Voimala vaikka Vihreäsaareen

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Oulun Energia suunnittelee Toppila ykkösen korvaamista uudella laitoksella. Uusi laitos eli Toppila kolmonen voisi olla käyttökunnossa vuonna 2019. Investoinnin kokoluokka liikkuu 250 miljoonassa eurossa. Paljon on kuitenkin vielä selvittämättä.
Uusi kaupunginhallitus sai äskettäin oppitunnin siitä, mitä Oulun kaupungin energiakonserni tekee. Samassa yhteydessä koko Oulun Energian johdon terävin kärki avasi suunnitelmia siitä, miten Oulun energiatuotantoa varmistetaan jatkossa.
"Toppila kolmonen on iso investointi, joka tulee käyttöön vuosikymmenen lopussa, joskus 2019-2020", kertoo Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä.
"Tämän suunnittelukauden aikana todennäköisesti täytyy tehdä ratkaisu, mikä Toppilan korvausinvestointi on", toteaa apulaiskaupunginjohtaja Timo Kenakkala.
Energiatuotannosta ja kaukolämmöstä vastaava johtaja Jukka Salovaara haarukoi investoinnin olevan suurella todennäköisyydellä 250 miljoonan luokkaa: "Se on eräs arvaus."
Esimerkiksi Laanilan jätteenpolttolaitos maksoi 80 miljoonaa.
Tarkkaa investointitarvetta ei tiedetä, sillä Oulun Energia tekee vasta esiselvityksiä.
"Kaikki vaihtoehdot katsotaan", Järvelä sanoo.
Esisuunnitelma valmistunee runsaan vuoden kuluttua. Siinä arvioidaan niin laitoksen koko, tekniikka kuin sijaintivaihtoehdotkin.
Kukaan ei osaa sanoa, saako turvetta jatkossa polttaa, muuttuvatko ympäristövaatimukset, luvitus, verot tai tuet seuraavien vaalien jälkeen?
"On se haasteellista. 30-40 vuodeksi pitäisi investointi tehdä, eikä mitään nurkkaa saada kiinni", Salovaara toteaa.
Voimalan on tarkoitus tuottaa sähköä ja lämpöä. Tällaiset voimalat ottavat parhaiten polttoaineesta energiat irti.
Nykyistä suurempaa laitosta ei tarvittane. "Oulun alueen kaukolämmön huippu tulee olemaan 2025. Sen jälkeen kaukolämmön tarve alkaa pikkuhiljaa hiipua", Järvelä kertoo. Syynä ovat yhä energiatehokkaammat talot.
Toppilassa tulisi Salovaaran mukaan ahdasta, sillä ykköstä ei voi purkaa pois ennen kuin uusi laitos on valmis.
Uusi voimala voisi sijoittua myös Vihreäsaareen. Sataman yleissuunnitelmassa on varaus voimalalle. 15,5 hehtaarin alue piti kaavoittaa Oulun Energialle jo 2010, mutta sataman asemakaavalla oli kiire. Lämpövoimala olisi vaatinut pitkällisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yva:n.
Ratkaisuun liittyy niin sataman kehittäminen kuin koko muunkin alueen tulevaisuus. "Onko se realistinen, sitä ei voi tässä vaiheessa sanoa", Kenakkala toteaa.
Äimärautiollakin olisi tonttivaraus: terminaalien välissä. "Paljon riippuu käytettävistä polttoaineista ja kustannuksista", sanoo ratkaisusta Salovaara.
Myös kunnostusinvestointien kalleus painaa vaa?assa.
"Kuinka pitkälle ykköstä paikataan, parsitaan ja pidetään yllä. Tässä on eri muuttujia, jotka kaikki vaikuttavat. Tämä on tällaista herkkyystarkastelua", Kenakkala sanoo. Joka tapauksessa turpeeseen nojataan vahvasti.
Jos Toppilan alueelta vapautuisi tilaa, voimalaitoksen paikalle voitaisiin rakentaa jotakin muuta, vaikka asutusta. "Nämä ovat erittäin isoja strategisia ratkaisuja."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva