdotus arborea.

Hankeryhmän mielestä arborea soveltuu Ainolan puistoon paremmin: ”Sen ansioina nähdään hienovaraisempi sulautuminen arvokkaaseen puistomaisemaan, soveltuminen kesäteatteritoimintaan, potentiaalisuus erilaisten tapahtumien järjestämiseen, muunneltavuus ja erottautuminen muista kesäteatteritiloista”, hankeryhmä perustelee.

Kesäteatteripaviljongin tavoitehinta on 1 165 000 euroa.

– Uutta laskelmaa ei ole tehty. Tavoitehinta on edelleen sama, Arja Huotari toteaa.

Ajatus oli, ettei uudisrakennus saisi maksaa enemmän kuin vanhan korjaaminen maksaisi.

Hankesuunnitelmassa todetaan, että nykyiset rakennukset ovat elinkaarensa päässä ja ne puretaan lähivuosina.

Uusi teatteripaviljonki oli tarkoitus rakentaa vuosina 2016–2017. Ajateltiin, että se olisi käytössä 2018.

Vanha rakennus piti purkaa alta pois 2016.

Tällä hetkellä tilanne on se, että kesäteatterin jatkuminen Hupisaarilla arvioidaan kesä kerrallaan.

Muuta konkretiaa ei ole tarjota.

– Kyllä me vielä uskomme, että uudisrakennus toteutuu, Huotari sanoo.

– Mutta voi tulla tilanne, ettei Hupisaarilla ole välttämättä kesäteatteria. Nykyisten rakennusten käyttökunto tarkistetaan aina kesäksi kerrallaan.

Tarkastuksen tekevät Oulun tilakeskuksen asiantuntijat.

Pahimmillaan rakennus joudutaan purkamaan ja kesäteatteriin tulo katkos.

– Kesäteatteritoiminnan katkeaminen Hupisaarilla ei välttämättä ole vielä iso ongelma, kunhan vain on tiedossa, että toiminta jatkuu tulevaisuudessa ja investointi saadaan.

Oulun Työväen Näyttämö käyttää Hupisaarten kesäteatteria juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Tuleva kesä on jo varmistunut.

– OTN ei voi jättää kesää välistä. Kesän tuotoilla mahdollistetaan koko talven toiminta, puheenjohtaja Minna Kuusisto kertoo.

– Virkamiehillä on tahto saada uusi teatteripaviljonki, muttei rahaa. Tämä on nyt poliittisen tahdon eli kaupunginvaltuuston käsissä. Sieltä se päätös pitäisi tulla.

FAKTA

Hupisaarten kesäteatteri

Nykyinen kesäteatterirakennus valmistui 1987 vuosien taistelun jälkeen. Suunnittelija on Pekka Lukkaroinen.

Ennen vuotta 1987 kesäteatterin virkaa hoiti ränsistynyt puurakenteinen katsomo, työmaaparakit ja ulkokäymälä.

Esitysjakson aikana OTN:n kesäesityksissä käy säästä riippuen 6 000–9 000 katsojaa. Katsomossa on noin 400 istumapaikkaa.

Nykyinen, vuonna 1987 valmistunut Hupisaarten kesäteatterirakennus tarkistetaan aina ennen kesän harjoitus- ja esityskauden alkua. Päätös kesäteatterin jatkumisesta Hupisaarilla arvioidaan kausi kerrallaan. Hupisaarten kesäteatterin arkkitehtuurikisassa toiseksi sijoittui oululaisten Janne Laukan ja Tuomas Niemelän ehdotus arborea. Hankeryhmä
valitsi sen, koska arborea sulautuu arvokkaaseen puistomaisemaan.

”Mr. Bean” muokkasi Carlo Goldonia

Eeva Kauppinen

Oulun Työväen Näyttämö esittää Hupisaarilla ensi kesänä farssin Yksi mies, kaksi pomoa. Kesäteatterikappaleen ohjaa Mikko Korsulainen.

Ensi-ilta on juhannusaattona.

Rooleja ei ole vielä jaettu.

Yksi mies, kaksi pomoa on Richard Beanin komedia, jossa hän siirtää italialaisen Carlo Goldonin (1707–1793) klassisen tekstin 1960-luvun Englantiin.

”Mr. Beanin” versio tehtiin Helsingin kaupunginteatterissa 2012.

Farssin ydin on siinä, että päähenkilöllä Francisilla on kaksi pomoa, joita hän yrittää palvella niin, etteivät he ole tietoisia toisistaan. Toinen pomoista on sisäoppilaitoksen kasvatti ja rikollinen. Toinen on itse asiassa oletetun pomon sisko valepuvussa.

Oulun Työväen Näyttämö esitti uuden tekstin pohjalla olevan Kahden herran palvelijan Hupisaarten kesäteatterissa 2000.

Oulun kaupunginteatterissa Kahden herran palvelija nähtiin 1971.

Hupisaarten kesäteatteritoiminnalla on pitkä historia. Oulun Työväen Näyttämön aloitti Hupisaarilla 1957. Aluksi esityskausi oli elokuu, mutta 1960-luvulla kausi vakiintui nykyiselleen: juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Ensimmäinen kesäteatteriesitys Hupisaarilla oli Maiju Lassilan Viisas neitsyt.

Ennen 50-lukua kesäteatteria ”pelattiin” ainakin Hevos- ja Lammassaaressa.

Kesäteatterilla on Oulussa kaiken kaikkiaan yli sata vuotta pitkät perinteet. 1920-luvulla OTN:n kausi aloitettiin elokuussa kesäteatterilla Hevossaaressa ja teatterin uudet näyttelijät esiteltiin syyskuussa Hupisaarilla pidetyssä juhlassa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 23.03.2016.