Nokian patenteista leijonanosa on Oulusta

Arja Mikkola Kaleva
Oulu "Merkittävä osa niistä patenteista, joiden ansiosta teknologia toimii, on tehty Suomessa ja niistä merkittävä osa Oulussa", sanoo ict-asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen BusinessOulusta.
"Vähän raflaavaa, mutta ainakin 90 prosenttia tästä on totta", hän toteaa äskettäin Viestintäfoorumin yhteydessä videoidusta arviostaan liikenne- ja viestintäministeriön tilaisuudessa Helsingissä.
Heiton takana on vinha perä. Samaa nimittäin todistavat langatonta teknologiaa kehittävän oululaisen Centre for Wireless Communicationsin tutkimusjohtajan Harri Postin löydökset.
Hän kaiveli myönnettyjä patentteja Yhdysvaltojen patenttitietokannasta. Esiin nousi pikaisen, karkean analyysin perusteella noin 2 000 patenttia, joiden jäljet johtavat Ouluun.
"Sellaisia patentteja, joissa joku keksijöistä oli Oulun seudulta. Niistä luokkaa 90 prosenttia on it- ja tietoliikennealan patentteja", Posti toteaa.
Patentissa mainitaan paitsi yritys, myös keksijän nimi ja yleensä paikkakunta. Sitä Posti ei lähde arvioimaan, kuinka paljon patenteista on Nokialta ja kuinka moni muista yrityksistä.
Yritys joutuu valitsemaan tarkkaan alueen, jolla innovaatio halutaan patentoida. Yhdysvallat on niin tärkeä markkina, että ainakin siellä yritykset varmistavat asemiaan.
Nokialla on Yhdysvalloissa 7 800 patenttia.
Nokia on jo alun perin hakenut patenteilla isoa volyymiä. "Jos on iso patenttisalkku, on myös parempi neuvotteluasema lisenssimaksuista sovittaessa", Posti toteaa.
Patentit koskevat Postin mukaan oululaista erityisosaamista, kuten radioteknologiaa ja radioverkkoteknologiaa. Mobiilipuolella patentteja on varmistettu laidasta laitaan radioista käyttöliittymään ja ohjelmistoihin.
Posti on itsekin aikoinaan tehtaillut patentteja Nokialla. Hän kertoo olevansa mukana noin 30 patentissa. Niistä viisi on olennaisia, niin sanottuja essentiaalipatentteja.
"Keksintöjä tein pääasiassa 90-luvulla, viiden kuuden vuoden jakson olin aika aktiivinen."
Yksi patenteista kasvatti gsm-yhteyksien nopeutta.
"Otettiin useampia kanavia rinnakkain." Alunperin jokainen käyttäjä sai vain yhden yhteyden kahdeksasta. Datan siirtonopeus moninkertaistui, kun sitä liikuteltiin useassa kanavassa yhtäaikaa.
Nokia kertoo tuoreen vuosikertomuksensa kännykkäosiossa, että yrityksen "patentteihin liittyvä tulovirta" oli viime vuonna 500 miljoonaa euroa. Tarkkaa tietoa ei maksulähteistä ole. Vahvistamattomien tietojen mukaan Apple maksaisi jokaisesta älypuhelimestaan Nokialle viisi dollaria.
Nokian patenttisalkun arvoksi on maailmalla laskettu noin viisi miljardia euroa.
Janne Mustosta tilanne harmittaa. "Nokia loi perusteknologian, mutta on hurjaa, että muut luovat nyt sen bisneksen, johon meidän olisi pitänyt pystyä."
Älykännyköissä rynnivät nyt Apple ja Samsung.
Kaikki ei tosin ole menetetty. Patenttihakemusten oululaisnimet vain taitavat jatkossa viitata entistä tarkemmin Nokia Siemens Networksiin.
Tukiasemia valmistava NSN on viime vuosina kirkastanut juuri Oulun roolia langattoman laajakaistan kehittäjänä. Myös NSN:n vahvana jatkuvat rekrytoinnit viittaavat siihen, että kehitystöitä olisi liikuteltu muualtakin Ouluun, arvattavasti Aasiasta käsin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva