Hyllynlämmittäjälle ei sijaa kirjastoautossa

Ensi töikseen keskiviikkoaamuna kello 7.30 kirjastoautonkuljettaja-virkailija Markku Alikoski lastaa pääkirjastolla kyytiin tarvittavat kirjavaunut ja suuntaa kirjastoauto Teuvon nokan kohti Kiiminkiä. Mukana kyydissä on kirjastovirkailija Aki Hirsikorpi.
Teuvon aamupäivän ohjelmaan kuuluu kolme koulua Kiimingin suunnalla. Ensimmäisenä on Vesalan kyläkoulu, missä pysähdytään puoleksi tunniksi. Matka jatkuu Huttukylän koulun kautta Ylikylän koululle. Kyseessä on parittomien viikkojen keskiviikon aamureitti.
Toistakymmentä kirjanälkäistä Huttukylän alakoulun oppilasta sekä yksi opettaja odottelevat autoa. Puolen tunnin pysähdyksen aikana lapsia lappaa sisään ja ulos autosta. Ongelmatapauksissa apua kysytään Alikoskelta ja Hirsikorvelta, toinen hoitaa lainaus-, toinen palautuspäätettä.
Teuvon kyytiin mahtuu 3 500 kirjaa. Aamupäivän koulukäynneille mukaan otetaan lapsipainotteinen kirjakuorma.
- Hyllyn lämmittäjiä ei oteta mukaan. Kirjakokoelmat vaihtuvat käyttäjäkunnan mukaan, kertoo Alikoski.
koulukierroksen kysytyimpiä kirjoja ovat , -kirjat, -teokset sekä tietokirjoista ennätys- ja eläinkirjat.
30 vuoden kirjastoautonkuljettajan kokemuksella Alikoski tuntee hyvin eri alueiden asiakkaat. Uuden Oulun myötä kirjastoauton reitin varrelle on tullut uusia kouluja, päiväkoteja ja iltapysäkkejä.
- Kun haja-asutusalueet tulivat mukaan kiertoon, kirjastoauton lääni maantieteellisesti laajeni, mutta lainausmäärä väheni. Kirjoja lainaavien lasten määrä nousi, maaseudulla on sitten hiljaisempaa.
Vilkkaimpia lähiöpysäkkejä on Talvikangas ja Jylkynkangas, alueita, missä ei ole kirjastoa. Alikoski mainitsee myös Mäntylän, missä kirjastoauto käy torstaisin kello 18.30-19.
- Mäntylässä tuntuu riittävän lainaavia lapsiperheitä.
Puolen päivän jälkeen Alikoski suuntaa Kiimingistä takaisin pääkirjaston lastauslaiturille. Kuski vaihtuu ja iltapäivällä Teuvo matkaa lähiökierrokselle Alppilaan ja Haukiputaalle.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva