Olutta pantu satoja vuosia

Satu Niskanen
Oulu
Oululla on monipuolinen historia panimokaupunkina. Ensimmäinen panimo perustettiin jo 1600-luvun puolivälissä.
Oulun Olutseura ry:n entinen puheenjohtaja Olavi Jakkula on perehtynyt Oulun panimohistoriaan. Hän kertoo, että 1800-luvulla kaupungissa toimi useita panimoja, tosin jotkut vain lyhyen aikaa.
Tunnetuin Oulun panimoista on Toppilan Mallasjuomatehdas, joka ehti toimia 117 vuotta. Panimoperinne katkesi, kun lahtelainen Mallasjuoma osti Toppilan tehtaan, ja oluen paneminen lopetettiin vuonna 1979.
Jakkula muistaa, että 70-luvulla Oulussa kiersi huhuja, joiden mukaan Toppilan olutsammiosta olisi löytynyt sormi. Villein huhu kertoi, että panimon talonmies hukkui olutsammioon, mutta olut pullotettiin ja myytiin silti.
Tuolloin Toppilassa valmistettiin TOP-olutta. Kirjainyhdistelmä sai kansan suussa tulkinnan "Talonmies On Poissa". Myynti romahti, vaikka huhu olikin perätön.
- Huhut olivat luultavasti kilpailijoiden liikkeelle laskemia, Jakkula toteaa.
Viimeisin yritys jatkaa panimoperinnettä oli vuonna 1994 toimintansa aloittanut Oulun Panimo & Pub, joka valmisti olutta Kiimingissä. Panimon toiminta loppui vuonna 2004.
Yksitoista vuotta Oulu on sinnitellyt ollut ilman omaa panimoa, mutta nyt perinne saa jatkoa: Sonnisaaren panimo aloittaa oluen valmistuksen lähipäivinä. Pienpanimon tuotantotila sijaitsee Oulunlahden yrityskylässä.
Panimon yleisjohtajaksi itseään kutsuva Timo Tyynismaa kertoo, että kalustoa asennetaan vielä tällä viikolla. Hän arvioi, että ensimmäinen oluterä voisi valmistua vapuksi.
- Suurin osa tuotteistamme on pintahiivaoluita, koska niistä löytyy paljon makupaletteja.
Lähioluesta ei varsinaisesti voida puhua, sillä Sonnisaaren käyttämä mallas tulee Lahdesta ja humalat eri puolilta maailmaa. Tyynismaa harmittelee, että mallasohraa ei viljellä näin pohjoisessa.
Sonnisaaren toinen perustaja Timo Kanniainen kertoo, että panimon kalusto on suunniteltu ja valmistettu oululaisten yritysten kanssa. Kalustolla keittoprosessi vie noin kahdeksan tuntia, mutta käyminen kestää noin kuukauden. Sen jälkeen olut pakataan pulloihin ja tynnyreihin ja toimitetaan myyntiin. Kaupoissa Sonnisaaren olutta ei vielä nähdä, sillä sen vahvuus ylittää 4,7 prosenttia.
Sonnisaaressa on yritysosakkaana Säkenöivä Voima Oy, joka alkaa myydä panimon tuotteita Oluthuone Leskisessä ja Jumprussa.
Oulussa on aloittamassa toinenkin pienpanimo, Maistila. Sillä on jo toimitila katsottuna Alppilasta, mutta lupaprosessi on yhä kesken. Oluen valmistukseen tarvittavia laitteita ei ole vielä hankittu.
Maistilan panimon perustaja Joni Harju kertoo, että tavoitteena on aloittaa oluen valmistus tämän vuoden aikana, todennäköisesti syksyllä.
Olavi Jakkulan mielestä vanhan panimokaupungin imagolle on eduksi, että pienpanimotoiminta on taas alkamassa Oulussa.
- Se tekee hyvää, vaikka olutta valmistettaisiin vain pieniä määriä.
Menossa on oikea pienpanimobuumi, mutta Jakkula epäilee, että osalla pienpanimoista tuotanto ei ole kannattavaa.
- Tuotteet pitäisi saada laajemmin myyntiin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva