Allas- hanke eteenpäin

Antti Ervasti
Pudasjärvi
Pudasjärven kaupunginvaltuuston päätös ottaa myönteinen kanta Kollajan rakentamiseen oli merkittävä hankkeen etenemiselle. Kokousta seurannut PVO-Vesivoiman toimitusjohtaja Pertti Pietinen sanoo, että vastakkaisen päätöksen voittaessa sitä olisi kunnioitettu.
- Se olisi tarkoittanut sitä, että Kollaja-hankkeen valmistelu olisi keskeytetty. Tiukillehan tuo meni, mutta äänestys kuin äänestys.
Pietinen sanoo, että nyt Kollajaa voidaan viedä eteenpäin, mutta edessä on monta vaihetta. Kaupungin viesti oli merkittävä tuki hankkeelle.
Pudasjärven kaupunginvaltuuston kokous oli selvästi kiinnostava tapaus. Jokainen yleisöpaikka oli ahdettu täyteen, ja salissa oli harvinaisen paljon toimittajia, lehtikuvaajia ja videokuvaajia.
Keskustelu oli vilkasta, ja puheenvuoroja pyydettiin ahkerasti. Maratoniksi puheiden pidossa ei kuitenkaan intouduttu, vaan äänestys pääsi alkamaan jo parin tunnin päästä asian käsittelyn aloittamisesta.
Ennen pudasjärveläisten tuntoja kovasti kuohuttanut asia käsiteltiin hyvin asiallisesti ja rauhallisesti. Kannat olivat voimakkaita molemmilla puolilla, mutta riitelyyn tai loanheittelyyn ei lähdetty.
Valtuutetut antoivat puheissaan puolin ja toisin ymmärtää, että painostukseen tai uhkailuun ei kokouksen alla ollut sorruttu kummallakaan puolella
Kaupunginhallitus oli päättänyt viikko sitten esittää valtuustolle, että kaupunginvaltuusto ottaisi myönteisen kannan Kollajan altaan rakentamiseen.
Valtuuston kokouksen ensimmäisessä ryhmäpuheenvuorossa keskustan Juha Heikkilä esitti, että kaupunginvaltuusto suhtautuu myönteisesti Kollaja-hankkeen toteuttamiseen.
Esityksistä äänestettiin siten, että kaupunginhallituksen hanketta vastustavan esityksen jaa-ääniä annettiin 17 ja keskustan allasta kannattavan esityksen ei-ääniä 18. Kaupunki siis kannattaa erittäin niukasti altaan toteuttamista.
Vaikka perussuomalaisten Kari Tykkyläinen irvaili puolueen ryhmäkurista, keskusta vakuutti antavansa äänestyksessä vapaat kädet. Muutama keskustalainen antoikin äänensä rakentamista vastaan, mutta useimmat äänestivät altaan puolesta.
Vasemmistoryhmät, SDP ja vasemmistoliitto vastustivat yksituumaisesti Kollajan allasta. Demarien Tuula Kuukasjärvi ihmetteli, miten jokivarsiin voidaan saada mökkiläisiä ja sitä kautta kaupungille verotuloja, jos allas rakennetaan niitä pilaamaan.
Keskustelussa nousivat pinnalle Kollaja-hankkeen työllistävä vaikutus ja mahdolliset kaupungille koituvat verotulot.
Keskustan Eero Oinas-Panuma otti esimerkiksi eri hallitusten ailahtelevuuden kiinteistö- ja yhteisöverolinjauksissa. Riittävän huonojen hallitusten sattuessa Kollaja ei hyödyttäisi Pudasjärveä paljonkaan.
PPY:n Marja-Leena Törrö pelkäsi, että Kollajan toteuttaminen avaisi Pandoran lippaan. Jos koskiensuojelulakia löysättäisiin sen takia, muutkin voimayhtiöt alkaisivat pian vaatia lainmuutoksia kriittisiin hankkeisiin.
Kokoomuksen Aune Ekdahl korosti Kollaja-hankkeen tuovan elinvoimaa kaupungille, joka sieltä on hiipunut tasaisesti kuluneiden 50 vuoden aikana.
Äänestyksen päätteeksi perussuomalaisten ryhmä esitti päätöksestä eriävän mielipiteensä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva