Jatkuva ikävä kotiseudulle

Juhani Eskola
Kuusamo
Valokuvaaja Meeri Koutaniemi työstää parhaillaan kotiseututeosta Kuusamosta ja kuusamolaisista.
- Työstä tulee Kuusamoon pysyvä taideteos. Se on valokuvatyö, jonka toteutan suurina metalliteoksina. Kuva laseroidaan metalliin ja teos on tarkoitus paljastaa kesä-heinäkuussa.
Työ kuuluu Suomen kulttuurirahaston mittavaan Pohjavirta-hankkeeseen.
Hankkeeseen on valittu joukko suomalaisia taiteilijoita, jotka tekevät kotiseudultaan teoksen.
Julkinen veistos ja siihen liittyvät tarinat avaavat ikkunan kuusamolaiseen mielenmaisemaan.

Meeri Koutaniemi kertoo Kuusamon kulkevan aina mukana.
- Minulla on rakastava suhde Kuusamoon. On jännä, että tänne on aina ikävä. Ikävä ei lähde pois edes Kuusamossa olemalla.
Kuvaaja kertoo Kuusamossa löytyvän ne asiat, joita hän pitää tärkeinä.
- Täällä ovat kaikki ne asiat, joita rakastan eniten maailmassa. Hiljaisuutta, valoa, järviä, vaaroja, mustikoita, sieniä ja siikoja. Olen aina arvostanut Kuusamon luontoa, ei minun tarvinnut lähteä pois huomatakseni sitä.

27-vuotias valokuvaaja on ollut poissa kotikonnuiltaan 12 vuotta.
- Kuusamosta minut ajoi aikanaan pois koulukiusaaminen ja mahdollisuuksien kapeus. Tarvitsin haaveitteni toteuttamiseen suuremman ja ilmavamman tilan hengittää. Mutta luonnon tärkeys ja sitä kohtaan tuntemani arvostus on säilynyt vahvana.
Kuusamon kutsu on jatkuva, mutta paluu kotikonnuille ei ole ajankohtainen.
- Mieli tekee palata takaisin koko ajan yhä enemmän, mutta sillä en tarkoita asumista Kuusamossa. Työni on kertoa tarinoita, jotka eivät välttämättä muuten kulkeutuisi tänne. Se pitää minut liikenteessä.
Erityisesti vuodenajat ovat sellaisia, joita palkittu valokuvaaja jaksaa ylistää.
- Kuusamon kesäaurinko menee sydämeen asti. Vuodenajat ovat täällä kokonaisvaltaisia - omia maailmoja ja todellisuuksia. Vastaavanlaista ei ole muualla maailmassa.
Luonto tuo turvaa Meeri Koutaniemelle.
- Luonto pakottaa ihmisen nöyrtymään. Se pakottaa myös hiljentymään ja pysähtymään. Ihminen ei tule koskaan olemaan suurempi kuin luonto. Luonto osoittaa ihmisen pienuuden ja laittaa meidät ruotuun sekä kasvattaa.
Valokuvaajan mielestä ihmisen on tulevaisuudessa muututtava.
- Ihmisen on muutettava itseään ja toimiaan, jotta luonnon ei tarvitse muuttua, vaan se saa olla sellainen kuin se on aina ollut.

Tulevaisuudessa Koutaniemen kädenjälki näkyy myös televisiossa.
- Ryhdyn tekemään televisiosarjaa yhdessä Arman Alizadin kanssa. Teemme kahdeksanosaisen dokumenttielokuvasarjan. Sarja kertoo selviytymisistä. Alamme tehdä ensimmäistä jaksoa ensi viikon sunnuntaina, kun suuntaamme Intiaan.
Lisäksi valokuvaajalta tulee kevään aikana Kirkon ulkomaanavun näyttely anteeksiannosta.
- Olen kuvannut siihen entisiä vihollisia, jotka ovat nyt solmineet sovinnon. Tein sen joulukuussa Somalimaassa. Se näyttely tulee keväällä Helsinkiin.
Kiireisen naisen elämään kuuluu myös tulevaisuuden haaveita.
- Toivon liikkuvan kuvan kanssa työskentelyn jatkuvan tulevaisuudessakin. Valokuva voi herättää tunteita ja toimia todistusaineistona, mutta liikkuvan kuvan maailmassa voi äänellä ja liikkeellä päästä vielä syvemmälle. Näen minun ja Armanin yhteistyössä ison potentiaalia.

Fakta

Syntynyt 1. marraskuuta vuonna 1987 Kuusamossa.
Palkittu Suomessa vuoden 2012 henkilökuvasta.
Vuoden 2013 lehtikuvaaja, vuoden henkilökuvan ottaja, vuoden multimedia palkinnon voittaja, vuoden ulkomaisen reportaasin tekijä ja yleisön suosikki. Lisäksi samana vuonna lukuisia muita palkintoja.
Vuonna 2014 vuoden lehtikuvaaja ja vuoden ulkomainen reportaasi.
Palkittu lisäksi sekä kotimaassa että ulkomailla lukuisilla palkinnoilla ja kunniamaininnoilla.
Harrastaa tanssia, joogaa, kävelyä ja uimista.
"Valokuva voi herättää tunteita ja toimia todistusaineistona, mutta liikkuvan kuvan maailmassa voi äänellä ja liikkeellä päästä vielä syvemmälle."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva