Saako arkkitehdin sormenjälki näkyä?

Liisa Laine Kaleva
Oulu Kaupungin rakennusvalvonnan tarkastusarkkitehti Esa Kauppi on selkeästi sitä mieltä, että pieni merkki voi, ja oikeastaan pitäisikin jäädä siitä, minä aikakautena rakennus on syntynyt. Hän myöntää, että kaikki eivät kuitenkaan hallitse tällaista oman sormenjäljen jättämistä.
Kauppi on itsekin suunnitellut yhden Karjasillan uusista taloista: Karjaportintien pyöreäkulmaisen talon.
"En voinut vastustaa kiusausta, ja tein yhden nurkan pyöreäksi. Nimenomaan, arkkitehdin kotkotus se nurkka on", Kauppi sanoo suoraan.
Kaupin mielestä pyöreä nurkka on toteutettu riittävän yksinkertaisesti, eikä häiritsevästi.
Muuten talo on Kaupin mukaan juuri saman kokoinen kuin entinen, saman korkuinenkin ja samassa asennossa. Ikkunoitakin on yhtä monta kuin ennen.
Tontilla ollut vanha rakennus purettiin sen huonon kunnon vuoksi. Paikalla päällä kunnon kävi toteamassa myös ely-keskuksen asiantuntija.
Ketokadun toiseen päähän puolestaan valmistui viime kesänä tumman harmaa moderni kokonaisuus, joka varsinkin pyörätien puolelta on selkeästi ihan jotain muuta kuin mihin Karjasillalla on totuttu.
Kiinteistön omistaa Ilpo Sulkala. Hänen mielestään arkkitehti Pave Mikkonen onnistui laajennuksessa sovittamaan loistavasti yhteen uutta ja vanhaa.
Laajennus on täsmälleen siinä, mihin se kaavassa on alunperin ajateltu ja juuri sen kokoisena kuin kaava sallii. Katot ovat huopaa ja niiden kulmat ovat samat. Laudoitus on tehty kolmella eri leveydellä, joista yksi on täsmälleen sama kuin alkuperäisessä päärakennuksessa.
Vanhaa päärakennusta ei purettu.
"Varsinkin pyörätieltä katsottuna kokonaisuus on edukseen", arvioi Sulkala. Hän sanoo arvostavansa Karjasiltaa erittäin suuresti ja halunneensa tarjota laadukasta ja kaunista katsottavaa.
Myös rakennusvalvonnan Esa Kauppi on samaa mieltä.
"En ole itse ollut lupaa valmistelemassa, mutta olen sen takana kuten me kaikki. Siinä on arkkitehti huolellisesti tutkinut eri vaihtoehtoja ja päätynyt tällaiseen omaperäiseen ratkaisuun. Noinkin mittavassa laajennuksessa voi lopputulos helposti olla aika tylsä."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva