Kyläkoulu liipaisimella

Jussi Pesonen
Pientä Parkumäen koulua Haukiputaalla uhkaa lopettaminen. Niin se olisi liittymässä suureen joukkoon tyhjentyviä kyläkouluja.
Oppilaita siellä riittää - ainakin vähän. Nykyään Parkumäellä käy 21 lasta yhdistettyä 1-2-luokkaa.
Paikallisen Halosenlahden kyläyhdistyksen puheenjohtajan Hanna Juusolan mukaan koululaisia on kasvamassa lisää noin kymmenen lapsen vuosivauhtia.
Tiistaina päivällä koulun pihalla peuhaa muutamia oppilaita lumihangessa ja kiikuissa. Mäntyjen ja puutalojen piirittämä tunnelma on rauhallisen turvallinen.
Juusola kertoo, että koulu on kyläyhteisön sydän ja ainoa jäljellä oleva palvelu.

Sisäilmatutkimuksessa vuosi sitten Parkumäen koulun ATK-luokasta ja eteisestä löytyi hometta ja bakteereja. Kellarista taas paljastui mikrobivaurio, jonka tuoksua tuntui myös keittiössä.
Koulu tarvitsee remonttia, joka maksaisi noin miljoona euroa. Silloin uusittaisiin myös sähköistyksiä ja muuta tekniikkaa.
Tällä hetkellä koulun ilmaa raikastavat pesukoneen näköiset puhdistuslaitteet ja ahkera tuuletus. Kymmenen minuutin käynnillä ei mitään tunkkaisuutta huomaa.

Viime syksystä asti Parkumäen tienoon kolmos-nelosluokkalaiset ovat siirtyneet käymään Martinniemen koulua noin viiden kilometrin päähän Parkumäen koululta.
Koulua on oltu lakkauttamassa aiemminkin. Vuonna 2006 osa Parkumäeltä Martinniemeen määrätyistä oppilaista ryhtyi lakkoon eikä aloittanut koulua heti syksyn ensi päivinä.
Martinniemen koulua käy noin 300 oppilasta, ja se on ahdas. Kirjastotiloja on mietitty muokattavan luokaksi, jos parkumäkeläiset sinne muuttavat.
- Oppimisolosuhteet ovat Parkumäellä mitä parhaimmat. Koulu on turvallinen ja lähellä, Juusola sanoo.
- Katsottaisiinpa vaikutuksia muiltakin kuin rahan kantilta. Ei osata katsoa pitemmälle, että mitä lakkauttaminen merkitsee tulevien aikuisten kannalta.

Ratkaisu Parkumäen koulun kohtalosta on odotettavissa tämän kevään aikana.
- Peruslähtökohta on, että Parkumäki on Martinniemen koulun toimipiste, filiaali. Sillä on iso merkitys, sanoo Oulun pohjoisten koulujen aluerehtori Aarne Mäkelä.
- Kaikilla oppilailla tulee olla terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö, hän lisää.


Koulun tulevaisuutta
suunnitteleva valmisteluporukka istuu yhteisen pöydän ääreen keskiviikkona. Siihen kuuluvat muun muassa Mäkelä ja kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.
- Tarkoitus on muodostaa alustava käsitys, että mihin suuntaan mennään, Penttilä kertoo.
Valmistelijat aikovat pohtia myös, miten koulumatkasta Parkumäeltä Martinniemeen saataisiin turvallinen ja järjestyisikö tukea bussikortteihin. Pitkällä osalla reittiä ei ole pyörä- eikä kävelytietä ja vain kapoinen piennar.
Matkaa ei kai kukaan koululainen kävele, mutta toki pyöräilee.
Ely-keskus mittautti vuonna 2013 ajonopeuksia koulureitin Putaankyläntiellä. Viidenkympin rajoitusalueella keskinopeudet nousivat lähelle kuuttakymppiä kesällä ja alkutalvella.
Eräänä kesäiltana joku kaahasi sataaseitsemääkymmentä.

Fakta

Aloitti toimintansa vuonna 1923.
Sijaitsee Oulun Haukiputaalla lähellä Iitä.
Koulua käyvät lapset Halosenniemestä, Parkumäeltä ja Mietunperältä.
Aiemmin siellä oli opetusta 1-6-luokkalaisille. Nykyään 1-2-luokkalaisille.
Oppilaita on tänä lukuvuonna 21 ja opettajia 1.
Sisäilmaongelmat uhkaavat koulua. Se tarvitsee remontin.
Vaihtoehtona on koulun sulkeminen ja oppilaiden siirtäminen toiseen kouluun, Martinniemeen tai ehkä Asemakylään.
Suomessa on toinenkin Parkumäen koulu. Rantasalmen kaima Etelä-Savossa kärsii sekin sisäilmaongelmista.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva