Ankaraa mietintää tieto- visassa

Oulun avoimet -tietokilpailun kysymyksiä arvioitiin lauantaina erityisen kinkkisiksi.

Antti Ervasti

Oulu

Perinteikkääseen Kastellin Katrilli-ravintolaan virtaa väkeä kohtalaisen paljon iltapäivällä kahden jälkeen. He ovat menossa Oulun tietokilipailuyhistyksen kymmenenteen Oulun avoimet -tietokilpailuun. Puolelta alkavaksi määrättyyn kisaan osallistuu 21 miestä.

Kun puheenjohtaja Juha Salonen julistaa säännöt ja kisan alkavaksi, huomaa että kyse ei olekaan ihan Haluatko miljonääriksi -tv-ohjelman tapaisesta tapahtumasta. Kilpailijat saavat eteensä 100 visaista kysymystä ja kaksi tuntia aikaa laatia vastaukset kirjallisesti.

Tulee hiljaista, ja porukka alkaa hieroa ohimoitaan.

– Tumin yleinen vika on, että hän tekee aina liian vaikeat kysymykset. Vaikka kuinka olen sanonut, että tee helpot kysymykset, hän ei osaa, tuskailee tunnettu oululainen tietoniekka Eero Ylitalo.

Hän hämmästelee jonkin aikaa kysymyksiä silmäiltyään, että ei voi sanoa tietävänsä vielä ainoatakaan kysymystä.

Kysymysten takana on tamperelainen Tuomas Tumi, joka viime vuoden kilpailun voittajana sai tehtäväkseen niiden laatimisen.

– Tein niin vaikeat kysymykset kuin uskalsin. Olen 15 vuotta harrastanut tietokilpailuja ja tehnyt kysymyksiä aika paljon. Olen yrittänyt valita kysymykset mahdollisimman monipuolisesti eri aloilta.

Ovatko kysymykset sitä parempia, mitä vaikeampia ne ovat?

– Eivät välttämättä. Se on makuasia. Nyt taisi tulla vähän turhan vaikeitakin kysymyksiä sekaan, Tumi hymähtää.

Oululainen Klaus Vesa tunnustaa, että ei ole ikinä pärjännyt tietokilpailuissa hyvin.

– Yleensä olen näissä viimeinen, mutta tämä on mukavaa ajanvietettä. Kysymykset vetävät hiljaiseksi. 15 ensimmäisestä en ole tiennyt yhtäkään. Jos en palauta vastauspaperia lainkaan, hän pohtii.

Oululaiset Vilho Heinonen ja Markku Kansanniva ovat innokkaita tietokilpailuharrastajia. Heidän mukaansa on yleensä heti selvää, tietääkö kysymykseen vastausta vai ei.

– Kun kysymyksiä on sata ja aikaa kaksi tuntia, jää vain muutama minuutti yhtä kysymystä kohti. Sen mukaisesti on mentävä eteenpäin, Heinonen sanoo.

– Kinkkisiltä vaikuttavat, Kansanniva kommentoi kysymyksiä.

Miesten mielestä tärkeintä tietokilpailuissa on sosiaalisuus. Myös palkinnot houkuttavat jonkin verran, vaikka ne eivät hirmu arvokkaita yleensä olekaan.

Juha Salosen mukaan voitto jakautuu yleensä vuorovuosin Tumin ja niin ikään tamperelaisen Tero Kalliolevon kesken.

– Nytkin nämä Tuomaksen kysymykset ovat erittäin laaja-alaisia, ja minä olen erikoistunut harjoittelemaan juuri laaja-alaisesti. Harrastan aktiivisesti ja harjoittelen tosi paljon. Paras tapa on vastailla vanhoihin tietokilpailukysymyksiin, joita netissä on aika paljon, hän valottaa menestyksen salaisuutta.

Useimmiten vastaus kysymykseen löytyy Kalliolevon aivojen sopukoista välittömästi. Silloin tällöin käy niin, että hän keksii vastauksen vasta jonkin aikaa kysymyksen hautumaan jättämisen jälkeen.

Salonen ei ole väärässä ennustuksessaan. Kalliolevo osoittautuu parhaaksi tietäjäksi ja saa laatia kysymykset ensi vuoden kilpailuun. Kysymysten vaikeudesta kertoo, että voitto irtosi 46,75 pisteellä, kun yhdestä kysymyksestä saattoi saada enimmillään yhden pisteen.

Seuraavaksi eniten tiesivät Risto Kohonen ja Eero Ylitalo 26 pisteellä. Paljon taakse eivät jääneet Markku Virtanen (24,25) ja Pekka Mikkola (23,25).

Markku Kansanniva (vas.) ja Vilho Heinonen tutkivat lauantaina Katrillissa Oulun avoimet -tietovisan kysymyksiä ja pitivät niitä vaikeina. Kansanniva tiesi parikymmentä oikeaa vastausta sadasta, mikä toi seitsemännen sijan.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 06.03.2016.