Pavel ryntäilee e-kirjassa

Riikka Marjomaa Kaleva
Muhos Sarjakuvataiteilija Esa Holopainen ei aio hötkyillä enää kustantajien perässä. Hän julkaisi uuden sarjakuvateoksensa Pavel itse, mutta ei perinteisenä omakustanteena.
Lapsille suunnattu Pavel seikkailee nyt vain ja ainoastaan sähköisesti, e-kirjana.
"Ei minulla ole niin paljon nimeä, että kustantajat tulisivat rukoilemaan materiaalia julkaistavaksi. Itse pitää toimia", Tyrnävän verikoirien isänä tunnettu Holopainen sanoo.
E-kirjakokeilu on Holopaiselle ensimmäinen lajiaan. Kokeiluun hänet innosti muun muassa hinta.
"Halvemmaksi tämä näin tuli. Perinteiseen omakustanteeseen pitäisi satsata useita tuhansia euroja ja olla valmis kiertämään myymässä. Olen jo siinä iässä, etten jaksa rampata", Holopainen myhäilee työnurkkauksessaan kotonaan Muhoksella.
Holopainen julkaisi Pavelin Applen sähköisessä kirjakaupassa. Julkaiseminen maksoi Holopaisen mukaan vain "vähän", jos omia työtunteja ei lasketa mukaan.
"Oikeastaan selvisin melkeinpä puhelukuluilla, joita tuli, kun piti hankkia amerikkalainen veronumero. Se tarvittiin, koska Pavel on suunnattu kansainvälisille markkinoille."
Verkko on julkaisukanavana yleinen monelle sarjakuvantekijälle Suomessa. Sarjakuvia julkaistaan erilaisilla sarjakuvasivustoilla ja -blogeissa, eivätkä ne koskaan päädykään konkreettisesti kansien väliin.
On kuitenkin paljon harvinaisempaa, että sarjakuvateos, jonka myynnillä on tavoitteena tienata rahaa tekijälleen, julkaistaan vain sähköisessä muodossa.
"Se on toistaiseksi hyvin harvinaista meillä Suomessa. Sanoisin, että tällaisia tapauksia on vain muutamia vuosittain", Suomen sarjakuvaseuran toiminnanjohtaja Kalle Hakkola arvioi.
Hakkolan mukaan jarruttavana tekijänä on se, ettei aika ole ollut vielä Suomessa kypsä laajamittaiselle sähköiselle julkaisemiselle.
"Lähivuosien iso kysymys onkin se, saadaanko aikaiseksi pienkustantajia tukeva julkaisuverkko. Sellainen tarvittaisiin. Tällä hetkellä e-kirjat ovat lähinnä isojen kustantajien julkaisemia."
Sarjakuvien myynti tulee Hakkolan arvion mukaan hajautumaan tulevina vuosina yhä enemmän.
"Painettu kirja ei kuole, mutta myyntimäärät pienenevät. E-kirjojen tarjonta kasvaa. Selvää on ainakin se, että teosten myyntimäärät vähenevät - isojen myyntien aika on historiaa."
E-sarjakuvien ja -kirjojen voittokulkua Kalle Hakkola ei lähde ennustamaan, vaikka runsaasti matkustavasta miehestä teosten sähköiset versiot ovatkin käteviä.
Sähköisen teoksen etu on se, että pienessä koossa kulkee mukana paljon sisältöä. Ei tarvitse raahata laukussa painavia tiiliskiviä.
"Ei sähköinen versio silti tule jyräämään painettua. Jos se jyräisi, pakotettaisiin esimerkiksi sarjakuva teknisesti ennalta määrättyyn muotoon, mikä ei olisi ollenkaan hyvä asia", Hakkola pohtii.
Hänen mukaansa on tärkeää, että taiteilijoilla itsellään on päätäntävalta siitä, millaisessa muodossa ja miten työn tulokset esitetään ja jaetaan. Jakelu- ja julkaisumuodosta ei saisi tulla kahletta.
Esa Holopainen kertoo, ettei Pavel ole aiheuttanut ostoryntäystä.
"Muutama sen on vasta ostanut. Eivät ihmiset tunnu oikein löytävän perille kirjakauppaan. Eipä sillä, että olisin kauheasti markkinoinut."
Hän luottaa kuitenkin siihen, että sähköisten teosten kysyntä kasvaa tulevaisuudessa. Samalla hän myöntää yllättyneensä hieman siitä, ettei e-kirjojen käyttö olekaan vielä niin yleistä kuin hän oli luullut. Aivan joka torpassa ei ole vielä tabletteja, eivätkä suomalaiset hanki sankoin joukoin luettavaansa sähköisessä muodossa.
Holopainen aikoo jatkossakin julkaista sarjakuviaan nimenomaan sähköisesti. Nyt kun kokemusta on jo yhdestä tapauksesta, on seuraavien teosten taittaminen ja julkaiseminen helpompaa.
Täysin hän ei kuitenkaan aio paperille painettua sarjakuvaa hylätä. Jere Kostamus ja big joki -albumille saattaa tulla jossain vaiheessa jatkoa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva