Sukupolvi naispappeja

Anne Helaakoski Kaleva
Oulu Tänään keskiviikkona 6. maaliskuuta tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun ensimmäiset naiset vihittiin papeiksi Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa.
Tuolloin pappisvihkimyksen sai samanaikaisesti kaikkiaan 94 naista kuuden eri hiippakunnan kirkoissa.
Oululainen eläkkeellä oleva rovasti Ulla Säilä ei ollut noiden naisten joukossa, mutta hän sai pappisvihkimyksen yhdessä viiden muun oululaisnaisen kanssa Turussa 29. toukokuuta samana vuonna.
Säilä toimi ensin viisi viikkoa Pöytyän seurakunnassa, ja palasi sitten Ouluun. Ensin Kaakkurin seurakuntaan, jonka jälkeen hän toimi oppilaitospastorina eläkkeelle jäämiseensä saakka. Eläköitymisestä on tänään viisi vuotta ja kuusi päivää.
"Paluu Ouluun oli ensin aika myllerrystä. Seurakunta otti meidät loistavasti vastaan, ja naiset tekivät paljon toimituksia. Enemmän ongelma olivat kirkon viralliset tilaisuudet."
Säilä kertoo, että vuodesta 1988 vuoteen 2001, piispa Samuel Salmen tuloon saakka, naispappeja ei ollut olemassa.
"Käytännössä se tarkoitti, että työjärjestelyt hoidettiin niin, että nainen väisti. Kun piispaehdokkaat sitten tulivat haastatteluun, kaikki hiippakunnan naiset tulivat sinne panta kaulassa. Me emme enää väistä. Siitä alkoivat vaikeat ajat, naispappeuden vastustajat reagoivat vahvasti."
Oulun hiippakunnassa saatiin piispa Olavi Rimpiläisen vastustuksen takia odottaa ensimmäisen naisen pappisvihkimystä maaliskuuhun 2001 saakka.
Tuolloin samana vuonna Oulun hiippakunnan piispaksi tullut Samuel Salmi vihki papiksi teologian maisteri Mirja-Liisa Lindströmin.
"Tuolloin me kaikki naiset istuimme kirkossa. Silloin naisille saatiin myös ensimmäiset rovastin arvot."
Nyt juhlistettavaa 25-vuotiasta naispappeutta Säilä pitää isona asiana. 25 vuotta on yksi sukupolvi.
"On alettu jo ajatella pappeutta eikä naispappeutta. Nyt 25-vuotiaiden papiksi vihittyjen aikana naisia on ollut koko ajan pappeina, vaikka asiasta edelleen keskustellaan."
Ensimmäisinä vuosina 25 vuotta sitten Oulun hiippakunnan naispappien täytyi olla vahvoja. Säilä kertoi joutuneensa ajattelemaan koko ajan, repiikö hän kirkkoa vai ei.
"Jos Rimpiläinen olisi joskus pystynyt perustelemaan, miksi vastustaa naispappeutta Raamatun perusteella, olisin ehkä ymmärtänyt. Hän oli itse kovin ristiriitainen Raamatun suhteen. Piispa Rimpiläinen oli sitä mieltä, että ainoa synti, mihin ei ole synninpäästöä, oli naispappeus. Ne ajat ovat jo takana."
Tällä hetkellä Oulun hiippakunnassa on 282 pappia, joista naisia on 89. Oulun seurakuntayhtymässä naispappeja on 31.
Seurakunnista naispappeja on eniten Karjasillalla sekä Tuirassa. Oulun seurakunnissa kaikki tähänastiset kirkkoherrat ovat olleet miehiä.
Naispappeuden historian kunniaksi Helsingin Vanhassa kirkossa järjestetään juhlamessu 10. maaliskuuta kello 10. Messussa saarnaa Helsingin piispa Irja Askola, joka itsekin vihittiin papiksi vuonna 1988.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva