Oluen puolestapuhujat

Anssi Juntto
Oulu Joni Harju tunnustaa jännittäneensä ensimmäistä jäseniltaansa Oulun Olutseurassa reilut kaksi vuotta sitten.
Harjulla ei ollut aavistustakaan, millainen porukka häntä oli vastassa.
Jännittäminen oli kuitenkin turhaa. Jäsentapaamisen paikkana ollut ravintola oli kuin iso olohuone, jossa eri ammattikuntien edustajat keskustelivat rennosti päivänpolttavista asioista ja nauttivat hyvästä oluesta.
Kun Olavi Jakkula ja jokunen muu olutharrastaja perustivat olutseuran 25 vuotta sitten, toiminnalle oli selkeä tilaus.
"Olutaate nousi samoihin aikoihin monessa paikassa ympäri Suomea. Halusimme tuoda esille oluen vanhat perinteet ja korostaa, että olut ei ole hyljeksittävä tuote esimerkiksi viiniin verrattuna, vaan se on hyvä seurustelu- ja ruokajuoma", Jakkula sanoo.
"Katsoimme myös tärkeäksi pyrkiä edistämään tervettä alkoholipolitiikkaa Suomessa."
Päämäärissä on varsin pitkälle onnistuttu. Siinä sivussa seura on jättänyt jälkensä oululaiseen olutravintolakulttuuriin. Niin oluen arvostus kuin valikoimatkin ovat kasvaneet.
Enää ei aina tilata pelkkää "pitkää" vaan osataan pyytää jotain tiettyä olutta.
"Suomalaisesta olutkulttuurista kovin korkealla tasolla en silti lähtisi puhumaan. Siihen vaaditaan tiettyjä peruslähtökohtia, ja ne ovat Suomessa hyvin vaikeita", Jakkula huomauttaa.
"Hintakysymykseen emme ole pystyneet vaikuttamaan. Olisi toivottavaa, että oluen verotus ei olisi näin kovaa, vaan siinä katsottaisiin jotain muutakin kuin pelkkää fiskaalista tarkoitusta. Mutta se on poliitikkojen asia."
Kuukausittaisten jäseniltojen lisäksi Oulun Olutseura on perinteisesti juhlistanut suomalaisen oluen päivää ja suomalaisen saunan päivää sekä järjestänyt erinäisiä tempauksia. Jakkula esimerkiksi oli tuomassa Schlenkerla-savuolutta Suomeen pian seuran perustamisen jälkeen.
Samoin olutmatkoja ja panimovierailuja on tehty ulkomaita myöten.
25-vuotisen taipaleensa kunniaksi olutseura on valmistanut oman juhlaoluen yhteistyössä keskisuomalaisen Hiisi-panimon kanssa. Jonin ja hänen veljensä Riku Harjun kehittelemää herkkua myydään seuran viidessä jäsenravintolassa.
"Olut on suunniteltu olutseuralaisille, mahdollisimman moneen suuhun sopivaksi. Se on rapsakka ja raikas American pale ale", Harju kertoo.
Jakkula ei ole innostunut oluen panemisesta, mutta muiden valmistamia oluita hän on maistellut eri puolilla maailmaa.
Mainitun bambergilaisen savuoluen lisäksi eksoottisimpia elämyksiä ovat olleet torontolainen vaahteraolut, Etelä-Chilessä sijaitsevan saksalaistaustaisen panimon tuotokset, ja Viitakankaan veljesten Uuteen-Seelantiin perustaman panimon manukahunajalla maustettu olut.
"Perusoluena minulla on lager, mieluummin jopa tumma lager. Parhaimmillaan se on aina panimon omassa ravintolassa", Jakkula toteaa.
"Sellaisia löytyy erityisesti maailman parhaasta olutkaupungista Bambergista. Se on aivan ylivertainen. Olen käynyt siellä 30 kertaa."
Harju ei ole Bambergissa vieraillut, mutta Jakkulan hehkutuksen jälkeen Baijerin-reissu on entistä vahvemmin suunnitelmissa.
"Siihen asti pitää yrittää nauttia Suomen orastavasta olutkulttuurista. Jos se saataisiin nostettua kieltolakia edeltäneen ajan tasolle. Silloin Oulussakin oli useita panimoita. Kysyntää varmasti on", Harju uskoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva