Ympäristö- bisneksen sisään- heittäjä

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Centre for Environment and Energy eli CEE luo ekoinnovaatioista ja vihreästä taloudesta Oululle uutta brändiä.
"Tavoitteet tuppautuvat toteutumaan", sanoo CEE:n johtaja Pekka Tervonen. CEE on toiminut nyt vuoden päivät Oulun yliopiston ympäristötietotalossa.
Tervosella on visio. Ensin tervakauppa vei Oulun maailmalle, sitten Nokia toi Gorbatšovin ja muun maailman Ouluun.
"Nyt, kun Nokian tähti on hiipumassa, me viemme Oulun uudestaan maailmalle ekoinnovaatioiden ja innovaatioallianssin avulla. Tähän uskon, muuten en olisi tähän tullut."
"Haasteet ovat valtavat, mutta potentiaali on aivan älytön."
Tekeillä on siis uusi pohjoinen menestystarina. Uutta Nokiaa ei Tervonenkaan lupaa, vaan "pieniä ja keskisuuria ihmeitä".
Tarkkaan ottaen CEE on Pekka Tervonen.
Rautaruukin ensimmäinen ympäristöpäällikkö antaa kasvot koko Oulun ympäristöalalle. Lähipiirissä työskentelee peräti 300 tutkijaa, joiden kanssa ja joiden eteen Tervonen nyt ponnistelee olan takaa. Kokonaisuutta täydentävät sektorilaitokset, kuten Metlan, Eviran ja Syken 150 asiantuntijaa.
"Verkosto kampusalueella on ihan valtava. Me ostamme palveluita."
CEE:n roolina on toimia sisäänheittäjänä: keskus tarjoaa sekä yrityksiä tutkijoille että tutkijoita yrityksiin. Hankeideoita voi jättää verkossa, vastaus luvataan kahdessa viikossa.
"Me olemme sillanrakentajia elinkeinoelämän sekä tutkimuksen ja tuotekehityksen välillä."
Luvassa on myös CEE grant -palkinto siemenrahaksi uusille tutkimusaihioille.
Jos osaamista ei löydy omasta takaa, sitä etsitään maailmalta verkostojen kautta.
Tekes on myöntänyt Ouluun runsaat puoli miljoonaa euroa arktista Smarctic-strategiahanketta varten. Arktisia liiketoimintamahdollisuuksia kartoittavat Oulun yliopisto, VTT ja ammattikorkeakoulu.
Tervonen oli elementissään, kun CEE:n sähköpostikutsu rummutti Oulussa kasaan harvinaisen joukon innovoijia. Ideointipalaveriin tuli 30 eri alan professoria ja tutkijaa.
"Leikkasimme tiedekuntien rajapintoja."
Smarcticin johtoryhmässä istuu niin Rautaruukin teknologiajohtaja kuin Stora Enson ympäristöjohtajakin.
Arktisuus olisi linkitettävissä myös Hiukkavaaran tulevaan "talvikaupunginosaan". Jos siis kumppanit, kuten energia-, vesi- ja jätehuolto, ottavat vientihaasteen vastaan, eivätkä keskity vanhaan ja edulliseen.
CEE hakee rahoitusta kaikista mahdollisista lähteistä, myös EU:lta. Unionin Horizon 2020 -tutkimusohjelman sadan miljardin potti avautuu ensi vuonna.
Suomi ei ole loistanut EU:n tutkimusrahoituksen saajana. Nyt hetki olisi otollinen, sillä EU haluaa lisätä pk-yritysten innovaatioita.
"Meidän pitää hakea kumppaneita", Tervonen sanoo.
Esimerkiksi ranskalaiskonsultti Suez Environment olisi kiinnostunut miljardihanke Hiukkavaarasta. Kokonainen osasto tuotteistaa yrityksessä hankkeita EU:n tutkimusrahoja varten.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva