Oulun keskustaan kaivataan elämää

Anna-Mari Kilpijärvi
Oulu
Kaupunkikulttuuria ei haluta rajata liikaa, mutta sitä kaivataan Oulussa lisää.
Oulun raati kokoontui torstaina pohtimaan Oulun kaupunkikulttuuria ja sen edistämistä. Raadissa mietittiin keskustan kehittämistä.
Oulun seurakuntayhtymän tiedottaja Rebekka Naatus muistutti, että keskustassa pitäisi olla tilaa ihmisille, ei vain autoille. Hänen mukaansa keskusta on tällä hetkellä hyvin autopainotteinen.
- Nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan, autot laitetaan maan alle ja ihmiset kadulle, Rotuaari Piknikin promoottori Ilpo Sulkala myötäilee.
Apulaiskaupunginjohtaja Piia Rantala-Korhosen mukaan myös hallinto haukkaa suuren osan keskusta-alueesta. Keskustassa on runsaasti hienoja taloja, jotka hiljenevät neljän jälkeen. Talojen hiljentyminen hiljentää hänen mukaansa myös keskustan.
- Tietomaan tilat ovat hajoamassa käsiin. Pitäisikin miettiä kaupungin tilojen käyttö uusiksi, voisiko esimerkiksi kaupungintalon valjastaa museokäyttöön, hän ehdottaa.
Kaupunkikulttuuria ei ole vain keskustassa, vaan myös eri kaupunginosissa. Rantala-Korhosen mukaan elävät lähiöt ovat tärkeä osa kaupunkikulttuuria.
Sulkala nostaa esille siivouspäivän hyvänä esimerkkinä elävästä kyläyhteisötoiminnasta, jolloin esimerkiksi Karjasilta on täynnä kirpputoripöytiä ja ihmisiä.
Raadissa toivottiinkin kaupungin toimivan kaupunkikulttuurin mahdollistajana, ei niinkään järjestäjänä.
- Kaupungin ei pidä masteroida liikaa, vaan poistettava esteitä. Meillä pitäisi päästä kieltämisen kulttuurista sallimiseen. Pitäisi antaa ohjeet, mitkä ovat erityisen suotavaa, Rantala-Korhonen tuumaa.
Kaupunkikulttuurin edistäminen on otettu Oulussa myös yhdeksi osaksi arkkitehtuuriohjelman kehitystä. Yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen muistuttaa arkkitehtuurin ja kaupunkikulttuurin olevan lähellä toisiaan.
Kaupunki päivittää ohjelmaa vuosien 2015-2016 aikana. Paajasen mukaan myös asukkaat halutaan mukaan vuorovaikutukseen.
Kaupunkilaiset voivat vastata esimerkiksi nettikyselyyn, jossa käydään läpi kaupungin arkkitehtuuria ja kauneutta.
Sulkalan mukaan rakennettaessa pitäisi muistaa rakennusten monikäyttöisyys.
- Usein ihmiset ajattelevat yksinkertaisesti, esimerkiksi pesäpallostadion nähdään ainoastaan urheilupaikkana, eikä sillä nähdä muita mahdollisuuksia esimerkiksi konserttipaikkana.
Oulussa elää raatilaisten mukaan negatiivisuuden ilmapiiri. Kaupungin mahdollisuuksia ei nähdä. Tapahtumat eivät välttämättä tavoita yleisöä tai ne eivät jaksa kiinnostaa. Osa myös haluaisi kieltää erilaiset tapahtumat.
- Tapahtumat pitäisi nähdä luonnollisena osana kaupunkia. Äänet kuuluvat kaupunkielämään, Sulkala painottaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva