Uuden Oulun juhlavuodelle lahjoitettiin kaksi teosta

Janne Taanila Kaleva
Oulu Uutta Oulua symboloiva muotokuva "Uusi oululainen" julkistettiin maanantaina Oulu 10:ssä. Muotokuvan ohella uuden Oulun juhlatoimikunta ja sen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen vastaanottivat Päivi Honkakosken tekemän O-sadun.
O-satu kertoo moninaisesti o-kirjaimeen liittyvistä asioista ja samalla myös Oulusta. Satu luovutettiin uuden Oulun käyttöön, ja toiveissa oli kehittää satua eteenpäin joko näytelmäksi tai kuunnelmaksi.
Kempeleestä lähtöisin oleva Honkakoski kertoo tehneensä lastensatuja jo kolme vuotta. Puolivuosittain hän tarjoaa kymmenen sadun paketteja päiväkotien ja alakoulujen hyödynnettäviksi.
"Sadut ovat tarpeeksi lyhyitä pienillekin lapsille, mutta ne sisältävät aina jonkin kasvattavan viestin", Honkakoski sanoo.
Honkakosken mukaan satu voi hyvin kertoa esimerkiksi kierrättämisestä, kunhan se vain on tarpeeksi mielenkiintoisesti kerrottu.
Satujen oheen Honkakoski on laatinut lisätehtäviä, joilla avulla satuja voidaan purkaa ja käsitellä yhdessä lasten kanssa.
Uusi oululainen -muotokuva syntyi alkuvuoden aikana Kulttuuriviesti-tapahtuman myötä. Muotokuvaa ovat työstäneet niin lapset kuin vanhuksetkin, ja teos on kiertänyt Oulun lisäksi Haukiputaan alueella ja Jäälissä.
Teos symboloi uuden Oulun kuntalaisten kohtaamista sekä uusien rajojen muodostumista.
Projekti alkoi ammattiopisto Luovilla nuorten alkupiirissä, jossa muotokuvalle luotiin ääriviivat. Työstäminen jatkui Haukiputaalla päiväkodissa, josta teos siirtyi vanhusten työpajaan. Viimeinen vaihe toteutettiin päiväkodissa Jäälissä.
Luovutustilaisuudessa painotettiin yhdessä tekemisen tärkeyttä, mikä oli mahdollista useiden työvaiheiden ansiosta. Erityisesti vanhukset olivat pitäneet siitä, että he olivat saaneet osallistua muotokuvan tekemiseen yhdessä lasten kanssa.
Työn yhtenä tarkoituksena olikin tuoda taidetta nimenomaan sellaisiin paikkoihin, joissa taidetta ei muuten ole kovin helposti saatavilla. Tästä syystä esimerkiksi päiväkodit ja vanhusten ryhmä valikoituivat mukaan projektiin.
Kierrättämällä teosta paikasta toiseen oli myös tarkoitus lisätä vuorovaikutusta ja erilaisuuden arvostusta.
Projektin päätteeksi pidettiin disco, johon osallistui 120 innokasta nuorta.
Kulttuuriviestin tekijät esittivät uuden Oulun juhlatoimikunnalle toiveen, että projektia jatkettaisiin syksyllä. Tällöin olisi myös mahdollista vierailla niissä osissa uutta Oulua, jotka eivät olleet tämänkertaisen Kulttuuriviestin reitillä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva