Sielunmaisemissa luonto on suuri

Valokuvan pinta-alasta vain pieni osa on Pohjoisen jäämeren Varanginvuonon kallioista rantaa. Vuonon toisen puolen kylä tuskin erottuu maisemasta.
Pääosassa on pohjoisen korkean taivaan vaikuttava näytelmä. Valkoiset, kevyet pilvet levittäytyvät yläilmoihin kuin jumalaisen kaunis viuhka.
Tämä Pekka Sammallahden (s. 1947) valokuva , osoittaa ihmisen pienuuden suuren luonnon keskellä. Ja taivasnäytelmä on hyvin armollinen ja lempeä.
Päinvastoin kuin esimerkiksi kuvassa , jossa valtaisa pilvi kuin trombi vyöryy uhkaavasti kohti katsojaa.
moni muukin valokuva on täynnä taivasta ja tutkielmia pilvistä.
Jos ei tietäisi, että Pekka Sammallahti on Oulun yliopiston saamen kielen ja saamelaiskulttuurin professori emeritus, niin voisi ajatella hänen olevan pilviä tutkiva meteorologi.
Tai 1600-luvun barokkimaalari, joka täytti ruhtinaitten korkeitten salien katot auringonvaloa reunoiltaan rusottavilla pilvillä ja pienillä pulleilla puttoenkeleillä.
Mutta tarvitaan kulttuurintutkija Sammallahti, joka saa tallennettua kuviinsa ikivanhoja uskomuksia pilvistä lempeiden/ankarien jumalien asuinpaikkoina.
Mustavalkoisissa kuvissa on taikaa ja jännitystä! Sen sijaan värilliset valokuvat taivaan linnunradasta, tähdistä ja kuusta ovat kuin topeliaanisia tunnelmakuvia.
Mustavalkoisten draamakuvien joukossa värikuvissa on jopa joulukorttien tavanomaisuutta.
kameran etsin laskeutuu korkeuksista, vuorossa on leikittely ja kokeilu avaruuden, kallioiden, veden, valon ja pilvien elementeillä.
Näin esimerkiksi valokuvassa , jossa linnutkin muuttuvat liki abstraktin sommittelun osiksi.
Myytteihin Sammallahti palaa maastossa, seitakivien ja kasvillisuuden kuvauksissaan. Sekä siinä ainoassa porokuvassa, , jossa tummalla taustalla tummanpuhuvan poron sarvet ja pää hehkuvat sadunomaista valoa.
Alaska-kuvien sarja on vuodelta 1980.
Näissä otoksissa on ollut kameran takana kansatieteilijä Sammallahti, joka on monipuolisesti tutkinut Alaskan väestön asumista, elämistä ja kulttuurin muutoksia tuolla pohjoisella saarella.
Alaskan nykytilanteen kuvat olisivat antaneet mielenkiintoista vertailumateriaalia muutoksista yli 30 vuoden aikana. Mutta se voisikin olla uuden näyttelyn idea.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva