Valokuvaajien Don Rosa luottaa yksityiskohtiin

Eleonoora Riihinen
Äijänköriläs yrmistelee kameralle moottorisaha tukin paksuisissa kourissa, merten piiskaama ukko esittelee kalasaalista ja karpaasi pullistelee painonnostovyössä kainalossaan kana.
Hetkinen, siis kana?
Tähän kohtaan on varmaan tuomaristokin pysähtynyt, kun se on valikoinut Euroopan parhaita mainoskuvia satojen ammattiotosten joukosta.
Oululainen Onni Wiljami Kinnunen kahmi Rautian mainoskuvillaan menestystä European Professional Photographers of the Year -kilpailussa Italian Triestessä maaliskuussa. Kinnunen voitti muotokuvasarjan, sijoittui kolmanneksi mainoskuvasarjassa ja nappasi useita muita finaalipaikkoja sekä pienempiä yksittäispalkintoja.
Kinnunen osallistui ensimmäistä kertaa FEP:n valokuvakilpailuun, mutta kansainvälistä menestystä on ropissut aikaisemminkin. Viime vuonna hänen kuvansa voitti muun muassa maailman parhaan mainoskuvan tittelin kansainvälisessä World Photographic Cupissa.
Mikä on hänen kilpailumenestyksensä takana?
- Kuvani ovat erilaisia kuin mainoskuvat yleensä, joten ehkä ne erottuvat joukosta edukseen, Kinnunen arvelee.
Voisiko huumori olla se erottava tekijä? Kinnunen paljastaa aina ihailleensa Aku Ankka -sarjakuvien piirtäjää Don Rosaa.
- Hänen piirroksistaan voi löytää piilotettuja, humoristisia elementtejä. Samanlaista yksityiskohtaista jälkeä haluan omiin kuviini.
Kinnusen kuvia katsoessa on vaikea kuvitella, että mallien taustalla on ollut pelkkä vihreä kangas. Kaikki muu on luotu hahmojen ympärille.
Eikä niistä mainituista yksityiskohdista ole pulaa. Kinnusen luoma illuusio pursuaa pieniä detaljeja.
Mainosvalokuva poikkeaa prosessiltaan ja lähtökohdiltaan täysin esimerkiksi taidevalokuvasta. Saako mainoskuvaaja osakseen samanlaista arvostusta kuin kollegansa kuvajournalismin tai kuvataiteen aloilla?
- Eipä se ole mainoskuva tainnut saada koskaan samankaltaista arvostusta, ainakaan Suomessa. Se johtuu luultavasti mainoskuvan kaupallisuudesta, Kinnunen sanoo.
Kinnunen pitää kuitenkin itseään "jonkinasteisena" taiteilijana. Vaikka projektit syntyvät yhteistyössä mainostoimistojen ja asiakkaan kanssa, hän käyttää toteutuksessa omaa luovuuttaan ja ideoitaan.
Kinnunen ei ainoastaan menesty kisoissa, hän myös tuomaroi niitä. Hän on istunut useampana vuonna Vuoden muotokuvaaja -kilpailun raadissa.
Hän voitti itse kyseisen tittelin vuonna 2008.
Millainen on suomalaisen ammattivalokuvauksen taso?
- Sanotaanko näin, että on ollut hienoa huomata sen kehittyneen vuosien varrella, Kinnunen muotoilee.
Tämä siitäkin huolimatta, että järjestelmäkameroiden yleistyttyä alalla on paljon myös ammattitaidottomia tekijöitä.
- Mielestäni valokuvaajan ammattinimike saisi olla suojattu niin, että vain alan koulutuksen saanut voisi kutsua itseään valokuvaajaksi.
Valokuvaaminen on kulkenut Kinnusen suvussa isältä pojalle. Kinnusen isoisä ja isä harrastivat valokuvausta, ja innostus tarttui nuoreen Onniin.
Valokuvaus on osa myös Kinnusen rakkainta harrastusta: luontoa.
- Pyrin joka vuosi lähtemään pidemmälle perhokalastusreissulle Lappiin ja Pohjois-Norjaan. Vuoristossa sielu lepää.

Fakta

Syntynyt 23.8.1981 Oulussa.
Kouluttautui media-assistentiksi Forssan ammatti-instituutissa 2004.
Muutti takaisin Ouluun valmistumisen jälkeen ja työskenteli noin 10 vuotta palkattuna ammattivalokuvaajana.
Opiskeli työn ohessa ammattivalokuvaajaksi Tampereella Visuaaliviestinnän Instituutissa 2005-2008.
Hänelle myönnettiin Qualified European Photographer arvonimi vuonna 2009.
Perusti vuosi sitten oman yrityksen.
"Don Rosan piirroksista voi löytää piilotettuja, humoristisia elementtejä. Samanlaista yksityiskohtaista jälkeä haluan omiin kuviini."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva