Oulun ja Suomen edusmiehenä

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu "Viestikapula on nyt vaihdettu", Kaj Åström toteaa vailla pienintäkään haikeutta äänessään.
’Kapula’ tarkoittaa Ranskan Oulun-kunniakonsulin tehtävää, jota hän hoiti 30 vuoden ajan, ja joka nyt on hänen nuoremman poikansa Renén käsissä. Vaihdos tehtiin virallisesti 14. helmikuuta, kun suurlähettiläs Éric Lebedél vieraili Oulussa.
Viestikapulaa on äskettäin siirretty myös perheyrityksessä: elokuussa kauppatieteiden maisteri René Åströmistä tuli AutoÅströmin osake-enemmistön haltija ja yrittäjä, yrityksen neljäs polvi.
"Minä olen ihan syrjässä kaikesta, mikä koskee yritystä", isä-Åström huomauttaa. "Mutta olen keskustelukumppani silloin, kun René sellaisen tarvitsee."
"Meillä onkin oikein hyvät välit", poika kommentoi.
René on saman perheen kolmas konsuli. Perinnettä voi leikillisesti todeta noudatetun prikulleen:
"Isäni Robert Åström tuli kunniakonsuliksi 40-vuotiaana vuonna 1952, minä vuonna 1982 ollessani 40 ikäinen ja René vuonna 2012 niin ikään 40-vuotiaana", Kaj Åström kertoo.
Hän kuitenkin tähdentää, että tehtävä ei missään nimessä kulje isältä pojalle.
"Henkilön on oltava sopiva, sellaisessa asemassa ja työssä, jossa hänellä on tarvittavia yhteyksiä."
Robert Åström oli kunniakonsuliksi tullessaan perheyrityksen toimitusjohtaja. Kontaktit olivat olemassa, ja kielitaitokin tällä oli.
"Isäni toinen äidinkieli oli ranska, sillä hänen äitinsä oli ranskatar."
Sukusiteet toivat kielen ja kulttuurin myös Kaj Åströmin ulottuville jo varhain. René aloitti kieliopinnot viidennellä luokalla ja sama jatkuu nuorimmassa polvessa Åströmejä.
Kontaktit Etelä-Ranskassa asuviin omaisiin ovat vireät. Samoin sieltä tullaan osallistumaan niin kesäkauden erästelyyn kuin talven hiihtourheiluun.
Kunniakonsulin tehtävään käydessään René Åström sanoo tienneensä mihin ryhtyy. Ajankohta sen sijaan oli hieman odottamaton.
"Minulle tuli itse asiassa yllätyksenä, että Ranskan ulkoministeriön määrittelyn mukaan tehtävä päättyy henkilön täytettyä 70 vuotta."
Kaj Åströmille tuo ikä täyttyi viime elokuussa.
"Olin ollut avustamassa jo kolmien presidentinvaalien järjestämisessä, joten tunsin käytäntöjä. Ranska on myös hyvin lähellä sydäntä, niinpä ilmoitin olevani kiinnostunut."
Tehtävät muuttuneet sitten isoisä-Robertin päivien. Aiemmin konsulin esimerkiksi kuului käydä satamassa piirtämässä puumerkkinsä ranskalaisten alusten papereihin. Tuolloin tämä sai myös pienen kulukorvauksen.
Tänään avustetaan Ranskan kansalaisia virka-asioissa. "Olemme Ranskan virallinen edustaja täällä."
Aika on tuonut yhteydenpitoonkin muutoksia. "Olen saanut useampia yhteydenottoja Facebookin kautta", René Åström toteaa.
Vaikka konsulikelpoisuusehdoissa ei sukuhistorialla olekaan painoarvoa, Åströmien kohdalla on pakko todeta, että paljon juurevampia oululaisia Ranska tuskin kunniakonsuleikseen löytäisi.
Åströmien esi-isät kun ovat kulkeneet käsi kädessä Oulun taloudellisen kehityksen kanssa, ja löytyypä vaiherikkaasta sukuhistoriasta muun muassa myös Oulun teatterin perustaja.
Kaj Åström painottaa kunniakonsuleiden olevan maansa ja kotikaupunkinsa suurlähettiläitä. He saavat tehtävänsä kautta myös toisenlaisen katsantotavan kotiseudun asioihin - ja siksi tulisivat mieluusti kuulluiksi.
Hän aivan kiivastuu, kun puheeksi tulee se, miten Oulu hyödyntää matkailumahdollisuuksiaan.
Tai jättää hyödyntämättä: kaupunkia ei esimerkiksi huoleta, etteivät autolla matkailevat poikkea reitiltään.
"Olen tavannut ranskalaisia, jotka kertovat ajaneensa Oulun ohi, koska eivät tienneet, mistä löytäisivät kaupunkialueelle - eihän tuolla moottoritien varressa ole yhtään kylttiä, jossa se kerrottaisiin", Kaj Åström jyrähtää.
Åströmien mukaan Oulussa voitaisiin luottaa paikallisen luonnon ja vuodenaikojen vetovoimaan.
René kertookin vieneensä ensimmäiset kunniakonsulivieraansa Hailuodon jäätielle.
"Kysyin onko heillä ajokortti ja saatuani myöntävän vastauksen istutin kunkin vuorollaan rattiin. Jäätie oli heille todellinen elämys!"
Kaj Åström kertoo jään, meille paikallisille niin arkisen asian, herättävän saman reaktion joka kerta.
"Siellä suurlähettiläs puolisoineenkin viimeksi vietti aikaansa ennen koneen lähtöä!"



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva