Koulutuksen puolustajalla on huoli Oulusta

Kaukovainion koulun rehtori Timo Kettunen pelkää Oulun koulukaupungin maineen menevän.

50 vuotta

Kari Sankala

Oulu

Opetusalan Ammattijärjestön johtoon kuuluvalla Timo Kettusella on suuri huoli kotikaupunkinsa Oulun maineesta koulukaupunkina.

– Oulussa on viime vuosina leikattu suhteellisesti eniten koulutuksesta. Yhtäaikaa on leikattu perusopetuksesta ja päivähoidosta, koulunkäyntiavustajista, nuorisopalveluista ja iltapäivähoidosta, Kettunen sanoo.

Kettusen mukaan perusopetuksen tuntimäärää on leikattu niin, että peruskoululainen saa opetusta yhdeksän kouluvuotensa aikana kolme ja puoli kuukautta vähemmän kuin aikaisemmin.

– Tämä on suuri periaatteellinen kysymys.

– Subjektiivista päivähoitoa on rajattu niin, että työttömien lapsilla on pienempi oikeus päivähoitoon kuin muilla vaikka tarve voisi olla päinvastainen, Kettunen luettelee.

– Koulunkäynnin ohjaajia vähennettiin vuoden alussa 20:llä. Nuorisopalveluja on karsittu isolla kädellä. Iltapäivätoiminnan aikaa on lyhennetty.

Kettunen muistuttaa, että Oulussa toteutettiin opettajien lomautukset vuonna 2014.

– Yksikään muu suomalainen kaupunki ei ole tehnyt näin nopeaan tahtiin tällaisia lapsiperheisiin ja nuoriin kohdistuvia päätöksiä kuin Oulu.

Valtakunnallisella tasolla Kettunen ei nimeä koulutusleikkauksista tiettyjä puolueita.

– Suomessa on poliittinen tosiasia, että kaikki puolueet ovat osallistuneet koulutuksen leikkauksiin väristä riippumatta. Edellinen hallitus leikkasi, ja tämä jatkaa linjaa, Kettunen sanoo.

– Oulu sai edelliseltä hallitukselta 2,4 miljoonaa euroa vuodessa opetusryhmien pienentämiseen. Sipilän hallitukselta tätä resurssia ei ole odotettavissa ensi vuodelle, joten noin 50 opettajan palkkaukseen tarvittavat rahat katoavat. Vielä tämä leikkaus on tulossa kaikkien muiden päälle.

– Osa suurista kaupungeista kompensoi omassa budjetissaan valtakunnallisia leikkauksia, mutta Oulussa leikkaukset on kohdennettu täysimääräisinä.

– Oulun koulukaupungin maine on vahva vetovoimatekijä, joka on rapautumassa.

– Toimenpiteiden seurauksena oppilashuollon menot tulevat kasvamaan. Kokemusta ja tietoa leikkausten vaikutuksista meillä on jo valtakunnallisesti tarpeeksi.

Oulun haasteena Timo Kettunen pitää pitkäjänteisyyttä ja sen puutetta.

– Toistuvasti valmistellaan uusia kokonaisuuksia, vaikka edellisiäkään ei ole saatu täytäntöön.

– Tietenkin jokaisen organisaation pitää kehittyä johdonmukaisesti. Esimerkiksi palveluverkkokeskustelu on käytännössä vellonut jo vuosia.

– Päätöksenteossa palataan liian usein osaoptimointiin ja liian pieniin yksityiskohtiin.

Palveluverkon osalta Kettunen pohtii, olisiko sittenkin fiksumpaa kehittää toimintoja paloina kuin kertarysäyksenä, joka aiheuttaa aina lopulta tappelun paloista.

– On selvä, että palveluverkossa on tehtävä tarkennuksia ja muutoksia normaalissa tahdissa. Se ei ole enää vaihtoehto, että verkko jää, mutta muut säästöt jatkuvat ja syventyvät.

Vapaalla Timo Kettunen rentoutuu kuntosalilla ja soittelee kitaraa omaksi ja joskus muidenkin iloksi. Työ vaatii hyvää kuntoa niin henkisesti kuin fyysisesti.

– Onneksi perusasiat ovat kunnossa ja työ motivoivaa. Sillähän ihminen jaksaa elämässä pitkälle.

Fakta

Timo Kettunen

Syntynyt 1. maaliskuuta 1966 Oulussa.

Vaimo ja kolme lasta, joista yksi asuu kotona.

Asuu Oulussa.

Kasvatustieteen maisteri, johtamisen erikoisammattitutkinto.

Hiirihaukkatalon johtaja ja Kaukovainion yhtenäisen peruskoulun rehtori.

Opetusalan Ammattijärjestön hallituksen ja valtuuston jäsen.

Oulun kaupungin opettajat ja rehtorit ry:n puheenjohtaja.

Julkisalan koulutettujen Juko ry:n luottamusmies.

Julkaissut kolme tietokirjaa.

Harrastaa kuntosalia, kitaransoittoa ja kirjoittamista.

Päivänsankari on merkkipäivänä matkoilla. Niinpä vastaanottoa ei ole.

Timo Kettunen toimii Oulussa nuorisotakuun projektipäällikkönäkin. – Oulussa ollaan kehittämässä yhden aikuisten tuen mallia, jossa aikuinen nuoren tukihenkilö ottaa vastuun nuoresta 15–29-vuotiaasta eikä juoksuta nuorta luukulta toiselle.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 01.03.2016.