Oulu potkukelkkaillen takaisin maailmankartalle

Hupisaarille halutaan omat reittinsä potkukelkoille.

Aloite on jätetty torstaina liikuntapalveluille.

Kari Sankala

Oulu

Merikoskikerho ry ja Oulun naisvoimistelijat ry ovat jättäneet Oulun kaupungille yhteisen aloitteen potkukelkkareitistön perustamiseksi Oulujoen suiston kevyen liikenteen väylille.

Aloite löytyy nettiosoitteesta www.aloiteoululle.fi.

Aloite tuotiin julki sunnuntaina kello 13 Pohjois-Pohjanmaan museon takana kulkevalla kevyen liikenteen väylällä. Tilaisuuteen ei oltu saatu yhtään potkukelkkaa ja kelkkailijoitakin oli vain muutama.

Merikoskikerhon puheenjohtaja Leena Kangas luki paikalla aloitteen ääneen.

Potkukelkkailu olisikin vaatinut sunnuntaina Hupisaarilla todellista sisua ja antautumista lajille, sillä väylät oli hiekoitettu erinomaisesti. Potkukelkkailu ei olisi ollut mahdollista, kun jalakset olisivat vain kipinöineet.

Potkukelkkailu ei ole Oulussa uusi asia. Suomen ensimmäinen potkukelkkaseura on perustettu juuri Oulussa.

Oulun Potkinklubin perustamisesta on tullut tässä maaliskuussa kuluneeksi 125 vuotta. Oulun Potkinklubi perustettiin vuonna 1891.

Oulusta vietiin jo vuodesta 1893 potkureita Venäjälle ja Saksaan, aloitteessa todetaan.

Lajina potkukelkkailu on peräisin Ruotsista, jossa se herätti 1800-luvun urheilupiireissä suurta kiinnostusta.

Jopa olympia-aatteen isän Pierre de Coubertin kerrotaan kiinnostuneen potkukelkkailusta ja suhtautuneen lajiin myönteisesti.

– Myös Suomen urheilun isäksi kutsuttu Ivar Wilskman vaikuttui ja nosti potkukelkkailun kahden muun talviurheilulajin, hiihdon ja luistelun rinnalle, Kangas luki aloitteesta.

Vuonna 1915 potkukelkkailu kelpuutettiin Työväen Urheiluliiton TUL:n lajivalikoimaan.

Merikoskikerho ja Oulun naisvoimistelijat tuovat aloitteessaan esiin myös potkukelkkailun oululaista historiaa.

– Mahtava historia, joka syntyi varuskuntakaupungissa suurine kilpailuineen, on painunut unohduksiin.

– Potkinklubi syntyi Oulun tarkk’ampujapataljoonan komentajan, eversti Edvard Furuhjelmin aloitteesta ja seura ehti järjestää monet kilpailut niin maantiellä kuin jäällä.

Itse asiassa Oulun Potkinklubi oli kaupungin kolmas urheiluseura. Vain 1880-luvulla perustetut Oulun purjehdusseura ja Oulun Luistinseura ehtivät aiemmin.

Aloitteentekijät kysyvät, miten on käynyt potkukelkkailun innovaatiokaupungissa Oulussa?

– Kun potkukelkkailua ruvettiin Suomessa 1980-luvulla kilpailumielessä elvyttämään, asialla olivat Multia ja Kuhmo, ei Oulu, jolle se olisi luonnostaan kuulunut, aloitteessa vastataan.

– Potkukelkkailun perintö kannattaisi maksimoida kaikenikäisten oululaisten iloksi ja ymmärtää hienon perinnön merkitys talvimatkailuaan kehittelevän kaupungin ainutlaatuiseksi houkuttimeksi kilpailuineen, aloitteentekijät esittävät.

– Suistossa kevyen liikenteen väylien reunaan voisi jättää metrin kaistaleen hiekoittamatta.

Merikoskikerhon puheenjohtaja Leena Kangas (vas.), jäsen Kaisu Mikkola ja sihteeri Anneli Moilanen toivat sunnuntaina Hupisaarilla julki toiveen potkukelkkailun omista reiteistä.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 21.03.2016.