Kylältä kutsu koulutien koekävelylle

Parkumäen koulualueen vanhemmilla on kova huoli lasten turvattomasta koulutiestä. Ensi syksynä noin viiden kilometrin taipaleelle Martinniemeen joutuvat myös alaluokat.

Kyläyhdistys lähetti 46 viranhaltijalle kutsun tulla omakohtaisesti tutustumaan tilanteeseen – vain kaksi saapui paikalle.

Liisa Laine, tekstit
Jarmo Kontiainen, kuvat

Oulu

Keskiviikkoaamuna kello 8 Parkumäen koululta lähti noin 50 hengen joukko kohti Martinniemen koulua. Pääosin kävelijät olivat nykyisiä ja tulevia koululaisia ja heidän vanhempiaan.

Tempauksen tarkoitus oli kiinnittää huomiota vaaralliseen koulutiehen.

Mukaan oli kutsuttu myös Oulun kaupungin ja ely-keskuksen viranhaltijoita. Toivottiin, että he asettuisivat lapsen asemaan ja näkisivät itse, mikä on tilanne.

Kutsuja lähti 46 virkamiehelle – paikalle saapui kaksi. Tai oikeammin puolitoista, koska yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Risto Kalliorinne (vas.) on virkamies vain puolipäiväisesti.

Hän edusti samalla ainoana Oulun kaupunkia, sillä toinen paikalle saapuneista oli ely-keskuksen liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Timo Mäkikyrö.

Kaikki koulutoimesta kutsutut olivat estyneitä tai ilmoittivat olevansa jo tietoisia olosuhteista.

Parkumäen kyläkoulun lopettaminen sisältyy jokaiseen Oulun kouluverkon vaihtoehtoon.

Siksi ensi syksynä myös alaluokkalaiset joutuvat taivaltamaan noin viiden kilometrin matkan Martinniemen kouluun. Jo nyt sinne mennään Parkumäeltä kolmannesta luokasta eteenpäin.

Vaarallisin on noin kolmen kilometrin osuus Putaankyläntietä. Pyörätie on vain pienellä pätkällä. Loppu on kapeaa kylätietä. Pientareita ei ole.

Vanhemmat ovat todella huolissaan.

– Joukkoliikenteen heikennykset ovat lisänneet yksityisautoilua dramaattisesti ja Putaankyläntietä käytetään yhdystienä, kertoo Halosenlahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Teija Koskenranta.

– Tie on niin vaarallinen, että myös niiden, joiden matka ei ylitä viittä kilometriä, pitäisi saada koulukuljetus.

Toistaiseksi tämä on evätty: tosin peruste on epäselvä.

– Vastaus annetaan tierekisteritietoihin perustuvan koululiitujärjestelmän koodeilla. Esimerkiksi, että hylkääminen perustuu koodiin 110, 123 ja 48, kertoo kyläyhdistyksen jäsen Hannu Liljamo.

Vanhemmat ovat jo vuosia vedonneet päättäjiin kaikilla mahdollisilla tavoilla: sähköposteilla, lehtien yleisönosastoissa ja kasvokkain kuntalaistilaisuuksissa. Asiasta on hiljattain kirjelmöity eduskuntaan opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle asti.

Keskiviikkoaamuna käveltiin.

Paikalle saapunut Kalliorinne on paitsi yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja myös kaupunginvaltuutettu. Muista valtuutetuista kävelyyn osallistuivat Samuli Pohjamo (kesk.) ja Mirja Vehkaperä (kesk.)

Pohjamo oli jo paikalle tullessaan kävellyt reitin yhteen suuntaan, koska asuu Martinniemen koulun läheisyydessä.

– Anteeksi, että myöhästyin, mutta tie oli hirvittävän liukas. Kuvittelin, että kävelen sen puoleen tuntiin, mutta meni siinä 38 minuuttia. Totta on, että se on vaarallinen. Putaankylän tie on kapea ja kalteva ja liikenne aika vilkasta, kommentoi Pohjamo.

Vanhempien huolta kuunnellut Kalliorinne arvioi, että nopein keino auttaa asiaa olisi miettiä nykyisiä paremmat joukkoliikenteen reitit ja vuorot kouluille. Tosin päättäjänä hän joutui toteamaan, että määrärahoistahan se loppukädessä on kiinni.

Marssille Parkumäen koulusta Martinniemen kouluun toivottiin mukaan virkamiehiä, jotta koulukuljetuspäätösten tueksi saataisiin todellinen kokemus koulutien vaaroista. Teija Koskenranta haluaa koulukuljetuspäätöksiin todellista paikallistuntemusta. Putaankyläntie on Parkumäen koululaisten koulumatkan vaarallisin osuus. Koulukuljetuksen raja on viisi kilometriä. Muun muassa tämä joukko nelos-, vitos- ja kutosluokkalaisia kulkee jo nyt Parkumäeltä Martinniemeen.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 17.03.2016.