Hylkeenpyytäjät merenjäällä

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu Sukset ovat nykymittapuun mukaan kovin lyhyet ja sangen leveät, ja pitoa niissä on selvästi luistoa enemmän.
Paksuhkon lumikerroksen peittämän jään päällä niillä pääsee etenemään kuitenkin huomattavasti helpommin kuin jalkaisin tarpomalla.
Suksilla jäälle tullut turkisnuttuinen mies puristaa turkisrukkasen peittämässä kädessään väkäkärkistä harppuunaa. Miehen ilme on tuima, mutta mitäpä muuta se näissä oloissa, purevassa pakkasviimassa aavalla merenjäällä, voisi ollakaan.
Vähän matkan päässä näkyy kaksi muuta samaan tapaan sonnustautunutta miestä. Miehet ovat tulleet pyytämään hylkeitä. Miten he onnistuvat pyrinnössään?
Sitä ei voida vielä tässä vaiheessa paljastaa. Kyse on elokuvan juonesta.
"Mutta kyllä noilla kivikautisilla varusteilla näyttäisi pärjäävän paremmin kuin näillä meidän toppavaatteilla", aavistuksen viluiselta vaikuttava ohjaaja Petrus Markkula tuumaa.
Turkiksiin pukeutuneet Jasse Tiilikkala, Matias Toivanen ja Tero Rytilahti näyttelevät kivikauden elämästä kertovassa elokuvassa, jota tehdään Kierikkikeskuksen tarpeisiin.
Elokuvan kuvaukset alkoivat torstaina Yli-Iin Kierikissä ja ne jatkuivat perjantaina Oulun Hietasaaren edustalla merenjäällä sekä rantametsikössä.
"Kierikki oli kivikaudella merenrantaa. Muinaiset ihmiset elivät tuolloin merenrantaelämää: he olivat hylkeenpyytäjiä ja kalastajia", perustelee Kierikkikeskuksen museoamanuenssi Patrik Franzén tämänkertaisen kuvauspaikan valintaa.
Pääelinkeinojensa eli hylkeiden pyynnin ja kalastuksen ohella kivikauden ajan ihmiset myös metsästivät esimerkiksi metsäpeuroja, oravia, jäniksiä, susia ja karhuja. "Samoin he keräsivät varastoon luonnonantimia kuin oravat konsanaan", Franzén lisää.
Kauppaa käytiin tuohon maailmanaikaan nahkoilla, turkiksilla, elintarvikkeilla ja käyttöesineillä, kuten nuolenkärjillä ja kirveillä.
"Tehtiin kauppaa eksoottisillakin tavaroilla. Esimerkiksi Baltiasta tuotiin tänne meripihkakoruja. Etelässä puolestaan oli kysyntää pohjoisen hyvälaatuisille turkiksille."
Kierikkikeskuksessa on jo vuosia esitetty paria kivikauden ajasta kertovaa filmiä. Nyt tehtävällä elokuvalla halutaan Franzénin mukaan saada uutta ulottuvuutta kivikauden maailmaan.
"Ei elämä ollut kivikaudella pelkkää eloonjäämiskamppailua. Myös silloin on ollut hauskoja hetkiä, jos kohta myös ikäviä sattumuksia - ihan yhtä lailla kuin nykyään."
Lyhytelokuvan tuotannosta vastaa oululainen Klaffi Tuotannot, joka oli mukana jo edellisessä, yhdeksän vuotta sitten valmistuneessa Aikamatka kivikaudelle -filmissä.
Tekeillä olevan elokuvan kuvauksissa pyörii parikymmentä henkilöä. Väkeä on paitsi tuotantoyhtiöstä ja Kierikkikeskuksesta, myös kivikausiharrastajaryhmä Kuttelosta. Vapaaehtoisia avustajia on heitäkin mukana.
"Koekuvauksissamme tammikuussa kävi noin 200 ihmistä", kertoo tuotantopäällikkö Saara Rimpiläinen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva