Kun naapurista tuli vihollinen

Tanssiteos 2017 teki vahvan vaikutuksen moniin katsojiin Oulun ammattikorkeakoulun Tanssia!-näytöksissä helmikuun lopulla.
Kestoltaan 11 minuutin mittainen pienoisteos kertoo sodan mielettömyydestä, ihmisten kärsimyksestä ja selviytymisestä.
Koreografiasta vastaa Oamkin tanssinopettajien tuntiopettaja Outi Räsänen.
Nyt 2017 on mahdollista nähdä uudelleen Arktiset askeleet -tapahtumassa Oulussa lauantai-iltana Tanssin ammatillisten koulutusten näytöksessä kello 19.
Idea teokseen syntyi pikkuhiljaa iltauutisia katsellessa, Räsänen kertoo.
- Kun joka tuutista valuu sodan uhkaa, se maailma alkaa iskostumaan ihmisten mieliin, ja ajatus kehittyy eteenpäin. Lumipalloefekti lähtee käyntiin, Räsänen kuvaa.
Georgian sodasta 2008 alkanut maailmanpoliittinen kehitys, Ukrainan kriisi ja uhmakas Putin ovat vaikuttaneet teoksen syntyyn. Uudenlainen kylmä sota on täällä.
- Tämä on ihan järjetöntä. On todella hassua ajatella, etteivät ihmiset viitsi lukea historiankirjoja ja miettiä, kannattaako tätä nyt tehdä toisen kerran.

Teos 2017 on näyttävä audiovisuaalinen kokonaisuus, jonka äänimaailman ovat suunnitelleet ja säveltäneet Mikko Bergström ja Joona Hiltunen.
- Alussa on ajatus, että vanha mies hiihtää pakkasella suolla. Ääniraidalta kuuluu oikeasti suksien narinaa, Räsänen kuvailee.
- Yksin hiihtäessään mies lähtee miettimään sota-aikaa ja sodan järjettömyyttä. Miten ahdistava ilmapiiri on tällä hetkellä Euroopassa, ja ehkä vielä enemmän Itä-Euroopassa.
Muut tanssijat kävelevät näyttämölle usvan läpi, kuin muistoista.
- Näyttää siltä kuin henkilöhahmot tulisivat menneisyydestä. Kun elettiin aikaa, jolloin naapurista tuli vihollinen, ja vain muutama selvisi.
Teos on Räsäsen mukaan kolmijakoinen. Kaikille osille tekijät ovat antaneet työnimet, yläotsikot.
Ensimmäinen jakso kuvaa sodan hirveyttä.
- Toinen otsikko on susilauma. Se kuvastaa sitä, kun kansankiihotus alkaa, Räsänen avaa.
- Kun ajatellaan, miten esimerkiksi natsi-Saksa nousi, sehän lähti ihan joukkohysteriasta, kansan kiihottamisesta. Myöskin Suomessa aikoinaan punaiset ja valkoiset. Miten järki katoaa päästä, kun on kymmenen samanlaista ja yksi liideri.
Kohtauksia hallitsee kolme luontoilmiötä: hiekka-aavikko, yö ja kuutamo sekä ukkosmyrsky.
- Viimeinen kohtaus, rumpukohta, on se, kun sodan pyörät jylläävät satasella. Efekti on jo niin iso, ettei sitä saa enää pysäytettyä. Lopussa ainoat selvinneet ovat kuin pommisuojassa ja katsovat toisiaan. Sitten he kävelevät usvan läpi pois. Tämä on selviytymistarina.

Prosessi äänisuunnittelijoiden kanssa oli jännittävä ja uutta luova.
- Se oli älyttömän mielenkiintoinen. Oppi tosi paljon. Soittimina toimivat esimerkiksi avainnippu, vanhat maalipöntöt, Uncle Ben’s -kastikepurkit. Ääninauhalle on rutattu paperia, luettu kirjaa. Ja oikeasti hiihdetty.
- Jos teos jatkuu vielä pidemmäksi, siihen tulee enemmän sooloja, duoja ja pienryhmäjuttuja, minitarinoita, miten ihmisille on käynyt, miten he ovat kokeneet sodan, koreografi paljastaa.
Näyttämöllä ovat Oamkin tanssinopettajakoulutuksen showtanssin suuntautumisvaihtoehdon toisen vuosikurssin opiskelijat. Lauantaina lavalla on vain osa heistä: Riina Husgafvel, Elvira Karppinen, Heidi Keinänen, Hanne-Mari Koivula, Lotta Kyllönen, Ida Ruusu, Jenni Pylvänäinen, Meri Salmela ja Saija Varila.

Fakta

Ookko nää Oulusta? -näytös kello 18.30. Esiintyjiä Cross Move Companysta, HAHAHA Dance Schoolista, Muonion kansalaisopistosta, Nuorisoseura Vilikkaasta, Oamkin erikoiskoulutusluokalta, Oulun Itämaisen Tanssin yhdistys Yasminesta, Oulun taidekoulusta, Oulunsuun nuorisoseurasta, Oulu-opiston Haukiputaan ja Kiiminkijoen yksiköistä, SweetArts-ryhmästä sekä Tanssikeskus Citydancesta.
30 vuotta Arktisia askelia -avajaiset kello 12.15.
Tanssikatselmus: baletti kello 12.45, nykytanssi kello 14.45, show- ja streettanssi kello 16.45.
Tanssin ammatillisten koulutusten näytös kello 19. Lavalla ammattiopiskelijoita Lapin urheiluopistosta, Oamkista, Pohjois-Karjalan ammattiopistosta Outokummusta, Savonia-ammattikorkeakoulusta Kuopiosta, Teatterikorkeakoulusta Helsingistä, Tampereen konservatoriosta sekä Turun ammattikorkeakoulusta.
Tanssikatselmus: kansantanssi, karakteritanssi ja etniset tanssit kello 10, jazztanssi ja steppi kello 10.30.
Loppunäytös 30 vuotta Arktisia askelia kello 13.30.
Tapahtuman järjestäjät Oamk ja Oulun läänin Tanssialan Tuki ry.
Lippujen hinnat: Päivälippu 15/10 euroa. Erillinen näytöslippu Ookko nää Oulusta? ja Tanssin ammatillisten koulutusten näytös 10/7 euroa. Erillisnäytösten tuotto jaetaan katselmuksen palkintoina.
Tapahtumapaikka Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Kotkantien kampus Kaukovainiolla (Kotkantie 1).



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva