O. Jauhiaisen museo tiivistyi galleriaksi

Riitta Taulavuori
Sattumusten summa on joskus suorastaan häkellyttävä.
Kun Oulun sarjakuvakeskus sai mahdollisuuden tuottaa ensimmäisen vaihtuvan näyttelyn Kiimingin Syke-talossa tänään lauantaina avattavaan Galleria Oskari Jauhiaiseen, sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Filppa keksi hyödyntää aiempia yhteyksiään Päivälehden museoon.
Museossa oli parisen vuotta sitten esillä pilapiirtäjä, professori Kari Suomalaisen (1920-1999) näyttely Filppa päätti selvittää, voisiko töistä koostaa oman näyttelyn Ouluun.
Onnistuihan se. on uudessa galleriassa toukokuun loppuun.
- Meille selvisi vasta vähän myöhemmin, että Kari Suomalainen ja Oskari Jauhiainen olivat olleet tuttuja keskenään, Filppa kertoo.
sattuma, että nämä jo varhain ystävystyneet taiteilijat löysivät taas toisensa, sanoo kiiminkiläissyntyisen kuvanveistäjän, akateemikko ja professori Oskari Jauhiaisen (1913-1990) tytär Anna-Leena "Teesu" Aarnio.
Miehet olivat ystävystyneet opiskellessaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, joka tunnettiin myöhemmin Ateneumina.
- Kun isäni sai suuren tilaustyön, -patsaan toteutuksen, hän murehti, mistä saisi riittävän korkean työtilan sen tekemiseen. Kari ehdotti oitis, että hänen isoisänsä Emil Wikströmin ateljee Sääksmäen Visavuoressa olisi käytettävissä.
Piirtäjälegenda ei unohtanut ystäväänsä myöhemminkään. Hän kommentoi päätöstä olla nimittämättä Jauhiaista akateemikoksi vuonna 1964 karimaiseen tyyliinsä pilapiirroksella. Akateemikon arvonimen Jauhiainen sai lopulta 1982.
valmistunuttaAgricola-veistosta pidetään Jauhiaisen läpimurtoteoksena. Pronssiin valettu veistos sijaitsee Turun tuomiokirkon eteläseinustalla, ja sen kipsinen versio on yhdessä pronssisen kanssa tätä nykyä Kiimingin seurakuntakeskuksessa.
Uuteen Galleria Oskari Jauhiaisen eivät kipsiteokset enää mahtuneet.
Oulun taidemuseon amanuenssi Elina Vieru kertoo, että Agricola-veistosta lukuun ottamatta muut kipsityöt ovat taidemuseon teossäilytyksessä.
Uuteen galleriaan on haluttu saada näyttävästi esille Jauhiaisen pronssiveistoksia ja puuesineitä. Näistä 25 teoksesta koostuvan perusnäyttelyn lisäksi galleriassa on oma tilansa Jauhiaisen oppilaan, kuvanveistäjä Anja Juurikkalan (s. 1923) keramiikkaesineille.
- Juurikkalan töistä on ollut aiemmin esillä vain osa, kertoo kulttuuritalo Valveen ja Oulun taidemuseon yhteinen kulttuurisuunnittelija Anne Pelttari.
Näyttelyihin tutustutaan omatoimisesti. Varsinaista henkilökuntaa ei gallerialla ole.
- Maailma on muuttunut, eikä museon toiminnan jatkamiseen saatu enää varoja. Uudessa galleriassa on ainakin se etu, että se tavoittaa varmasti enemmän ja helpommin ihmisiä kuin entinen museo, miettii Teesu Aarnio.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva