Kotona tehtyjä listabiisejä harva se viikko

Anssi Juntto
Markku Vahtola on pitkän linjan musiikkimieheksi siinä mielessä harvinainen tapaus, että hän ei ole koskaan opetellut soittamaan lainabiisejä. Sen sijaan hän on tehnyt biisit aina itse.
16-vuotiaana aloitetun soittoharrastuksen varrella on riittänyt kokoonpanoja, mutta musiikkityyli on aina ollut jonkin sortin suomenkielistä poprockia.
Vahtolan ensimmäinen varteenotettava kokoonpano oli 1980-luvun puolivälin tienoilla vaikuttanut Ziwa, joka ymmärsi ulkomusiikillisten seikkojen päälle ja pääsi lämmittelemään Yötä.
Seuraava bändi oli jo hieman laajempaakin mainetta niittänyt Lasihelmipeli. Samoihin aikoihin demojaan äänitteli myös delay-kitaroihin ja syntikoihin luottanut Syvä uni.
Lasihelmipelin jälkeen bändihommat hiipuivat. Vahtolan ja rumpali Tuomo Säynäjäkankaan akustisesta Omakuva-duosta tuli ikuisuusprojekti. Vuonna 1995 alulle pantu demo ei ole vieläkään täysin valmis.
- Elämän realiteetit alkoivat tulla vastaan. Rokkitähtihaaveet eivät enää olleetkaan niin tärkeitä. Työelämä alkoi tuntua tärkeämmältä, Vahtola toteaa.

Biisinteko ei kuitenkaan loppunut. Uusia luomuksia pulpahteli tasaiseen tahtiin, vaikka mitään bändiä ei ollutkaan.
Muutaman vuoden tauon jälkeen Vahtola rupesi kaipaamaan bändikuvioihin takaisin. Soittokaverit vuonna 2007 perustettuun Wahtolaan löytyivät Muusikoiden.net-sivuston kautta.
Mikserin kommentoijat ovat yrittäneet patistaa Vahtolaa tekemään oikeaa levyä.
Viime aikoina Wahtola on keikkaillut melko harvakseen, sillä Oulussa ei juurikaan ole keikkapaikkoja levyttämättömille, omaa musiikkia tekeville bändeille.

Artisteille ja faneille suunnattuun musiikkiyhteisöön Mikseriin Vahtola päätyi tuoreeltaan vuonna 2001. Mikseri tarjosi näppärän tavan tuoda musiikkia kaiken kansan kuultaville ja kommentoitavaksi.
Vuosien varrella Make Vahtola -nimen alle on kertynyt jo yli 200 biisiä.
- Vaikka bändin kanssa soitankin, minusta on mukava tehdä biisit yksin kotona valmiiksi asti. Nykyäänhän se on helppoa, kun on tietokone apuna, Vahtola sanoo.
Vahtolalle biisin tekeminen ja äänittäminen on nopea prosessi. Ihan alkuun hän jammailee aihiota kitaralla, ja kun idea on selkiytynyt, hän laittaa piuhat kiinni ja napsauttaa äänityksen päälle. Sen kummempaa kypsyttelyä ei tarvita. Jos samainen biisi päätyy myöhemmin Wahtolan ohjelmistoon, se sovitetaan uusiksi porukalla.
Mikserin kommentoijat ovat yrittäneet patistaa Vahtolaa tekemään oikeaa levyä, mutta miehellä itsellään ei ole hinkua levyttämään. Mieluummin hän antaisi kappaleitaan jollekin valmiille artistille. Joitakin yhteydenottoja on vuosien varrella tullutkin.
BMG:n taannoinen tuotantopäällikkö Asko Kallonen esimerkiksi tiedusteli aikanaan kahden biisin saamista Samuli Edelmannin levylle, mutta kyselyä pitemmälle homma ei koskaan edennyt.
Myös iskelmälaulaja Charles Plogman oli kuunnellut Vahtolan aikaansaannoksia Mikseristä ja ilmaissut kiinnostuksen erästä kappaletta kohtaan.
Mikserin TOP 40 -viikkolistalla Vahtolan aikaansaannokset ovat tuttu näky. Loppuvuodesta 2011 julkaistu Väärinymmärretty nappasi jopa piikkipaikan ja valittiin samalla viikon biisiksi.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva