Sanginjoen ulkometsä mietintään

Kari Sankala Kaleva
Oulu Liki kymmenen vuoden keskustelu Sanginjoen ulkometsän suojelusta jatkuu edelleen, kun Oulun kaupunginhallitus jätti yhdyskuntalautakunnan esityksen Sanginjoen ulkometsän suojelusta ja hoidosta pöydälle maaliskuun loppuun saakka.
Sanginjoen ulkometsän suojelusta ja hoidosta on keskusteltu Oulun kaupungin päättävissä elimissä yhtäjaksoisesti tammikuusta 2006 saakka.
Aloitteen kansallispuistotasoisen suojelualueen perustamisesta Sanginjoen alueelle tekivät loppuvuodesta 2004 Oulun luonnonsuojeluyhdistys, Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri, Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri ja Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys.
Lautakunnassa suojeluesitys tehtiin jo viime syyskuussa, mutta asian käsittely kaupunginhallituksessa on lykkääntynyt ja lykkääntyy edelleen.
Ulkometsän suojelusta ja hoidosta järjestettiin viimeiseksi informaatiotilaisuus asukkaille ja alueen toimijoille viime joulukuussa.
Tuossa tilaisuudessa aiheutti eniten keskustelua metsästys ja sen salliminen myös suojelualueella.
Kaupunginhallituksen päätöksen liitteenä olivat myös ehdotukset Sanginjoen luonnonsuojelualueen rahoitusmääräyksiksi.
Niiden mukaan alueella olisi kiellettyä pyydystää, tappaa tai hätyyttää luonnonvaraisia selkärankaisia eläimiä tai hävittää niiden pesiä.
Yleisötilaisuuden seurauksena määräyksiin on tarjottu viime tingassa lisäys.
Sen mukaan alueella olisi sallittu "maanomistajan luvalla poistaa sellaisten pyyntiluvanvaraisten riistaeläinten yksilöitä, jotka suojelualueen ulkopuolella aiheuttavat ilmeisen uhan ihmisen turvallisuudelle tai omaisuudelle aiheutuvasta merkittävästä taloudellisesta vahingosta ja ottaa haltuun alueelle kaatunut riistaeläin".
Kyseessä Sanginjoella olisi luonnonsuojelulain tarkoittama yksityismaiden luonnonsuojelualue. Niinpä omistus säilyisi Oulun kaupungilla.
Luonnonsuojelualueen suojelumääräyksiksi tulisivat liitteenä olevat rauhoitusmääräykset.
Ne noudattavat pääosin luonnonsuojelulain 13-15 pykälien kansallispuistojen rauhoitusmääräyksiä. Määräyksistä poikkeamiseen tarvittaisiin ely-keskuksen lupa.
Alueella tapahtuvasta kalastuksesta samoin kuin erilaisten kilpailujen järjestämisestä päättäisi maanomistaja eli Oulu.
Suojelualueella metsästäminen olisi kielletty.
Moottoriajoneuvoilla saisi liikkua olemassa olevilla teillä ja reiteillä.
Suojelualueen ulkopuolisen metsätalousalueen hoidossa lähtökohtana olisivat virkistys ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen.
Vuosittain Sanginjoelta hakattaisiin 2 000 kuutiota.
Kokonaispuustoksi on laskettu noin 310 000 kuutiota.
Suojelualueella puuta on noin 152 000 kuutiota. Sen pystykauppa-arvo on noin 4,6 miljoonaa euroa.
Metsätalousalueen arvo on 4,7 miljoonaa euroa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva