Rinnevaaraa erotettiin kahdessa kaupungissa

Liisa Lehto-Peippo
Anna Leinonen Kaleva
Pyhäjärvi Tita Rinnevaaran erottamista käsiteltiin maanantaina sekä Heinolan kaupunginvaltuustossa että Pyhäjärven kaupunginhallituksessa.
Heinolassa kaupunginvaltuusto päätti perustaa tilapäisen valiokunnan, jonka tehtävänä on valmistella Rinnevaaran irtisanomista Heinolan kaupunginjohtajan tehtävästä.
Päätös valiokunnan perustamisesta syntyi äänestyksessä selvin luvuin 33-8. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.
"Vielä ei ole kysymys erottamisesta", Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) sanoo.
Pyhäjärven kaupunginjohtajana aiemmin toiminut Rinnevaara valittiin viime kesänä Heinolan kaupunginjohtajaksi. Samalla hänelle myönnettiin virkavapaus Pyhäjärveltä.
Rinnevaaran toimintatapa on aiheuttanut kritiikkiä kummallakin paikkakunnalla. Heinolassa erottamisaikeita perustellaan luottamuspulalla. Kaupunginjohtajan toimia pidetään myös keskeisenä syynä työyhteisökriisin syntymiseen.
Pyhäjärven kaupunginvaltuusto myönsi Rinnevaaralle eron kaupunginjohtajan tehtävästä reilu viikko sitten. Maanantain kokouksessa kaupunginhallitus pani eron täytäntöön.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Tikanmäki (kesk.) kertoo, että samalla päätettiin laittaa kaupunginjohtajan paikka mahdollisimman pian auki.
Kaupunginhallituksessa käsiteltiin myös Aarne Liuskan (kesk.) jättämää oikaisuvaatimusta Tita Rinnevaaran irtisanoutumisesta. Liuska toimi Pyhäjärven kaupungin kaupunginhallituksen puheenjohtajana viime valtuustokaudella.
Rinnevaara jätti kesäkuussa Pyhäjärven kaupungille irtisanoutumisilmoituksen. Kaupunginhallituksessa sovittiin kuitenkin vuoden palkattoman virkavapaan myöntämisestä. Se kumosi Liuskan mukaan Rinnevaaran jättämän irtisanoutumisilmoituksen.
Liuska katsoo, että viime viikon valtuustopäätös käsitteli eroilmoitusta eikä asian käsittelyä kaupunginhallituksessa. Hänen mukaansa asian käsittelyssä on tapahtunut virhe eikä päätöstä saa panna täytäntöön.
Kaupunginhallitus hylkäsi Liuskan oikaisuvaatimuksen.
Tikanmäki sanoo, että oikaisuvaatimus kohdistui kaupunginhallituksen päätökseen. Päätöksen asiasta teki kaupunginvaltuusto.
Liuska toteaa myös, että kun virkavapauden myöntämisestä on tehty valitus Oulun hallinto-oikeuteen. Valituksen alaista asiaa ei voi viedä toisen hallintoelimen päätettäväksi ennen kuin hallinto-oikeuden päätös on saanut lainvoiman.
Päätös hyväksyä Tita Rinnevaaran viime kesäkuinen eroilmoitus syntyi Pyhäjärven valtuustossa äänin 18-9. Päätöksestä voi valittaa. Valitusaika on 30 vuorokautta siitä, kun valtuuston pöytäkirja on tarkastettu ja asetettu nähtäville.
Valtuutettu Tyyne Tuikka (Pro Pyhäjärvi) vastusti eroilmoituksen hyväksymistä. Päätös ei ollut hänen mielestään lainvoimainen. Hän ei ole vielä ratkaissut omalta kohdaltaan valittaako päätöksestä. "Uskon, että joku valittaa", hän sanoo.
Heinolan tilapäiseen valiokuntaan tulee seitsemän jäsentä, yksi kustakin valtuustoryhmästä.
Valiokunta antaa Ihamäen mukaan asiasta mietintönsä todennäköisesti huhtikuun loppupuolella. Sen perusteella päätetään, onko kaupunginjohtaja kelpoinen hoitamaan virkaansa.
"Mietinnön taakse pitää saada kaksi kolmasosaa valtuutetuista. Yksi kolmasosa riittää kaatamaan valiokunnan mietinnön, ja asia raukeaa."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva