Kiireisen tuottajan tavoittaa netistä

Riikka Marjomaa
Oululaisyritys NetSono Oy:n kehittämä palvelu, jolla saatetaan bändit ja musiikintuottajat yhteen, on herättänyt jo varovaista kiinnostusta. Kiireisten tuottajien palveluja on kyselty, ja tieto on levinnyt pikkuhiljaa.
- Toiminta on kehittynyt isoin harppauksin viime kesästä. Ei voi silti lähteä vielä henkseleitä paukuttamaan, että tässä oltaisiin jo menossa maailmalle hirveillä summilla. Alkuvaiheessa vielä ollaan, mutta kiinnostus on ollut kiitettävää ja olemme saaneet paljon myönteistä palautetta, operatiivinen johtaja Tommi Halonen NetSono Oy:stä kertoo.
Kiinnostus palvelua kohtaan on herännyt varsinkin Etelä-Suomessa, jossa potentiaalisia neuvojen ostajia on pohjoista enemmän. Myös tuottajapiireissä asia on innostanut.
Halosen mukaan parhaillaan käydään neuvotteluja useamman uuden tuottajan kanssa siitä, että he alkaisivat myydä harrastelijamuusikoille ja bändeille neuvojaan NetSonon tuottajapalvelun kautta. Tällä hetkellä mukana ovat jo tuottajat Riku Pääkkönen, Leri Leskinen, Hiili Hiilesmaa ja Jussi Jaakonaho.
"Tuottajilta voi saada suoraa ja rehellistä palautetta, joka voi viedä maanpinnalle ja saada kehittymään."
Tuomas Keskinen
Ancaran kitaristi
Metalliyhtye Ancaran kitaristi Tuomas Keskinen uskoo, että NetSonon tuottajapalvelusta voi olla apua bändille, joka yrittää edetä kohti levytyssopimusta. Bändeillä on mahdollisuus kuunteluttaa demonsa tuottajalla ja saada häneltä vinkkejä siitä, miten musiikkia ja bändiä voisi vielä muokata, jotta levy-yhtiö kiinnostuisi.
- Tämä on hyvä kanava. Voi saada suoraa ja rehellistä palautetta, joka voi viedä maanpinnalle ja saada kehittymään.
Ancara tekee yhteistyötä NetSonon kanssa ja levittää soittopiireihin sanaa oululaispalvelusta. NetSono on puolestaan mukana tukemassa Ancaran suunnitelmaa soittaa Mount Everestin rinteillä ensi marraskuussa.

Tuottajapalvelussa neuvojaan myyvä Riku Pääkkönen musiikkiyhtiö Ranka Kustannuksesta kertoo, että palveluun osallistuminen tarjoaa hänelle tuoreen tavan tehdä omaa työtä. Rahan vuoksi hän ei ole mukana. Pääkkönen tunnetaan esimerkiksi Nightwish-yhtyeen löytäjänä.
- Tässä on siinä mielessä idealistinen ajatus takana, että jos pystymme opastamaan harrastelijamuusikkoja, se auttaa meitä kaikkia ja nostaa alan tasoa. Mitä osaavampi artistien urasta haaveilevien ihmisten katras meillä on, sitä parempi siis koko musiikkialalle.
Ongelmat ovat usein samanlaisia. Moni lähestyy levy-yhtiötä Pääkkösen mukaan keskeneräisellä materiaalilla.
- Demon pitää olla aika korkeatasoinen, ja pitää huolehtia siitä, että musiikki ja bändi tuodaan oikealla tavalla esille. Koko tuotos lentää muuten helposti takavasemmalle.
Tuottajapalvelu on osa NetSonon kesällä lanseeraamaa Band on the Web -palvelua. Band on the Webissä bändit voivat muun muassa hakea uusia jäseniä, äänittää, tallentaa ja jakaa musiikkia yleisölleen.
Tällä hetkellä NetSono toimii tuottajapalveluineen Suomen markkinoilla, mutta sen tavoitteena on laajentua ulkomaille.

Riikka Marjomaa
Oululaisbändi Wilsoninpinta ei jäänyt harmittelemaan sitä, että sen basisti joutui lähtemään joksikin aikaa työn vuoksi Kanadaan.
Yhtyeen musiikinteko jatkui hillittömän pitkästä välimatkasta huolimatta.
- Biisejä on rakennettu nyt valtameren yli, ja ihan hyvin on mennyt. Aikaeron vuoksi töitä on tehty hyvinkin eri aikoihin, mutta se ei ole haitannut, Wilsoninpinta-yhtyeen laulaja, säveltäjä ja sanoittaja kertoo.
Wilsoninpinta on käyttänyt NetSonon Band on the Web -palvelua jo jonkin aikaa. Somero kertoo olevansa varsin tyytyväinen.
Web -palvelussa voi muun muassa äänittää, tallentaa ja välittää musiikkia työstettäväksi muille bändin jäsenille. Jokainen voi työskennellä silloin kun hänelle itselleen sopii.
- Meillä kaikillahan on siviilityöt ja perheet, joten musiikkiin käytettävissä oleva aika on todella rajallinen. Tämä palvelu on ollut tervetullut ja kätevä, kun musiikkia voi tehdä yksin mutta yhdessä. Ei tarvitse olla koolla yhtä aikaa, Somero sanoo.
Jaakko Someron mukaan palvelun tuoma etu on ollut se, että se on tarjonnut valmiin alustan, jolla musiikkia on voinut tehdä jouhevasti.
- Tavallinen läppäri on ollut riittävä varustus. Sen mikit ja kaiuttimet ovat riittäneet, eikä ole tarvinnut hankkia äänikortteja tai ohjelmistoja tämän vuoksi.
NetSonon tuottajapalveluakin Wilsoninpinta harkitsee joskus hyödyntävänsä.
- Älyttömän hieno juttu, että voisi saada ihan konkreettista palautetta ammattilaiselta.

Fakta

Bandontheweb.com on selainpohjainen palvelu, jossa voi muun muassa etsiä bändiä tai muusikoita online-koesoiton avulla. Lisäksi palvelun kautta voi saada tuottajien neuvoja.
Neuvontaa ovat luvanneet antaa Riku Pääkkönen, Leri Leskinen, Hiili Hiilesmaa ja Jussi Jaakonaho.
Palvelussa voi myös luoda musiikkia yksin tai yhdessä bändin kanssa ja jakaa kappaleita kaikkien kuultavaksi. Omaa musiikkiaan voi äänittää online-mikserillä omassa nettiselaimessaan.
Palvelu ei vaadi ohjelmistojen ostamista ja asentamista. Rekisteröityminen on ilmaista, mutta tuottajapalvelu on maksullinen.
Oululaisyritys NetSono Oy on kehittänyt Band on the Web -palvelun. Yhtiö on perustettu vuonna 2012.
Lähde: NetSono Oy



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva