Mahis on muutos-voima

Markku Rättilä
Muhos
- Aika lailla Mahis on muuttanut elämää, Merja Huusko tiivistää kokemuksensa Muhoksella toimivasta nuorten valmennuspajasta.
Hän sanoo arkirytmin asettuneen oikeisiin uomiinsa nukkumisesta ja siivoamisesta alkaen. Mahiksesta on löytynyt uusia kavereita ja käteen on tarttunut arjessa pärjäämisen taitoja.
Samaa sanoo Jonne Lindberg.
- Täällä on oppinut monia käytännön taitoja, esimerkiksi motivaation tehdä itse kotona ruokaa.
Lähihoitajan ja elintarviketyöntekijän tutkinnot suorittanut Huusko tähyää nyt tosissaan työelämään, Lindberg puolestaan pyrkii ammattikorkeakouluun ict-puolelle.
ovat melko tyypillisiä reilun vuoden toimineen Mahiksen asiakkaita. Nuorten Ystävien toteuttamaa, Muhoksen kunnan ja aluehallintoviraston rahoittamaa palvelua on tähän mennessä käyttänyt 51 alle 29-vuotiasta nuorta, vastaava työhönvalmentaja Anu Lappalainen sanoo.
Toimintamuotoja ovat kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu, sekä auttaminen työ- tai opintopolun löytämisessä. Työpajan lisäksi tehdään niin sanottua seinätöntä valmennusta, jossa nuorelle opetetaan työtaitoja konkreettisessa työpaikassa, esimerkiksi yrityksessä. Työnantajiakin tuetaan esimerkiksi paperisodassa.
Työ on ollut Lappalaisen mukaan tuloksekasta.
- Viime vuonna opiskelupaikan sai 22 nuorta, kahdeksan pääsi töihin ja kymmenen jatkoi työpajalla.
Joukkoon mahtuu myös armeijaan lähteneitä, äitiyslomalle jääneitä ja muualle muuttaneita.
- Mahikseen saa palata myös takaisin, Lappalainen toteaa.
Kävijöitä on nyt viikottain parikymmentä.
kohtaamispaikka, jossa nuoret voivat etsiä suuntaa yhdessä henkilökunnan kanssa elämälleen ilman ennakkoehtoja.
- Tänne ei tulla väkipakolla eikä tyrkytetä nuorille mallia johon heidät istutetaan. Kaikki tapahtuu nuorten omien tarpeiden pohjalta.
Nuoret tekevät sitä mihin itse pystyvät, tiukkaa sitoutumista ei vaadita.
Mukana oleville maksetaan yhdeksän euron kulukorvaus osallistumispäivältä.
Monet osallistuvatkin toimintaan lyhyen aikaa, toiset ovat olleet mukana koko toiminnan ajan. Parhaassa tapauksessa oma koulutus- tai työpaikka löytyy nopeasti.
Yhteistyötä tehdään viranomaisten kanssa, jotka ohjaavat nuoria tulemaan Mahikseen.
- Valtaosa tulee sosiaalitoimen, etsivän nuorisotyön ja te-toimiston kautta, mutta meille voi tulla myös suoraan ovesta. Puskaradio on hyvä tiedotuskanava, työhönvalmentaja Jarkko Lehmikangas sanoo.
Mukana on nuoria laidasta laitaan. Osalla on ollut mielenterveys-, joillakin päihdeongelmia. Monilla on jäänyt koulutus kesken. Yhteinen nimittäjä on, että taustalla on jonkinlaisia ongelmia.
- Päihdeongelmat näkyvät tässä työssä. Ehkä se korostuu, kun Muhoksella ei ole aiemmin ollut vastaavaa paikkaa, Anu Lappalainen sanoo mutta korostaa, ettei läheskään kaikilla mahislaisilla on ongelmia päihteiden kanssa.
Merja Huuskon suunnitelmissa on muttaa lähiaikoina omaan asuntoon. Hän kehuu Mahiksesta saamiaan elämän eväitä.
- Entiseen verrattuna elämä on nyt paljon paremmin. Tämä on hyvä paikka.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva