Temppeli keskikaupungin harjalla

Kari Sankala Kaleva
Oulu Kaleva pääsi kurkistamaan oululaisten vapaamuurareiden pyhimpään. Se, mitä kokouksissa tai vapaamuurareiden rituaalisessa opetuksessa tapahtuu, jäi ulkopuolisille edelleen salaisuudeksi.
Oulan Killan lukuun on Kirkkokatu 29:n ullakolle valmistunut uusi loosihuoneisto, jota kutsutaan arkisesti kokoustilaksi tai temppeliksi. Se otettiin käyttöön 10. tammikuuta 2013.
Vapaamuurarit ovat toimineet Oulussa vuodesta 1961 runsaat 50 vuotta. Itse järjestö on perustettu Englannissa 1717.
Nykyisin Oulussa on kahdeksan vapaamuurariloosia ja yhteinen yhdistys Oulan Kilta. Looseja Suomessa on noin 170.
Oulan Kilta ry:n puheenjohtaja Jarkko Marttila kertoo, että uusi temppeli tuli maksamaan muutaman satatuhatta euroa.
Tilat on suunnitellut oululainen arkkitehti Jorma Teppo.
Naisilla ei ole Oulussa vapaamuuraritoimintaa, mutta Suomessa on looseja, joissa on pelkästään naisia tai sitten sekä miehiä että naisia.
Oulan Killassa on jäsenenä 338 veljeä. Kilta vastaa rekisteröimättömien loosien kokousjärjestelyistä, kun se omistaa Saaristonkatu 12:n taloon oikeuttavat osakkeet. Se on osa Asunto-osakeyhtiö Kirjokulmaa, jonka virallinen osoite on Kirkkokatu 29.
Kirjokulmassa toimi ennen kirjakauppa Kirjola. Nykyisin tiloissa on Finlaysonin myymällä.
Vapaamuurareiden Oulan Killan osakkeessa on vuokralaisena kolmessa alimmassa kerroksessa Ravintola 45 Special. Kaksi ylintä kerrosta on pyhitetty vapaamuurareiden omaan toimintaan. Nelivitonen vastaa vapaamuurareiden ruoka- ja juomahuollosta kokousten yhteydessä.

Kahdeksalla eri
loosilla on luonnollisesti eri kokouspäivät. Yksi loosi kokoontuu keskimäärin yhdeksästi vuodessa. Pari kertaa vuodessa loosin kokousohjelmassa on esitelmä ajankohtaisesta aiheesta samaan tapaan kuin rotarien toiminnassa.
Huomautuksena vapaamuurareiden läsnäolosta löytyy Saaristonkatu 12:n päätykolmiosta vapaamuurareiden symboli iso G, kulmamitta ja harppi. Iso G kertoo, kuinka on olemassa yksi korkein. Se voi olla kristittyjen tai juutalaisten Jumala tai muslimien Allah. Vapaamuurarijärjestöön on pääsy vain kyseisten kolmen uskontokunnan jäsenillä.
Oulussa toimii myös vapaamuurareiden tapainen Odd Fellow - elämäntaidon etiikkaa tarjoava järjestö, joka on syntynyt Englannissa 1700-luvulla.
Tuolloin ei ollut hyvinvointivaltiota, kansallista terveydenhuoltoa eikä sosiaaliturvaa. Virallinen perustamisvuosi on 1810 ja pääpaikka Manchester.
Järjestön tarkoituksena on turvata jäsenten ja heidän perheidensä toimeentulo sairauden ja vanhuuden varalta. Nykyään järjestöllä on olutiltoja ja muuta virkistystoimintaa.
Muutama vuosi sitten Odd Fellow -veljeskunta oli ostamassa Oulussa Saaristonkadun ja Torikadun kulmauksessa sijaitsevaa Riekin taloa toimipisteekseen. Lopulta talo meni yritykselle, joka suunnittelee kahvilaa kyseiseen kadunkulmaukseen.
Ehkäpä viimeiseksi Ouluun on levittäytynyt 1996 Temppeliherrain ritarikunta. Järjestössä on 22 oululaisjäsentä. Kattojärjestö laskee perustamisvuodekseen vuoden 1118, jolloin ranskalainen aatelismies perusti järjestön suojelemaan Pyhässä maassa matkaavia pyhiinvaeltajia.
Sunnuntai 6-7



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva