Hyvät

Ensikertalaiset asialla ja näin riemastuttava lopputulos!
Oulu-opiston teatteritaiteen alkeisryhmä Myllyteatteri tekee maalaiskomediaa, joka syö postmodernisti sisäänsä kaikkea, mikä tuntuu toimivalta.
Soppaan on siivilöity sarjakuvataiteilija Tarmo Koiviston Mämmilä-henkeä, jotain Spedeltä, ripaus Fingerpori-huumoria ja tuttuja jekkuja norjalaisen Thorbjørn Egnerin lastenkirjaklassikosta Tuusulalaisen Markku Hyvösen komedia on kiteytettynä Jaalanvaaran kylän hyvät, pahat ja rumat iloiset rosvot.
kirjoitettu sisältää myös yhteiskunnallista kannanottoa, kun Jaalanvaaran muuttotappiokylän ainoa kyläkauppias Aaro Lötjönen ottaa yhteen kuntauudistusta ajaneen ministeri Matti Sorolan kanssa.
Duellia eli kaksintaistelua säestää italialaisen Ennio Morriconen hieno revolverinkatkuinen spagettiwestern-musiikkiraita.
OhjaajaHannu Päkkilä laittaa näyttämön noviisit rohkeasti tekemään tyyppejä.
Ja se kyllä kannattaa.
Olisikohan niin, että telkkarin sketsihahmokisat tarjoavat oppialustan, kuinka persoonallisia karikatyyrejä luodaan. Tai ainakin kannustavat kokeilemaan.
Myllyteatterin kymmenen näyttelijän joukossa on vain yksi mies. Rooleista yli puolet sen sijaan lankeaisi kaksilahkeisille. Mutta ei hätää. Naiset saavat nyt olla Lötjösiä ja Putkosia. Ryhmän ainoa mies Marko Lehto puolestaan naamioituu Putkosten blondiksi tyttöystäväksi, jonka nimi on Visa Electron.
Etenkin Tuula Taskinen (kyläkauppias Lötjönen) ja Eija Kumpulainen (ministeri Matti Sorola) vetävät housuroolinsa ihan tappiin. Lyömättömästi tyypitelty, hyvin näytelty.
Kunnia kuuluu myös puvustaja Elli Haltulle ja maskeeraustiimille Piia Simolalle, Maria Virrantalolle ja Frida Bergmanille.

on monta muutakin lupaavaa näyttelijän nuppua ja konkareita, jotka ilahduttavat jatkossa Haukiputaan, Kiimingin, Iin ja Oulun teatterinnälkäisiä.
Tekstinä Jaalanvaara eläväksi -pelastusoperaatio ei ole höyhensarjaa. Se löytää varmasti kaikupohjaa yhdistettyjen kuntien asukkaista. Markku Hyvönen on jo nyt kesäteattereiden kuninkaiden Eero Schroderuksen ja Heikki Luoman perintöprinssi.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva