Arabian niemimaa kouli insinööristä kauppamiehen

Elina Ursin
Siitä on viisi vuotta, kun Matti ja Eila Ruuskanen palasivat Persianlahdelta kotiin. Saudi-Arabiassa ja Dubaissa vietetyt 23 vuotta näkyvät Haukiputaan kodissa Ervastinrannassa. On tauluja ja kuvia, kannuja, koruja ja mattoja, mutta mehukkaimmat muistot heräävät eloon pariskunnan kertomuksissa.
Lähi-itä houkutteli Ruuskasen reissutöihin vuonna 1978. Ilmajokinen vientifirma rakensi Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa luksushuviloita ja poliisiasemaa. Firmat vaihtuivat ja projektit kasvoivat. Oululaisen Maanrakennus Poikien palveluksessa Ruuskanen rakensi jätevesipuhdistamoita ja petrokemianlaitoksia.
15 vuotta vierähti rakennustyömailla ja viimeiset kahdeksan vuotta Suomen vienninedistäjänä Finpron toimistojen päällikkönä Riadissa ja Dubaissa.
Kokemuksensa Ruuskanen tallensi kansien väliin. Vuonna 2014 ilmestyi Vientimies, kirja kokemuksista arabialaisesta kulttuurista, bisneksestä ja politiikasta.
näki ja koki läheltä, miten lyhyessä ajassa Saudi-Arabia modernisoitui ja miten teollisuutta ja infrastruktuuria rakennettiin öljyvaroilla. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaista kehkeytyi maailman suurin pilvenpiirtäjien keskittymä ja Lähi-idän turismin keskus.
- Olin mukana, kun Jubailin teollisuuskeskittymä rakennettiin keskelle hiekkaerämaata. Nyt se on Lähi-idän suurin teollisuuskaupunki.
Finpron toimistojen päällikkönä sekä Suomen lähetystöön kuuluvana kaupallisena neuvoksena Ruuskasella oli diplomaattiasema ja -passi. Ovia avautui yllättäviin paikkoihin ja kontaktipinta laajeni. Ruuskanen oli mukana, kun suomalaisia ministeritason vientivaltuuskuntia vieraili maassa, myös presidentti Tarja Halonen.
- Kun rakennetaan luottamusta, know-who on tärkeämpää kuin know-how. Teknologiakärki edellä kauppaaminen ei onnistu. Myyntipuhe pitää räätälöidä hyötypainotteiseksi, vinkkaa Ruuskanen.
bisneksestä Lähi-idässä Matti Ruuskanen jakaa yhä muun muassa BusinessOulu-tilaisuuksissa.
Saudi-Arabia on Ruuskasen mukaan kansojen sulatusuuni. Kulttuuri on vanha ja tavat tiukasti uskonnon sanelemia modernisoinnista huolimatta.
Ruuskanen pärjäsi Arabian niemimaalla hyvin, paremmin kuin moni muu suomalainen, koska uskalsi sukeltaa sisään paikalliseen kulttuuriin ja bisnekseen.
- Opettelin arabian kielen ja kielitaito avasi ovia eteenpäin.
Työilmapiiri oli myös innostava.
- Emme koskaan menneet takaisin eiliseen, vaan aina mukaan uusiin, erilaisiin projekteihin ja bisnekseen eri puolilla Arabian niemimaata.
puoliso Eila ja tytär Katri muuttivat Saudi-Arabiaan 1980-luvun alussa. Elämä oli kansainvälistä ja turvattua muurien sisäpuolella amerikkalaisten ja eurooppalaisten asuinyhdyskunnassa.
Vuosiin kuului myös levottomuutta. Persianlahden sota vuonna 1991 näkyi ja kuului Ruuskasten kotikaupungissa Riadissa.
Työnantaja kuskasi Ruuskaset pois sodan jaloista 50 kilometrin päähän kaupungin ulkopuolelle ja Eila evakuoitiin Kyprokselle.
- Pauke kuului ja mökki tärisi, mutta onneksi ohjukset eivät osuneet ja muutaman kuukauden kuluttua elämä palasi uomiinsa.
Suurin turvallisuusriski oli kuitenkin aivan muu kuin sota.
- Liikenne oli kaikkein suurin uhkatekijä. Se oli yhtä sirkusta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva