Kummien avulla kulttuuri-mielihyvää

Anne Helaakoski
- On vähän hämmästynyt olo. Tuntuu, että ennen maalaukset olivat helpompia ymmärtää, tuumii Aimo Niemenkari.
Niemenkari sekä muita Hiirosen kodin asukkaita vierailee viereisessä Merikotkan palvelutalossa tutustumassa taidenäyttelyyn. Esillä on Taulutusryhmän Lähellä-näyttely ja teoksia esittelemässä ryhmän jäsen kuvataiteilija Riikka Kontio.
Taulutusryhmä on yksi monista kulttuuritoimijoista, jotka ovat lupautuneet lähtemään mukaan kulttuurikummitoimintaan. Kulttuuritalo Valveella ollaan parhaillaan kartoittamassa vapaaehtoisia ikäihmisten palvelutaloille ja hoivakodeille.
Valveella ikäihmisten kulttuuripalveluita on kehittämässä kulttuurituottaja Jaana Potkonen, kummeja etsii Riikka Kontio.
Vastaavaa toimintaa on jo muun muassa Turussa, mistä idea on lähtöisin. Oulu kulkee jälkijunassa koko kulttuurisen seniorityön kentällä, kertoo Potkonen.
- Haluamme kiinnittää ihmisten huomiota kulttuurihyvinvoinnin merkitykseen. Yleensä hyvinvoinnissa keskitytään terveysliikuntaan. Kulttuurin tuottamaa hyvinvointia ei vielä tiedosteta.

Kulttuurikummi voi olla mikä tahansa toimija, joka haluaa viedä osaamistaan ikäihmisille. Kummiksi voi ryhtyä esimerkiksi kuoro, tanssiryhmä, muusikko tai oppilaitos.
Ideana on, että kulttuurikummi kävisi esiintymässä ikäihmisille itse valitsemallaan aikataululla.
- Kummi voi olla joko kiertävä tai nimetty yhteen palvelutaloon tai hoivakotiin. Monet haluavat mielellään kiertää useammassa paikassa.
Toiminnalla on tarkoitus tuottaa kulttuurista hyvinvointia hoivakotien asukkaille ja henkilökunnalle.
Potkonen kertoo hankkeella haluttavan kiinnittää huomiota myös suureen määrään vapaaehtoistyötä, joka ei näy ulospäin. Hän muistuttaa, että suuret ikäluokat ovat nyt jäämässä eläkkeelle, ja heiltä löytyy aikaa ja voimavaroja.
- Kulttuurikummiksi ryhtyminen on yksi vaihtoehto, mitä eläkkeellä voisi tehdä. Meillä on jo valmiit yhteydet hoitolaitoksiin, joten mukaan voi lähteä ottamalla yhteyttä Riikka Kontioon.


Kulttuurikummitoiminnan
virittelyssä koulutus on tärkeässä roolissa. Hoitotyön ja kulttuurin kohtaamista avitetaan huhtikuussa järjestettävällä kurssilla, joka on suunnattu sekä ikäihmisten parissa työskenteleville että kulttuurikummiudesta kiinnostuneille.
- Koulutuksessa kerrotaan, mitä pitää huomioida, kun menee palvelutaloon ja kohtaa muistisairaan. Taiteilija puolestaan kertoo, mitä taiteen tekeminen on.
Potkosen huomion mukaan on oleellisen tärkeää, millainen palvelutason johtajan asenne kulttuuria kohtaan on. Jo nyt joissain palvelutaloissa on paljon kulttuuritoimintaa, mutta joissakin ei yhtään.
- Kummien avulla pyrimme organisoimaan, että toiminta jakautuisi tasaisesti. Että kaikissa kohteissa olisi edes jotain.
Palvelutaloihin viedyllä kulttuurilla on huomattu olevan vaikutusta myös hoitohenkilökunnan työhyvinvointiin, kertoo Potkonen.
- Esimerkiksi muistisairas on usein hermostunut ja rauhaton. Kun hän saa mieluisan kokemuksen, hän ei sitä vähän ajan päästä enää muista, mutta kehoon ja mieleen jää hyvänolontunne. Vanhus on siten rauhallisempi ja helpompi hoitaa, ja hoitaja jaksaa paremmin.

Anne Helaakoski
Kulttuurikummikartoitusta tekevä Riikka Kontio kertoo hankkeeseen lähdetyn innolla mukaan. Alustavasti toiminnasta on sovittu noin 15 kummin kanssa.
Kummeiksi on innostunut paljon tanssiryhmiä, kuten tanssikoulu Cross Move Company sekä balettikoulu Sinikello. Myös Hirvityöryhmä on mukana esittämässä Hirvenmetsästysbalettia Haukiputaan alueella.
Mukana on myös kuoroja, kuten viihdekuoro Ouluttaret, Akkapeliitta-kvartetti sekä Rexa ja Waari -duo.
- Olemme löytäneet paljon eläkeläisistä koostuvia ryhmiä, jotka ovat kiertäneet jo vuosikymmeniä. He ovat innoissaan, kokevat toiminnan antoisaksi ja saavat virkistystä itselleenkin.
Riikka Kontio kuuluu itse Taulutusryhmään, joka on lähdössä mukaan kulttuurikummitoimintaan. Oulun alueella toimivien taiteilijoiden ryhmään kuuluu Kontion lisäksi Helena Helisten, Aulikki Ståhle ja Sanna Väätänen.
- Olemme vapaa ryhmä taulutuskonseptilla. Haluamme madaltaa taiteen kohtaamisen kynnystä. Meiltä voi ostaa maalauksia osamaksulla, ja viemme töitämme näytille sinne, missä ihmiset ovat.
Taulutusryhmä on kiertävä kummi, jonka ajatuksena on pitää vuodessa yksi näyttely esimerkiksi kahdessa paikassa. Merikotkan palvelutalossa oleva näyttely on ehtinyt jo olla kuukauden ajan esillä Rajakylän hoivassa.
Kummikartoituksen yhteydessä Kontio kerää myös kokemuksia sekä hoivakentältä että kulttuuritoimijoilta. Niiden pohjalta laaditaan ohjeistus kummipareille.
- Samalla etsitään myös toiminnan mahdollisia sudenkuoppia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva